MEB İOKBS/Bursluluk Sınavı başvuruları ne zaman başlıyor, sorusu yanıt buldu. 2025 Bursluluk sınavı başvuru tarihi ve şartları, MEB kılavuzunun yayınlanmasıyla adaylar tarafından araştırılıyor. Resmî ve özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları ile özel eğitim ortaokullarının 5, 6, 7 ve 8. sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık, 9, 10 ve 11.sınıflarında eğitim gören öğrenciler için her sene uygulanan sınavın başvuru takvimi açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) sınavında 80 sorudan oluşan test uygulanırken, adaylara 100 dakika süre tanınıyor. Bu yıl 5. sınıf öğrencileri için sınavın kapsamı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 5. Sınıf Öğretim Programları" çerçevesinde, 9. sınıf öğrencileri içinse "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 9. Sınıf Öğretim Programları" kapsamında yapılacak. Diğer taraftan Bursluluk Sınavı 2025 başvuru şartları, sınav giriş belgesi ve tarihinine ilişkin bilgiler MEB İOKBS kılavuzunda detaylarıyla yer aldı. Peki İOKBS 2025 sınavı başvurusu başladı mı, ne zaman, nasıl yapılır? Bursluluk Sınavı başvuru şartları neler, kimler başvurabilir? Meb. gov.tr bursluluk sınavı başvuru tarihi ve kılavuz bilgileri...
#Bursluluk Sınavı Başvuru Kılavuzu 2025Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, stratejik hedefleri arasında yer alan uluslararasılaşma konusunda “Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi” hazırladıklarını söyledi. Bu bağlamda dünyanın her yerindeki Türk bilim insanlarının envanteri oluşturulacak. Türk üniversiteleri Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’da kampüs açacak.
#YÖKMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretim programlarının teknik açıdan gerektiğinde yenilenen, güncellenen ve sadeleşen bir esnekliğe sahip olması gerektiğini, aynı zamanda milli, manevi ve insani değerler istikametinde hayata geçirilmesinin de en önemli amaçları arasında olduğunu söyledi.
#Türkiye Yüzyılı Maarif ModeliMillî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; sanat, spor, tasarım, bilişim ve yabancı dil alan becerilerine yönelik Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programlarının ikinci fazının ele alındığı “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Öğretim Programları Geliştirme Çalıştayı”na katıldı.
#Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli‘Türkiye Yüzyılı Maarif Model’i projesi hazırlanması ve öğretim programları tamamlanmasında yer aldım. Ayrıca programlar ve ders materyallerinin araştırma geliştirme süreçlerinde koordinatör, alan uzmanı ve yürütücü olarak çalıştım. Gelişim raporunun oluşturulması ilkokul matematik dersi (1 ve 4’üncü sınıflar arasında) öğretim programı doğrultusunda akademik koordinatör olarak yer aldım.
#Konuk YazarCoğrafya, insanla doğal ortam arasındaki karşılıklı etkileşimleri bunların sonucunda gelişen faaliyetlerle durumları dağılış, ilişki kurma, karşılaştırma, nedensellik gibi ilkelere göre bilimsel yöntemler kullanıp açıklayan ve elde ettiği sonuçları bütüncül bir bakış açısıyla sentez olarak ortaya koyan bir bilim. Coğrafya, hem sosyal hem de fen bilimlerini kucaklar ve çok sayıda bilim dalından yararlanır. Coğrafyanın, nasıl öğrenileceği ve nasıl öğretileceği bu alanın konusu.
#Konuk YazarAK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Meslekte fiilen 8 yılını tamamlamış hakim ve savcılar, öğretim elemanı olarak görev yapmak üzere Adalet Bakanı tarafından Akademiye atanabilecek.
#TBMMEğitim ve öğretim sürecini desteklemek amacıyla basılı veya dijital ortamdaki yardımcı kitaplar ile milletlerarası özel öğretim kurumları ve yabancılar tarafından açılmış özel okulların ders kitaplarının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca incelenmesine yönelik yeni düzenleme yapıldı. Buna göre ders kitaplarında aranan niteliklerde değiştirilirken inceleme süreçlerinin de kapsamı genişletildi. Diğer yandan yönetmelikte; yabancılar tarafından açılmış özel okullarda MEB tarafından incelenmeyen ders kitaplarının öğrencilere okutulamayacağı kararı yer aldı.
#Resmi GazeteMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) okul öncesi, 1, 5 ve 9'uncu sınıflarda hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki 'beceri temelli' yeni müfredatla sınıflarda öğretmenlerin "sonuç odaklı ölçme" sistemi yerine öğrencilerin gelişimini takip edebilmelerine olanak sağlayan "süreç odaklı ölçme"ye de geçiş yapıldı.
#Türkiye Yüzyılı Maarif ModeliMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ve diğer öğretim programlarına uygun şekilde hazırlanarak dağıtılan ücretsiz ders kitaplarının özel okullarda okutulup okutulmadığı konusunda gerekli takibin yapılması, ders kitaplarını okutmayan özel okullar hakkında ise inceleme başlatılması kararı aldı.
#Özel Öğretim KurumlarıYaklaşık 3 ay aranın ardından ülke genelindeki yaklaşık bir milyon 200 bin öğretmen ile 20 milyon öğrenci yeniden okullarıyla buluştu. Eğitim öğretim yılının ilk gününde, sevinç ve heyecan bir arada yaşandı. Bu yıl öğrenciler ilk derse ‘Çanakkale’den Gazze’ye Bağımsızlık Ruhu’ konusuyla başladı.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki öğretim programlarının ve bu programlara uygun olarak geliştirilen ders kitaplarına ve eğitim araç gereçlerine yönelik veri toplama süreci için İzleme ve Değerlendirme Sistemi’ni (İDES) hayata geçirdi.
#MEBTürkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni oluşturan öğretim programlarının etkililiğini değerlendirmek ve sürekliliğini sağlamak amacıyla Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından kurulan ‘İzleme ve Değerlendirme Sistemi’ (TTKB-İDES)” hayata geçirildi. Söz konusu sistemle okul yöneticileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler öğretim programlarına ilişkin verileri işleyip geri bildirim verebilecek.
#TTKB-İDESMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda geliştirilen ve yeni müfredatın uygulanışı konusunda öğretmenlere rehberlik edecek internet adresinin kullanıma açıldığını duyurdu. Öğretmenler ‘tymm.meb.gov.tr’ web sayfası üzerinden ders kitaplarına ve öğretim programlarının detaylarına erişebilecek.
#Yusuf TekinMEB Okulların 1. sınıf ve anaokulları için açılış tarihi, Eylül ayının da gelmesiyle velilerin gündemine geldi. İlkokul 1. sınıflar ne zaman başlıyor, yarın mı? sorusunun yanıtı MEB 2024 2025 çalışma takvimi ile belli oldu. 20 milyondan fazla öğrencinin haziran ayında karnelerini alarak girdiği yaz tatilinin artık son günlerine girildi. Öğretmenlerin mesleki çalışmaları ise yeni eğitim öğretim yılında 2 Eylül Pazartesi başlayacak. MEB 2024 2025 takvimine göre okula uyum haftası kapsamında ilkokul 1. sınıflar ve anaokulları bir hafta erken okula başlayacak. Öte yandan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıflarında uygulanacak. Peki, anaokulları ve 1. sınıflar ne zaman açılacak? Pazartesi günü okullar açılacak mı? İşte, detaylar.
#1. Sınıflar Ne Zaman BaşlayacakÜniversite kayıtlarının başlamasıyla birlikte gözler üniversitelerle ilgili detaylara çevrildi. Detaylar arasında en çok merak edilenler arasında ikinci öğretimlerin durumları merak ediliyor. Peki, ikinci öğretim programları kapatıldı mı? Merak edilen soruyla ilgili Yüksek Öğretim Kurulu YÖK Başkanı Erol Özvar'dan açıklama geldi. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte 2024 - 2025 akademik yılında ikinci öğretim programlarıyla ilgili merak edilenler...
#İkinci Öğretim