NATO ne zaman kuruldu sorusu ile NATO'ya üye ülkeler, İsveç'in üyeliğinin kabulüyle yeniden gündeme geldi. Resmi Gazete'de İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin karar yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye'nin de içinde bulunduğu NATO Kuzey Amerika ve Avrupa'dan 31 üyeden oluşuyor. 4 Nisan 1949'da Kuzey Atlantik Antlaşması'nın imzalanması ile kurulan NATO üyesi üç ülke (ABD, Birleşik Krallık ve Fransa) nükleer silaha sahip. Peki, NATO ne zaman kuruldu, ne demek? NATO üyesi ülkeler hangileri? İşte, NATO üyesi ülkeler ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#NATO Üyesi ÜlkelerTürkiye Büyük Millet Meclisi'nin en önemli gündem başlıklarından biri İsveç'in NATO'ya üyeliği olacak. İsveç Krallığı’nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) üyeliği için Türkiye’nin onayını içeren uluslararası sözleşme bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Türkiye NATO’ya üye mi? Hangi ülkeler NATO üyesi? gibi sorular da bu sebeple gündemde merak edilip araştırılıyor. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Kuzey Amerika ve Avrupa'dan 31 üye ülkeden oluşan uluslararası bir ittifaktır. 31 üye ülkenin ikisi Kuzey Amerika'da (Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada), yirmi sekizi ise Avrupa'da yer almaktadır.
#NATO Üyesi Ülkeler 2024Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar "2023 yılında ödediğimiz yıllık gelir vergisi, Cumhuriyet tarihimizin reel bazda rekor rakamıdır. Bu rekor sıfırdan geliştirdiğimiz iki teknolojik sistemin, Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI'nın eseridir" dedi.
#Haluk Bayraktarİnsan herhangi bir kraliyet ailesinde dünyaya gözlerini açınca elbette sıradan kişilerin hayal bile edemeyeceği ayrıcalıklara sahip olur. Dışarıdan bakılınca 'rüya gibi' bir hayat sürdürdüğü düşüncesi oluşur.
#Prenses VictoriaNATO üyesi ülkeler listesi 2024, NATO Zirvesi ile beraber yeniden gündeme geldi. Türkiye'nin de yer aldığı 75. NATO Zirvesi, ABD’nin başkenti Washington’da düzenleniyor. Son olarak İsveç'in katıldığı NATO'nun, topraklarının büyük bir kısmı Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunuyor. 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan NATO, herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapıyor. Türkiye'nin 1952 yılında dahil olduğu NATO, belirli maddeleri işleyişe koyarak üyelerinin bazı haklarını garanti altına almıştır. Peki, NATO üyesi ülkeler hangileri, NATO nedir, açılımı ne? İşte, NATO ülkeleri ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#NATO ÜlkeleriDünyanın birçok ülkesine ihracatı yapılan, savaşta ve barışta görev alabilen Türk İHA ve SİHA’ları Yunanistan'ı harekete geçirdi. Yunanistan'ın Türkiye'nin askeri takviyesine "mantıklı bir tepki" vermesi gerektiğini söyleyen Savunma Bakanı Nikos Dendias, 2 milyar Euro'luk adımı açıkladı.
#YunanistanMilliyetçi Hareket Partisi Lideri Bahçeli "DEM’in ve CHP’nin yönetimi altında bulunan belediyelerin kötü ve kötürüm hallerine daha fazla tahammül etmek, sabır göstermek, seyirci kalmak ne mümkün ne de muhtemeldir. Bu nedenle DEM’lenmiş CHP’nin perdesi 31 Mart’ta kapanmalıdır" dedi. Öte yandan Belçika'daki Türklere saldırıya tepki gösteren Bahçeli, 'Ülkü Ocağımızı yakmaya kalkışan hainler kuşkusuz bu alçak eylemlerinin hesabını mutlaka vereceklerdir. Ocağımızı ateşe verenlerin iki dünyası da cehennem ateşindedir ve sabrımızı test etmeye hiçbir bedhah, hiçbir Türkiye düşmanı cüret etmemelidir.' ifadelerini kullandı.
#MHPNATO üyesi ülkeler, İsveç'ten gelen son dakika haberle güncellendi. 18 Mayıs 2022'de NATO'ya üyelik başvurusu yapan İsveç katılım belgelerini ABD'ye teslim etti. Ülkenin üyeliği için 11 Mart'ta Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında resmi tören düzenlenmesi bekleniyor. 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan NATO, herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapıyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu NATO'ya son olarak Finlandiya üye olmuştu. Peki, NATO nedir, ne zaman kuruldu? İsveç NATO üyesi mi oldu? İşte, NATO üyesi ülkeler listesi ve kuruluş tarihi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#NATO Üyesi ÜlkelerCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın daveti üzerine Macaristan'a ziyaret düzenlemişti. Yurda dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, yerel seçimlerle ilgili önemli mesajlar verdi. Erdoğan, "Bizde kavga, gürültü yok, rahatız… Sonu iyi olacak. Ay sonuna kadar da peyderpey aldığımız bu temayüllerin neticelerini açıklamaya başlayacağız." dedi. ABD Başkanı Biden ile görüşmesi hakkında konuşan Erdoğan, "ABD’ye o tarihi sorumluluğu hatırlattım. Tüm dünyanın beklediği o tavrı takınmaları çağrısında bulundum" ifadesini kullandı. Türkiye'nin AB üyeliği süreci ile ilgili AB'ye tepki gösteren Erdoğan, "Artık AB bu yanlıştan vazgeçmelidir. Belki de Macaristan’ın dönem başkanlığında bu konu masaya çok daha farklı bir şekilde yatırılıp ona göre yeni bir adım atma durumu gündeme gelebilir" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanMilli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Savunma sanayi ürünleri konusunda üretici, kullanıcı ve basının her yönüyle büyük hassasiyet göstermesi gerektiğini belirterek, “Güvenlik zafiyeti yaratabilecek durumlardan kaçınılmalıdır” dedi. Aktürk, yaptığı açıklamada son 1 haftada 56 terörist etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
#Milli Savunma BakanlığıMilli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Savunma sanayi ürünleri konusunda üretici, kullanıcı ve basının her yönüyle büyük hassasiyet göstermesi gerektiğini belirterek, “Güvenlik zafiyeti yaratabilecek durumlardan kaçınılmalıdır” dedi. Aktürk, yaptığı açıklamada son 1 haftada 56 terörist etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
#MSBCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili, "Riyad’da biz ateşkes için hem yükleneceğiz hem de bu ateşkeste usul itibarıyla neler olması lazım, esasta neler olması lazım onun ön çalışmalarını yapacağız. Zirvede bu usul-esas konusunda sunumlarımızı yapacağız ve buna göre inşallah ateşkes için şartları zorlayacağız. Burada tabii özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin duruşu çok önemli" dedi. İsrail'in çok yanlış bir adım attığını vurgulayan Erdoğan, "Bu adımla aslında kendi geleceğini kararttı, diyebilirim. Bu sadece İsrail'i değil, İsrail'in dışındaki uzantılarını da rahatsız eden bir durum. Onun için yapılması gereken buradan geri adım atması ve bu işin durmasıdır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Netanyahu hiçbir şekilde bizim için muhatap alınabilir biri değil artık. Onu sildik attık. Bu konudaki kararı İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde yapacağımız görüşmelerle vereceğim" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTOKYO (İHA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Japonya'da düzenlediği basın toplantısında, "Sayın Cumhurbaşkanımızın her iki liderle, hem Zelenski hem Putin ile görüşmeleri olacak. Amacımız iki lideri bir araya getirerek, liderler düzeyinde kararların alınmasını sağlamak" dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya'da gerçekleşen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonunda medya mensuplarıyla söyleşi gerçekleştirdi. NATO Zirvesi'nin Türkiye için büyük bir diplomatik zafer olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan sonraki süreç özellikle İsveç ve Finlandiya’ya aittir. Herhangi bir yanlışları vesaire olduğu zaman zaten kapı gibi belgeler elde, oradan gereğini yaparız" dedi. Erdoğan, teröristlerin iadesine ilişkin "3-4 teröristi gönderdiler ama yeterli değil" açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ile yaşanan gerilime ilişkin ise "Kendisine çeki düzen versin, Türkiye'yi beklesin" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'ye yeni operasyonla ilgili "Bir gece ansızın gelebiliriz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMadrid'de düzenlenen 32. NATO Zirvesinin ardından yayınlanan ortak bildiride, "Bugün Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya üye olmaya davet etmeye ve katılım protokollerini imzalamaya karar verdik" denildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg zirve sonrası yaptığı açıklamada Türkiye'ye teşekkür etti ve "Bu anlaşma Türkiye için de İsveç ve Finlandiya için de iyi bir anlaşmadır " ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve kapsamında ikili görüşmelerine devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Biden ile görüşmesi ise sona erdi. Görüşme sonrası Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada İkili ilişkilerin yapıcı şekilde ilerlemesine yönelik bağlılığın sürmesi ve hükümetler arasında yakın görüşmelerin sürdürülmesinin önemine dikkat çekildi.
#ErdoğanSosyal medya ağlarına ulaşılmaması... Medyaya uygulanan sansür... Savaş demenin suç sayılması... Polislerin yolda cep telefonlarını bile kontrol etmesi... Rusya şu sıralar tamamen "Batı'ya kapanan ülke" profili çizmeye başladı. Putin için Ukrayna'nın işgali dönüm noktası mı oldu? İşte savaşın gölgesindeki 'yeni' Rusya ve Putin'i bekleyen senaryolar...
#Putin