Eğitim ve öğretim sürecini desteklemek amacıyla basılı veya dijital ortamdaki yardımcı kitaplar ile milletlerarası özel öğretim kurumları ve yabancılar tarafından açılmış özel okulların ders kitaplarının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca incelenmesine yönelik yeni düzenleme yapıldı. Buna göre ders kitaplarında aranan niteliklerde değiştirilirken inceleme süreçlerinin de kapsamı genişletildi. Diğer yandan yönetmelikte; yabancılar tarafından açılmış özel okullarda MEB tarafından incelenmeyen ders kitaplarının öğrencilere okutulamayacağı kararı yer aldı.
#Resmi GazeteMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) okul öncesi, 1, 5 ve 9'uncu sınıflarda hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki 'beceri temelli' yeni müfredatla sınıflarda öğretmenlerin "sonuç odaklı ölçme" sistemi yerine öğrencilerin gelişimini takip edebilmelerine olanak sağlayan "süreç odaklı ölçme"ye de geçiş yapıldı.
#Türkiye Yüzyılı Maarif ModeliMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ve diğer öğretim programlarına uygun şekilde hazırlanarak dağıtılan ücretsiz ders kitaplarının özel okullarda okutulup okutulmadığı konusunda gerekli takibin yapılması, ders kitaplarını okutmayan özel okullar hakkında ise inceleme başlatılması kararı aldı.
#Özel Öğretim KurumlarıYaklaşık 3 ay aranın ardından ülke genelindeki yaklaşık bir milyon 200 bin öğretmen ile 20 milyon öğrenci yeniden okullarıyla buluştu. Eğitim öğretim yılının ilk gününde, sevinç ve heyecan bir arada yaşandı. Bu yıl öğrenciler ilk derse ‘Çanakkale’den Gazze’ye Bağımsızlık Ruhu’ konusuyla başladı.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki öğretim programlarının ve bu programlara uygun olarak geliştirilen ders kitaplarına ve eğitim araç gereçlerine yönelik veri toplama süreci için İzleme ve Değerlendirme Sistemi’ni (İDES) hayata geçirdi.
#MEBTürkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni oluşturan öğretim programlarının etkililiğini değerlendirmek ve sürekliliğini sağlamak amacıyla Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından kurulan ‘İzleme ve Değerlendirme Sistemi’ (TTKB-İDES)” hayata geçirildi. Söz konusu sistemle okul yöneticileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler öğretim programlarına ilişkin verileri işleyip geri bildirim verebilecek.
#TTKB-İDESMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda geliştirilen ve yeni müfredatın uygulanışı konusunda öğretmenlere rehberlik edecek internet adresinin kullanıma açıldığını duyurdu. Öğretmenler ‘tymm.meb.gov.tr’ web sayfası üzerinden ders kitaplarına ve öğretim programlarının detaylarına erişebilecek.
#Yusuf TekinMEB Okulların 1. sınıf ve anaokulları için açılış tarihi, Eylül ayının da gelmesiyle velilerin gündemine geldi. İlkokul 1. sınıflar ne zaman başlıyor, yarın mı? sorusunun yanıtı MEB 2024 2025 çalışma takvimi ile belli oldu. 20 milyondan fazla öğrencinin haziran ayında karnelerini alarak girdiği yaz tatilinin artık son günlerine girildi. Öğretmenlerin mesleki çalışmaları ise yeni eğitim öğretim yılında 2 Eylül Pazartesi başlayacak. MEB 2024 2025 takvimine göre okula uyum haftası kapsamında ilkokul 1. sınıflar ve anaokulları bir hafta erken okula başlayacak. Öte yandan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıflarında uygulanacak. Peki, anaokulları ve 1. sınıflar ne zaman açılacak? Pazartesi günü okullar açılacak mı? İşte, detaylar.
#1. Sınıflar Ne Zaman BaşlayacakÜniversite kayıtlarının başlamasıyla birlikte gözler üniversitelerle ilgili detaylara çevrildi. Detaylar arasında en çok merak edilenler arasında ikinci öğretimlerin durumları merak ediliyor. Peki, ikinci öğretim programları kapatıldı mı? Merak edilen soruyla ilgili Yüksek Öğretim Kurulu YÖK Başkanı Erol Özvar'dan açıklama geldi. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte 2024 - 2025 akademik yılında ikinci öğretim programlarıyla ilgili merak edilenler...
#İkinci ÖğretimMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yeni eğitim- öğretim yılına ilişkin olarak hazırlık genelgesi yayımlandı. Yayımlanan genelgeye göre, ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Genelgede, sınıf annesi ve benzeri adlar altında uygulamalara da izin verilmeyeceği belirtildi.
#MEBOkula uyum haftası ile 1. sınıflar ile okul öncesi eğitimlerin ne zaman başlayacağı velilerin gündeminde yer alıyor. Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan 2024-2025 eğitim öğretim yılı takvimine göre her sene olduğu gibi ilkokul 1. sınıflar ile anaokulları bir hafta erken ders başı yapacak. Öğretmenlerin mesleki çalışmaları ise yeni eğitim öğretim yılında 2 Eylül Pazartesi başlayacak. Diğer yandan bu sene okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıflarında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları uygulanacak. Peki, 1. sınıflar ne zaman açılacak, anaokulları okula ne zaman başlayacak? İşte, MEB okula uyum haftası tarihleri ve detaylar.
#1. Sınıflar Ne Zaman AçılacakMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl eğitim öğretimde yapılacak iş ve işlemlere ilişkin tüm illere genelge gönderdi. Öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu ücret alınmayacak. Afet bölgesindeki illerde ortaöğretim düzeyinde eğitim gören öğrencilerin eğitime erişimlerinin üst seviyede sağlanabilmesi için ülke genelindeki okullara il veya ilçe nakil komisyonlarınca yerleştirilmeleri uygulamasına bu yıl da devam edilecek. Öte yandan ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek.
#OkulMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim ortamları ve çevre şartları yetersiz olan okullardaki öğrencilerin, daha uygun koşullara sahip okullarda eğitim almalarını sağlamak için “Bölge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” uygulaması geliştirecek. Bu amaçla MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla “meb.gov.tr” internet adresinde yayımlandı. Böylelikle Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi hedefleniyor.
#MEBOkul öncesi eğitim, başlangıçta özellikle çalışan aileler için bir sığınak olarak değerlendirilmiş ve eğitimin temelini çocukların bakımı ve çeşitli temel becerilerin kazandırılması oluşturmuştur. Zaman içinde gelişen eğitim literatüründe ayrı bir konu alanı haline gelen okul öncesi eğitimin sağladığı faydalara yönelik yapılan çalışmalar bu eğitim kademesinin çok boyutlu katkılar sağladığını ortaya koymuş, bu katkıların sonucunda eğitim sistemlerinde hızla yaygınlaştırılmaya başlandı. Bugün, okul öncesi eğitimi almanın sağladığı getirilerin eğitimin ötesine geçtiğini; istihdama geçişten yaşam doyumuna kadar birçok yaşam göstergesinde önemli avantajlar sağladığı biliniyor.
#Konuk YazarÜniversite tercih süreci yani YKS ek tercihleri bugün başlıyor. Tercihte bulunacak üniversite adayları merak içerisinde tercih süreçlerindeki ayrıntıları araştırıyor. Tercihlerle ilgili ayrıntılar arasında "İkinci öğretim kalktı mı, kapatıldı mı?" sorularının cevabı merak edilip araştırılıyor. YÖK Başkanı'ndan konuyla ilgili açıklama geldi. Peki, ikinci öğretim programları katıldı mı? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar...
#İkinci ÖğretimÜniversite tercih süreci öncesi geri sayım sürerken tercih edecekleri bölümlerle ilgili detayları araştıran öğrenciler merak içerisinde "İkinci öğretim kaldırıldı mı, kapatıldı mı?" sorusunun cevabı araştırılıyor. Merak edilen soru YÖK Başkanı Erol Özvar'dan gelen açıklamanın ardından cevabını buldu. Peki, üniversitelerin ikinci öğretim programları kapatıldı mı, kaldırıldı mı? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte detaylar...
#İkinci ÖğretimYKS sonuçlarının açıklanması ve tercih tarihlerinin belli olmasıyla birlikte tercih yapacak öğrenciler tarafından merak edilip araştırılıyor. Üniversite bölümleri ve bunla ilgili ayrıntılar devam ederken ikinci öğretim programlarının kaldırılıp kaldırılmadığı en çok araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Peki, ikinci öğretim programları kaldırıldı mı, kapatıldı mı? Konuyla ilgili YÖK Başkanı Başkanı Erol Özvar'dan önemli açıklama geldi. İşte merak edilip araştırılan "İkinci öğretim bölümleri kapatıldı mı? İkinci öğretim kalktı mı?" sorusunun cevabıyla ilgili ayrıntılar...
#İkinci ÖğretimYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Üniversitelerde bu yıl 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu ifade eden Özvar, kapatılan ikinci öğretim programlarının kontenjanlarının, açılan istihdam odaklı yeni programlara tanınmasıyla yaklaşık bir milyon kontenjanın tamamının korunduğunu söyledi. Özvar, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını istediklerini belirtti.
#YÖKMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin erdemli ve yetkin insan yetiştirmek üzere hazırlandığını belirterek, "Bu model hem evrensel nitelikli bilimsel ve pedagojik ilkeleri, hem de kadim medeniyetimizin özünü oluşturan milli, manevi değerleri ihtiva ederken şimdiye kadar olduğundan daha dinamik bir eğitim iklimini hedefliyor" dedi. Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılına 1, 5 ve 9'uncu sınıflarda sorumlulukları bulunan öğretmenlerin, yeni müfredatın uygulanışını kavramış biçimde, eksiksiz gireceğini aktardı.
#Bakan Tekin