Ankara 25. İş Mahkemesi, ileri düzeyde kanser tedavisi gören hastalar için örnek bir karara imza attı. Mahkeme kamuoyunda akıllı ilaç olarak bilinen ve pahalı olan Opdivo (Nivolumab) adlı ilacın bedelsiz olarak doğrudan hastaya verilebileceğine karar verdi. Yaşam hakkının kutsallığına vurgu yapılan kararın ayrıntıları şöyle:
#GazetehaberleriSon yıllarda kanser hücrelerinin bağışıklık (immün) sisteminden nasıl kaçtığı giderek daha iyi anlaşıldı ve bu kaçışı engelleyip kanserli hücreleri öldüren ilaçlar geliştirildi. Bu ilaçların en umut vaat ettiği meme kanseri türüyse, ‘çok kişilikli’ olarak tanımlanan, ‘üçlü negatif’ grubu...
#Meme KanseriGörülme sıklığı en yüksek olan küçük hücre dışı akciğer kanserinde (KHDAK), bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi esasına dayanan "immünoterapi yöntemi"nin uygulandığı iki ayrı çalışma, hastalarda kemoterapiye göre sağ kalım oranlarının arttığını gösterdi.
#Akciğer Kanseri196 ülkede 70 milyondan fazla kullanıcısı bulunan dünyanın en büyük imza kampanya platformu Change.org’da kanser hastaları kampanya başlattı. Nivolumab etken maddeli yeni nesil kanser ilacının ithal olması ve SGK geri ödeme kapsamında olmaması nedeniyle şu ana kadar 1800’ü aşkın kişinin imzası yer alan kampanya ile, hasta ve hasta yakınları çağrılarına yanıt bekliyorlar.
#KanserASCO Yıllık Toplantısı’nın yapıldığı kongre merkezine her gidişimde aklıma, sık sık duyduğum komplo teorisi geliyor: “Aslında ilaç firmaları kanserin tedavisini buldu ama açıklamıyor.” Kongrede yapılan yüzlerce bilimsel sunumu, hararetli tartışmaları, her yeni molekülün geliştirilmesi ve ilaç haline gelmesi için harcanan yılları ve milyarlarca doları düşünüyorum ve ‘komplo teorisi’nin ne kadar yersiz olduğunu bir kez daha anlıyorum. Son 5 yıl içinde kanser tanısı konan 32.5 milyon kişi var. Yılda yaklaşık 8.2 milyon kişi kansere bağlı olarak hayatını kaybediyor. 20 yılda yaklaşık 1 katrilyon doların kanser araştırmalarına harcandığı tahmin ediliyor.
#KanserYeditepe Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, son yıllarda akciğer kanserinde en umut verici sonuçların, hastaların kendi savunma sistemlerini yeniden aktive olmasını sağlayan 'immünoterapi' çalışmalarından gelmeye başladığını belirterek, "Kısa bir gelecekte buna dönük ilaçların piyasaya çıkması bekleniyor” dedi.