ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Sönmezer, Türkiye’de ilk kez dondurulmuş yumurtalık dokusunun tekrar hastaya nakli sonrasında, bu dokudan elde edilen embriyoların transferi ile gebelik elde edildiğini açıkladı. Bu gebeliğin bir özelliği de lösemili hastada dünyada ikinci kez başarılıyor olması.
#HazetehaberleriHastane enfeksiyonu nedeniyle 5 kez bağırsak ameliyatı geçiren 38 yaşındaki Dilek Bardakçı’ya uzmanlar “yeniden anne olmanız mucize” dese de o yılmadı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Sönmezer, karından toplanan yumurtalar ile Dilek ve Murat Bardakçı çiftinin tüp bebek yöntemi ile yeniden bebek sahibi olmasını sağladı.
#GazetehaberleriEVLENDİKTEN sonra bebek sahibi olmak isteyen genç kadın, çocuğu olmayınca tüp bebek yöntemini denedi. Çocuk sahibi olmanın hayalini kurarken rahim kanseri olduğunu öğrendi. Tedavi sırasında ilerde özlemini duyduğu çocuğuna kavuşabilmek için önce embriyonlarını dondurdu, sonra tedavi gördü.
#GazetehaberleriYaşlanan kadın yumurtasına, yine kendi öncü hücreleriyle ‘gençlik aşısı’ yapılmaya başlandı. Yumurtalıklardan toplanan öncü hücrelerden izole edilen mitokondri, DNA hasarlı ve yaşlı olan yumurta hücresini onarıyor. Rahime tutunma şansı daha yüksek embriyo elde edilmesine olanak sağlıyor.
TRT’de canlı yayınlanan iftar saati programında "Hamilelerin sokağa çıkması terbiyesizliktir" diyen Avukat Ömer Tuğrul İnançer’e tepki yağdı. Diyanet’ten, "Dinimizde kadına tecrit yoktur" açıklaması gelirken, TRT sözlerle ilgili olarak, “Bu kurumu bağlayan bir görüş değildir” dedi.
TRT’de canlı yayınlanan iftar saati programında "Hamilelerin sokağa çıkması terbiyesizliktir" diyen Avukat Ömer Tuğrul İnançer’e tepki yağdı. Diyanet’ten, "Dinimizde kadına tecrit yoktur" açıklaması gelirken, TRT sözlerle ilgili olarak, “Bu kurumu bağlayan bir görüş değildir” dedi.
#DiyanetAkdeniz anemili küçük Onuralp, çok nadir uygulanan, tüp bebek tedavisiyle elde edilen 15 embriyo arasından ‘en sağlıklı ve doku uyumlu’ olanlar seçilerek doğacak kardeşleri sayesinde kurtulacak. Prof. Murat Sönmezer, ‘sağlıklı embriyo seçme’ yöntemini, ailesinde genetik meme kanseri bulunan ailelere de uygulamayı planlıyor.
MERSİN’in Tarsus İlçesi’nde görev yapan pratisyen hekim Mustafa Aydınol, ÖSYM’nin 12 Aralık 2010’da yaptığı Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) 5 sorunun hatalı olduğu iddiasıyla kuruma başvurdu. ÖSYM başvuruyu reddetti. Aydınol, Ankara 15’inci İdare Mahkemesi’ne başvurarak ÖSYM’nin ret kararını iptal ettirdi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Sönmezer, meme kanseri nedeni ile acil kemoterapi alması gereken hastalarda gelecekteki doğurganlığı korumak amacıyla regl döneminde başlanması gereken tüp bebek tedavisine, hastaların zaman kaybetmemesi için regl dönemi dışında da başlayıp, embriyo dondurarak Türkiye’de bir ilke imza attı.
Türk bilim insanları, “Yüksek Östrojen Meme Kanseri Yapar Mı?” başlıklı araştırma sonucunda, ailesinde meme kanseri riski olan hastalarda tüp bebek tedavisi için kullanılan ilaçlar sonucunda artan östrojenin yeni bir kansere yol açmadığını, ancak var olan tümörü açığa çıkarabildiğini tespit etti.