Afrika kaynaklı sıcak hava akımlarının tekrar yüzünü göstermesiyle sıcaklıklar yeniden mevsim normallerinin üzerine çıktı. Büyük şehirlerde ise 'kentsel ısı adası etkisi' nedeniyle sıcaklıklar daha da zorlayıcı hale geliyor. İstanbul’daki yeni bir çalışmaya göre, kentsel alanlar kırsal ve ormanlık alanlara kıyasla daha sıcak. Ayrıca, sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı gün sayısı kentsel alanlarda daha fazla. Peki, ısı adası neden oluşuyor ve bu sorunu çözmek için hangi adımlar atılmalı? İstanbul’da en sıcak ve en serin ilçeler nereler? Çalışmanın yazarı Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya ile mercek altına aldık.
#Hava DurumuYurt genelinde çıkan yangınlar hakkında açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “34’ü orman yangını, 14’ü de orman dışı yangın olmak üzere, arkadaşlarımız bütün yurt çapında 48 yangınla mücadele etti. Bu yangınların tamamı kontrol altına alındı” dedi.
#İzmirYurt genelinde sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor. Meteoroloji'nin ardından AKOM'dan son dakika sıcaklık uyarısı geldi. AKOM'dan yapılan paylaşımda 19-22 Temmuz tarihlerine dikkat çekildi. Nemin %95'e varacağı ve sıcaklıkların hissedilenden 5-10 derece daha fazla olacağı vurgulandı.AKOM, "Öğle saatlerinde başta yaşlılar, hamileler, çocuklar, astım ve kalp yetmezliği gibi rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın güneşli ortamda bulunmamaları sağlıkları açısından faydalı olacaktır." çağrısında bulundu. İşte yurt genelinde beklenen hava durumu tahmini...
#MeteorolojiCNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir uyarıda bulundu. Prof. Dr. Şen, Türkiye'de önümüzdeki 5 gün boyunca 'tropik gece'nin etkili olacağını duyurdu. Şen, "Tropik gece, gece minimum sıcaklığın 20 C üzeri olan merkezlerdir. Haritada bu geceler 25-28 C'lerdedir. Yanı geceler de aşırı sıcak. 30-40 sene önce Türkiye'de tropik gece bulmak çok zordu" ifadelerini kullandı.
#MeteorolojiMevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık hissediliyor. Havanın ısınması gündelik hayatımızda bizi zorluyor. Terleme, sinirlilik hali, solunum problemleri, baş ağrısı gibi sorunlara yol açıyor. Uzmanlara vücudumuzu nasıl soğutabileceğimizi ve terlemeyle nasıl başa çıkabileceğimizi sorduk.
#Sıcak HavaATSO Odası Başkanı Davut Çetin, ATSO seçim sürecindeki ilk röportajını Hürriyet’e verdi. Çetin, hem görev süresince neler yaptıklarını anlattı, hem de rakiplerine mesaj gönderdi: “Kazanırız ya da kaybederiz. Hırsla konuşmam, iddialı laflar etmem. Sonucu sandıkta görürüz” dedi.
#ANTALYANisan ayıyla birlikte etkisini göstermeye başlayan bahar alerjisi özellikle polene duyarlı kişileri olumsuz etkiliyor. Günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen bahar alerjisi önlem alınmadığı takdirde kabusa dönüşebiliyor. Peki, bahar alerjisi nedir, hangi aylarda görürülür? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, bahar alerjisi belirtileri ve doğal tedavi önerileri hakkında bilgiler verdi.
#Bahar AlerjisiDünyayı paylaştığımız hayvan dostlarımızın bakımı hepimizin görevi. Sokaklarda yaşayan kedi ve köpeklerle birlikte martıları, ebabilleri ve kirpileri de düşünüp hepsine uygun su kapları kullanabiliriz. Sokak hayvanlarının ömrünün kısa olmasının en önemli sebeplerinden biri susuzluk. Evcil hayvanlarımızın da sıcakta özel bakıma ihtiyacı olduğunu hatırlayıp sık sık şampuansız yıkarsak serinlemelerine yardımcı olabiliriz.
#HayvanlarHepimizin bildiği gibi kuruyemişler de doğru miktarda tüketildiğinde, sağlıklı yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Son zamanlarda faydalarıyla sürekli adını duyuran pikan cevizi ise sağlıklı atıştırmalıklar listesinin başlarında yer alıyor.
#Pikan CeviziFındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği ve badem gibi yağlı tohumlu besinlerin B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve protein bakımından zengin besinler olduğunu, her gün belirli bir miktarda tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Y. Birol Saygı, bu besinlerdeki böceklenme ve küflenmeye karşı uyardı: "Küflerin hedef organı karaciğer olmakla birlikte diğer dokularda da hasarlara veya tümörlere neden olabilir. Saklanan yerlerin bağıl nem oranları % 60’tan fazla olmamalı. Tuz, nemi çektiğinden evde yağlı tohumları saklarken iri tuz kullanılmalı. Serin yer tercih edilmeli."
#KuruyemişFındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği ve badem gibi yağlı tohumlu besinlerin B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve protein bakımından zengin besinler olduğunu,söyleyen Prof. Dr. Y. Birol Saygı, bu besinlerin ne sıklıkla tüketilmesi gerektiğini anlattı.
#Kuruyemişler Ne Kadar YenmeliEricsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın, dünya genelinde artan orman yangınlarının hızlı tespiti amacıyla "akıllı kuş kafesi" geliştirdiklerini belirterek, "Kafes, toprağa yerleştirilecek sensörüyle değişen nem oranları ve sıcaklıklara ilişkin bilgileri merkeze bildirecek. Böylece orman yangınlarına hızlıca ve tam zamanında müdahale imkanı olacak." dedi.
#EricssonTürkiye'nin farklı noktalarında meydana gelen orman yangınları, Orman Genel Müdürlüğü'ndeki Yangın Yönetim Merkezi'nde anlık takip ediliyor. Yangınla Mücadele Şube Müdürü Kamil Tolgay Dursun, İzmir'deki orman yangını ile ilgili, "Yangın yüzde 90 oranında çevrildi, tehlikeli bir yerleşim yeri kalmadı ve kısmen kontrol altına alındı" dedi.
#AnkaraYaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklıklar ve yüksek nem oranları yediklerimizi de büyük ölçüde etkiliyor. Yaz aylarında daha hafif beslenmenin önemine dikkat çeken Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, domates, salatalık gibi sebzeler ve özellikle karpuzun kardeşi olarak kabul edilen peynirin 7’den 70’e herkes tarafından günün her öğününde tüketilebileceğini belirtiyor.
#Karpuz Peynir Sağlıklı MıTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, üreticilerin fındığı aflatoksine karşı koruması gerektiğinibelirterek, "Fındık yağış altında bırakılmamalı ve harmana serilen ürün sürekli havalandırılmalı. Üreticilerimiz fındığını toprak zeminde değil, beton zeminde kurutmalı." dedi.
#TzobMETEOROLOJİ Genel Müdürlüğü artan sıcaklıkların son 30 yılın rekorunu kıracağını belirterek vatandaşları uyardı. “Özellikle yaşlılar ve çocuklar öğle saatlerinde dışarı çıkmasın. Herkes bol bol sıvı tüketsin. Dışarı çıkmak zorunda olan şemsiye kullansın” diyen meteoroloji uzmanları, cumadan sonra İstanbul’un 40 dereceyi, Antalya’nın 42 dereceyi, İzmir’in 37 dereceyi, Adana’nın da 39 dereceyi göreceğini açıkladı.
#Gazetehaberleri- GAPTAEM'in çalışında, "mikoriza" olarak da bilinen faydalı mantarların sebzelerdeki kanser ve benzeri hastalıklarla mücadelede, kök gelişiminde ve daha fazla ürün almada önemli rol oynadığı belirlendi - GAPTAEM Müdürü Çetiner:- "Bu incelemelerimizle faydalı mantarın, sebze bitkilerinde kullanılması büyük önem arz edecek ve hastalıklara karşı biyolojik mücadele yapılmış olacak"- GAPTAEM Bitki Sağlığı Bölüm Başkanı Bilgili:- "Özellikle faydalı mikorizaların çiftçilerimiz tarafından kullanılmasını tavsiye ediyoruz çünkü faydalı mikorizalar sayesinde çiftçilerimizin fazla ilaç ve gübre kullanmasının, daha fazla harcama yapmasının önüne geçilmiş olacak"