Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, nörolojik hastalıklara dikkat çekmek, nöroloji asistan ve uzmanların eğitimine destek sağlamak için çıktığı 6 gün süren Ağrı Dağı tırmanışında ölümcül olabilen ‘akut dağ hastalığı’na yakalandı.
#Türk Nöroloji DerneğiZonguldak'ta yaşayan Murat Terzi’nin (48) yüzü, çalışmaya gittiği Antalya'da, Afrika sineğinin ısırması sonucu tanınmayacak hale geldi. Yüzünde ve kollarında yaralar oluşan Murat Terzi'nin layşmanyaz hastalığına yakalandığı belirlenirken, 6 aylık tedaviyle yaralar geçti, cildinde izler kaldı. Hastalık nedeniyle çalışamadığını ifade eden Terzi, "Çalışma hayatım bitti. Çünkü gücüm yok. Vücudum güç üretemiyor” diye konuştu.
#ZonguldakZonguldak'ta yaşayan Murat Terzi’nin (48) yüzü, çalışmaya gittiği Antalya'da, Afrika sineğinin ısırması sonucu tanınmayacak hale geldi. Yüzünde ve kollarında yaralar oluşan Murat Terzi'nin layşmanyaz hastalığına yakalandığı belirlenirken, 6 aylık tedaviyle yaralar geçti, cildinde izler kaldı. Hastalık nedeniyle çalışamadığını ifade eden Terzi, "Çalışma hayatım bitti. Çünkü gücüm yok. Vücudum güç üretemiyor” diye konuştu.
#Sinek31 Mayıs, Dünya Multipl Skleroz (MS) Günü. Türkiye’de yaklaşık 40 bin hasta olduğu tahmin ediliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, “Hastaların iş hayatında karşılaştıkları en önemli sorun MS’in bilinirlik düzeyinin düşük olması. Bir kısmı işini kaybetme korkusuyla hastalığını saklıyor. Bazı hastalara da iş imkanı sunulmuyor” diyor.
#Multipl Skleroz- Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Terzi, küçük bir baş ağrısının dikkate alınmadığında ölümle sonuçlanabildiğini belirterek, bu nedenle baş ağrısının önemsenmesi gerektiği uyarısında bulundu - Terzi: "Migrene benzer baş ağrısı, hayati tehlike beklenen bir tablo değildir ancak beyin tümörü, menenjit, kafa travması ve beyin damar hastalıklarında önemsenmeyen bir baş ağrısı, fiziksel özürlülük veya hayati tehlikeye yol açabilmektedir"
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Terzi, Multipl Skleroz Hastalığı'nın daha çok kadınlarda görüldüğünü belirtti. Hastalıkta görme kaybı, dengesizlik, çift görme, el ve ayaklarda uyuşma, kol ve bacaklarda güçsüzlük gibi şikayetlerin, hastalığın erken dönemlerinde karşılaşılan bir durum olduğunu dile getiren Doç. Dr. Murat Terzi, Hastalık ilerledikçe unutkanlık, idrar kaçırma ve cinsel fonksiyon bozukluğu gibi şikayetleri görebiliyoruz. Türkiye'de yaklaşık 40 bin MS hastası var. Bu hastaların her birinin şikayeti farklı farklı oluyor. Bazı hastalar zaman geçtikçe bu hastalıkta büyük problemle karşılaşmayabilir, çoğunlukla da bunu görüyoruz. Ama bazen nadir olarak bu hastalığın zaman geçtikçe ilerlediğini, kişilerde yürüme güçlüğü ve unutkanlık gibi şikayetlerin, özrünü daha da arttırdığını görüyoruz" diye konuştu. İlker AKTAŞ-DHA
#Ms