Nobel haberleri sayfasında Nobel hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9343 Nobel haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
2024 Nobel Barış Ödülü, Japon nükleer silahlarla mücadele kuruluşu Nihon Hidankyo'ya verildi. Ödülün ardından eş başkan Toshiyiku Mimaki, "Gazze’de kanlar içindeki çocuklar ebeveynleri tarafından taşınıyor. Ödülün orada çalışan insanlara verilmesi gerektiğini düşündüm" dedi. Mimaki, bu ödülün kendi kuruluşlarına verilmesini beklemediğini vurguladı.
#Japonya2024 Nobel Kimya Ödülü'nü, David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper kazandı. David Baker'a "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çalışmaları, Demis Hassabis ve John Jumper ise "protein yapı tahmini" konusundaki katkılarıyla ödüle layık görüldü.
#2024Bangladeş’te hafta başında hükümet karşıtı gösteriler sebebiyle Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in görevinden ayrılarak Hindistan’a kaçmasının ardından geçiş hükümetinin başına atanan Muhammed Yunus, başkent Dakka’daki Hazrat Shahjalal Uluslararası Havalimanı’nda karşılandı.
#Bangladeşİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan, Yusuf Karlı (30) doktora çalışmalarını Avusturya’da Innsbruck Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. Ağustos ayından itibaren Cambridge Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak kariyerine devam edecek olan Yusuf Karlı, Avusturya Bilimler Akademisi tarafından gösterilen 11 aday içerisinden seçilerek Almanya’da 1951 yılından beri düzenlenen Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantıları’na katıldı.
#Yusuf KarlıNobel ödülleri resmi hesabı, iki Nobel ödüllü ünlü bilim insanı Marie Curie’nin ölüm yıl dönümü sebebiyle laboratuvar çalışmaları sırasında kullandığı defterinin fotoğraflarını paylaştı. Yapılan açıklamada, defterin hala ‘radyasyon saçtığı’ ifade edildi.
#Marie Curieİsveç merkezli Nobel Ödülleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Nobel Ödülü alan ilk kadın bilim insanı Marie Curie’ye yer verirken, Birleşmiş Milletler (BM) 8 Mart Dünya Kadınlar gününün 2024 teması için ‘kadınlara yatırım’ konusunu seçti.
#Kadınlar GünüAntalya'da, 2020 yılında Nobel ödülü alan CRISPR/Cas9 teknolojisinden yola çıkan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) Ziraat Yüksek Mühendisi Kübra Yıldız, domatesin genetiğinde hastalıklara yol açan kısımları mutasyonla değiştirip hem dayanıklı hem de daha verimli hale getirdi.
#CRISPR/Cas9Nobel Fizik Ödülü'nden sonra Nobel Kimya Ödülü 2023 yılı sahiplerini buldu. Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştı. Nobel Tıp Ödülü COVID-19 aşılarının önünü açan çığır açan teknolojileri nedeniyle mRNA araştırmacıları Macar doğumlu ABD vatandaşları Katalin Kariko ve Drew Weissman'a verilmişti. Peki, Nobel Kimya Ödülü sahipleri kimler oldu, çalışmaları neler? İşte, 2023 Nobel Kimya Ödülü sahipleri...
#Nobel Kimya Ödülü 2023Kitapları 73 dile çevrilen, 101 eserin dünyaca ünlü yazarı ve Nobel Barış Ödülü adayı Akif Manaf’ın, “Barış Psikolojisi” kitabı Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Hollandaca, Yunanca, Arapça ve İspanyolca baskılarından sonra şimdi de Hindi dilinde yayınlandı.
#1Yazar Aydın Türkgücü, tüm zamanların en çok okunan romanlarından Da Vinci Şifresi’nin yazarı Dan Brown’ın kendi kitaplarından intihal yaptığı iddiasıyla zorunlu arabuluculuğa başvurup tazminat istedi. Arabulucudan sonuç alamazsa Brown’a ve New York’taki yayınevine dava açacak.
#Aydın TürkgücüKitapları 73 dile çevrilen, 101 eserin yazarı ve Nobel Barış Ödülü adayı Akif Manaf’ın, “Barış Psikolojisi” kitabı Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Hollandaca, Yunanca ve Arapça baskılarından sonra şimdi de İspanyolca olarak yayınlandı.
#1Lise üçüncü sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Ceren Sel, beyin tümörü ve bağırsak ilişkisini inceleyen projesiyle 56. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Sergisi'nde biyoloji dalında birincilik ödülü aldı.
#TÜBİTAKLise üçüncü sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Ceren Sel, beyin tümörü ve bağırsak ilişkisini inceleyen projesiyle 56. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Sergisi'nde biyoloji dalında birincilik ödülü aldı.
#TÜBİTAKBangladeş geçici hükümeti başkanı Muhammed Yunus, ABD Başkanı Donald Trump'a ülkesine yatırım yapması için anlaşma çağrısında bulundu. Yunus, Trump'a yönelik çağrısında "Tam bir anlaşma adamı, bu yüzden ona diyorum ki: Gel, bizimle anlaşmalar yap" ifadesini kullandı.
#BangladeşGeçen hafta Microsoft’un tanıtımını yaptığı kuantum işlemcisi Majorana 1 teknoloji dünyasında her şeyi değiştirebilir. Bu sayede kuantum bilgisayarlar endüstriyel alana girince mesela köprülerdeki çatlaklar kendi kendine kapanabilir. Ayrıca yeni ilaçların bulunmasının yanı sıra salgın hastalıklara, virüslere karşı hızlı tedaviler geliştirilmesi mümkün olabilecek.
#Kuantum Bilgisayarİstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Sungur ve ekibi, uçak yakıtında yaşayan, çevresel sürdürülebilirlik için önemli katkılar sunabilecek yeni bir bakteri keşfetti. Prof. Dr. Sungur’un ‘üstün yetenekli’ diye tanımladığı bu bakterinin cins adı, ‘uçak yakıtında yaşayan’ anlamına gelen ‘Facivitalis’, tür adı ise İstanbul Üniversitesi’ne atfedilen ‘İstanbulensis’ olarak literatüre geçti.
#İstanbul ÜniversitesiAdana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Altın Koza ve Yaşar Kemal Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Yaşar Kemal Sanat Günleri etkinlikleri çerçevesinde “Yaşar Kemal İle Dünden Yarına-Çukurova’nın Sesleri” paneline katılan konuşmacılar Yaşar Kemal’i anlattı.
#Yaşar KemalJaponya’da açılan dünyanın ilk robot oteli, havalimanlarında rehber görevi gören robotlar, Çin’de açılan ve bütün operasyonların robotlar tarafından yürütüldüğü dünyanın ilk insansız fabrikası... Yaklaşık 250 sene önce, ilk mekanik dokuma tezgâhının fabrikaları dönüştürmeye başlamasından bu yana insanlığın teknolojide kat ettiği mesafe, bir taraftan gündelik yaşamı kolaylaştırırken diğer taraftan ‘robotlar işimizi elimizden mi alacak’ endişesini beraberinde getiriyor. Öyle ki IMF’ye göre yapay zekâ, küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyecek. Ancak bu endişe yeni değil. 1920’de ABD’de çoğunlukla kadınların yürüttüğü telefon operatörlüğü görevini makineler alınca da aynı korku yaşanmıştı. Hatta ünlü iktisatçı Keynes, 1930’da yayımlanan bir makalesinde, 2030’un ‘teknolojik işsizlik’ yılı olacağını vurgulamıştı.
#RobotBu yıl 50. yılını kutlamaya hazırlanan İnönü Üniversitesi’nin Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde son birkaç yıldır dünya çapında başarılara imza atılıyor. En son geçen eylül ayında gerçekleştirilen yedili çapraz karaciğer nakilleriyle birbirini hiç tanımayan yedi hasta hayata tutundu. Merkezin başında Malatya’nın kendi topraklarından bir isim var: Prof. Sezai Yılmaz. Onunla eski albümleri karıştırıp kendi hikâyesini dinledik; ‘vücudun motoru, bir derya deniz’ dediği ‘karaciğer’i ve yapılan çalışmaları daha yakından öğrendik…
#KaraciğerDünya edebiyatının usta kalemi Gabriel García Márquez başyapıtı ‘Yüzyıllık Yalnızlık’la, günümüz edebiyatının parlak isimleri Sally Rooney ve Han Kang ise Türkçeye çevrilen romanlarıyla raflarda... Pia da eserinde yalnız bırakılan kız çocuklarının sesine kulak veriyor.
#Gabriel García MárquezEski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter'ın cenazesi Georgia'daki Plains kentinde bulunan Maranatha Baptist Kilisesi'ne getirildi. 29 Aralık 2024 tarihinde Plains kentinde kendi evinde 100 yaşında hayatını kaybeden Carter, son yolculuğuna uğurlandı.
#ABDEski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter'ın cenazesi Georgia'daki Plains kentinde bulunan Maranatha Baptist Kilisesi'ne getirildi. 29 Aralık 2024 tarihinde Plains kentinde kendi evinde 100 yaşında hayatını kaybeden Carter, son yolculuğuna uğurlandı.
#ABD