Nobel haberleri sayfasında Nobel hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 9322 Nobel haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
2024 Nobel Barış Ödülü, Japon nükleer silahlarla mücadele kuruluşu Nihon Hidankyo'ya verildi. Ödülün ardından eş başkan Toshiyiku Mimaki, "Gazze’de kanlar içindeki çocuklar ebeveynleri tarafından taşınıyor. Ödülün orada çalışan insanlara verilmesi gerektiğini düşündüm" dedi. Mimaki, bu ödülün kendi kuruluşlarına verilmesini beklemediğini vurguladı.
#Japonya2024 Nobel Kimya Ödülü'nü, David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper kazandı. David Baker'a "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çalışmaları, Demis Hassabis ve John Jumper ise "protein yapı tahmini" konusundaki katkılarıyla ödüle layık görüldü.
#2024Bangladeş’te hafta başında hükümet karşıtı gösteriler sebebiyle Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in görevinden ayrılarak Hindistan’a kaçmasının ardından geçiş hükümetinin başına atanan Muhammed Yunus, başkent Dakka’daki Hazrat Shahjalal Uluslararası Havalimanı’nda karşılandı.
#Bangladeşİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan, Yusuf Karlı (30) doktora çalışmalarını Avusturya’da Innsbruck Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. Ağustos ayından itibaren Cambridge Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak kariyerine devam edecek olan Yusuf Karlı, Avusturya Bilimler Akademisi tarafından gösterilen 11 aday içerisinden seçilerek Almanya’da 1951 yılından beri düzenlenen Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantıları’na katıldı.
#Yusuf KarlıNobel ödülleri resmi hesabı, iki Nobel ödüllü ünlü bilim insanı Marie Curie’nin ölüm yıl dönümü sebebiyle laboratuvar çalışmaları sırasında kullandığı defterinin fotoğraflarını paylaştı. Yapılan açıklamada, defterin hala ‘radyasyon saçtığı’ ifade edildi.
#Marie Curieİsveç merkezli Nobel Ödülleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Nobel Ödülü alan ilk kadın bilim insanı Marie Curie’ye yer verirken, Birleşmiş Milletler (BM) 8 Mart Dünya Kadınlar gününün 2024 teması için ‘kadınlara yatırım’ konusunu seçti.
#Kadınlar GünüAntalya'da, 2020 yılında Nobel ödülü alan CRISPR/Cas9 teknolojisinden yola çıkan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) Ziraat Yüksek Mühendisi Kübra Yıldız, domatesin genetiğinde hastalıklara yol açan kısımları mutasyonla değiştirip hem dayanıklı hem de daha verimli hale getirdi.
#CRISPR/Cas9Nobel Fizik Ödülü'nden sonra Nobel Kimya Ödülü 2023 yılı sahiplerini buldu. Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştı. Nobel Tıp Ödülü COVID-19 aşılarının önünü açan çığır açan teknolojileri nedeniyle mRNA araştırmacıları Macar doğumlu ABD vatandaşları Katalin Kariko ve Drew Weissman'a verilmişti. Peki, Nobel Kimya Ödülü sahipleri kimler oldu, çalışmaları neler? İşte, 2023 Nobel Kimya Ödülü sahipleri...
#Nobel Kimya Ödülü 2023Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Altın Koza ve Yaşar Kemal Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Yaşar Kemal Sanat Günleri etkinlikleri çerçevesinde “Yaşar Kemal İle Dünden Yarına-Çukurova’nın Sesleri” paneline katılan konuşmacılar Yaşar Kemal’i anlattı.
#Yaşar KemalJaponya’da açılan dünyanın ilk robot oteli, havalimanlarında rehber görevi gören robotlar, Çin’de açılan ve bütün operasyonların robotlar tarafından yürütüldüğü dünyanın ilk insansız fabrikası... Yaklaşık 250 sene önce, ilk mekanik dokuma tezgâhının fabrikaları dönüştürmeye başlamasından bu yana insanlığın teknolojide kat ettiği mesafe, bir taraftan gündelik yaşamı kolaylaştırırken diğer taraftan ‘robotlar işimizi elimizden mi alacak’ endişesini beraberinde getiriyor. Öyle ki IMF’ye göre yapay zekâ, küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyecek. Ancak bu endişe yeni değil. 1920’de ABD’de çoğunlukla kadınların yürüttüğü telefon operatörlüğü görevini makineler alınca da aynı korku yaşanmıştı. Hatta ünlü iktisatçı Keynes, 1930’da yayımlanan bir makalesinde, 2030’un ‘teknolojik işsizlik’ yılı olacağını vurgulamıştı.
#RobotBu yıl 50. yılını kutlamaya hazırlanan İnönü Üniversitesi’nin Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde son birkaç yıldır dünya çapında başarılara imza atılıyor. En son geçen eylül ayında gerçekleştirilen yedili çapraz karaciğer nakilleriyle birbirini hiç tanımayan yedi hasta hayata tutundu. Merkezin başında Malatya’nın kendi topraklarından bir isim var: Prof. Sezai Yılmaz. Onunla eski albümleri karıştırıp kendi hikâyesini dinledik; ‘vücudun motoru, bir derya deniz’ dediği ‘karaciğer’i ve yapılan çalışmaları daha yakından öğrendik…
#KaraciğerDünya edebiyatının usta kalemi Gabriel García Márquez başyapıtı ‘Yüzyıllık Yalnızlık’la, günümüz edebiyatının parlak isimleri Sally Rooney ve Han Kang ise Türkçeye çevrilen romanlarıyla raflarda... Pia da eserinde yalnız bırakılan kız çocuklarının sesine kulak veriyor.
#Gabriel García MárquezEski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter'ın cenazesi Georgia'daki Plains kentinde bulunan Maranatha Baptist Kilisesi'ne getirildi. 29 Aralık 2024 tarihinde Plains kentinde kendi evinde 100 yaşında hayatını kaybeden Carter, son yolculuğuna uğurlandı.
#ABDEski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter'ın cenazesi Georgia'daki Plains kentinde bulunan Maranatha Baptist Kilisesi'ne getirildi. 29 Aralık 2024 tarihinde Plains kentinde kendi evinde 100 yaşında hayatını kaybeden Carter, son yolculuğuna uğurlandı.
#ABDOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik- Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Uysal, ilk okuldan Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Stanford gibi dünyanın en iyi üniversitelerine uzanan eğitim hayatı boyunca her kademeyi hep birincilikle bitirdi. Stanford’daki doktorasının ardından MIT’de ders vermeye başlayan Uysal 2006 yılında Türkiye’ye döndü. Meslektaşları onun bu dönüşünün ‘akademik intihar’ olduğunu söyleseler de o ulkesine bir borcu olduğunu düşünüyor ve bu borcu ödemek istiyordu. Uzayda artan veri trafiğini taşıyabilecek haberleşme ağı altyapısı için yaptığı çalışmalar sayesinde geçtiğimiz aylarda ‘Nobel öncesi ödül’ olarak görülen ERC Advanced Grant desteği kazanan Prof. Dr. Elif Uysal ODTÜ’de öğrencilerini geleceğin dünyasına hazırlamaya devam ediyor.
#ODTÜ‘Yapay zekânın babası’ olarak görülen Nobel ödüllü Geoffrey Hinton, bu teknolojinin gelecek 30 yılda insanlığı yok etme olasılığının giderek arttığını söyledi. Hinton, “Yapay zekânın karşısında çocuktan farkımız kalmayabilir” dedi.
#Yapay ZekâOrtadoğu’nun yeniden şekilleneceği, iklim krizinin etkilerinin daha da ağırlaşacağı, kadınları ‘sağlam’ bir mücadelenin beklediği, evimizi yapay zekâyla yönetilen ‘akıllı eşyalar’a açacağımız yeni bir yıla giriyoruz. Dış politikadan modaya, seyahatten sağlığa 2025’te bizi bekleyen gündem başlıklarını ve trendleri uzmanlar anlattı.
#Meltem FıratlıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa’da "Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni"nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yıllık 37 milyar dolar ihracatımız olan, 1 milyon 200 binden fazla çalışana istihdam sağlayan konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde rekabet gücümüzü sürdürmeyi önemsiyoruz. Üretim ve istihdamı korumak için 2025 yılı ocak ayında KOSGEB eliyle İstihdamı Koruma Programı başlatıyoruz. Bu sektörlerde 2024 yılının son aylarındaki istihdam düzeyini 2025 yılında koruyan KOBİ'lere çalışan başına aylık 2 bin 500 liraya kadar destek ödemesi gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDünyanın en varlıklı ailelerinin paralarını hiç düşünmeden harcadıklarını düşünüyorsunuz büyük olasılıkla... Bakışlarının değdiği ve beğendikleri her şeyi hemen aldıklarını, hiç para hesabı yapmadan yaşadıklarını, bir giydiklerini bir daha giymediklerini sanıyorsunuz belki.
#Prenses VictoriaGeçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron AcemoğluErkan Hüner, yaklaşık 10 yıl önce İzmir’de 40 metrekarelik dükkandan başlayan girişimcilik serüvenini bugün 30 ülkeye ihracat yapan bir yapıya dönüştürdü. Dünyanın önemli toz boya üreticileri için kartela üreten Hüner’in gündeminde ise stratejik işbirlikleri var. Ayrıca bir de akademi kurmayı planlıyor.
#1Almanya’da, Rusya-Ukrayna savaşından sonra özellikle ekonomide kötü haberler geliyor. Bu yıl Ekonomi Nobel Ödülü’ne layık görülen ünlü ekonomist Daron Acemoğlu da Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, Almanya’daki ekonomik durgunluğu ele aldı.
#AlmanyaÜlkemizde ortalama konut üretimi 400/500 bin adet/yıl bandında seyrederken pandemi döneminde yaşanan kısıtlar, piyasa dengelerinin bozulması, faizlerin ve maliyetlerin yükselmesi üretim arzında adeta bir sarmala girilmesine neden olmuş, ülkemizde reel manada bir arz ve barınma sorunu ortaya çıkmıştır.
#Konut SorunuBBC, 2024 yılında dünyada ilham kaynağı ve etkili olan 100 kadını açıkladı. Listede Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Nadia Murad, tecavüze uğrayan ve bu konuda kamusal alanda mücadele yürüten Gisèle Pelicot, Olimpik atletler Rebeca Andrade ve Allyson Felix, şarkıcı Raye, sanatçı Tracey Emin, iklim aktivisti Adenike Oladosu ve yazar Cristina Rivera Garza’nın yanı sıra Muğla’nın İkizköy mahallesinin muhtarı olan ve kömür madeni projesine karşı Akbelen ormanları için mücadele eden çiftçi ve çevre aktivisti Nejla Işık da var.
#Sharon StoneBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkAtatürk’ün zamanı iki harp arasıdır. Sadece demokrasi fikrinin değil Avrupa medeniyetinin bütün parlak yönlerinin çamura düştüğü zamandır. Demokrasinin fikri, felsefi temellerini inşa edenler dahi Anglosaksonlar hariç çok partili rejimin düşmanı kesildiler. Onu bir şarlatanlık, burjuva aldatması veya daha adi bir tabirle “Yahudi komplosu” olarak nitelendirdiler. Bu dönemin içinde Türkiye Cumhuriyeti liderinin demokrasi aleyhinde hiçbir demeci söz konusu bile değildir.
#Mustafa Kemal PaşaHollanda’nın Amsterdam kentinde 7 Kasım’da UEFA Avrupa Ligi’nde yapılan Ajax-Maccabi Tel Aviv maçı öncesi ve sonrası, İsrailli taraftarlar ile Hollandalı Filistin yanlıları arasında yaşanan saldırılar Bakanlar Kurulu’nda görüşülürken, tam ‘ırkçılık’ sergilendiği ortaya çıktı.
#Almanya