İslam alemi için faziletleri oldukça fazla olan gün ve geceler bulunmaktadır. Müslümanlar tarafından bu özel kabul edilen günlerde yapılan birtakım ibadetler bulunmaktadır. Muharrem ayı da faziletleri fazla olan mübarek aylardan biri olarak belirtilmektedir. Bu ay, Müslümanlar tarafından çok kıymet verilen üzücü hadiselerin yaşandığı bir ay olarak ifade edilmektedir. Peki, muharrem ayı nedir? Muharrem ayı hangi ayda, ne zaman başlar ve biter? İşte, muharrem ayı hakkında detayları derledik.
Muharrem ayı orucu için araştırmalar başladı. Müslümanlar tarafından Hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayında oruç tutmak başta gelen ibadetler arasındadır. Bu kutsal ayın içerisinde yer alan Aşure gününde tutulan oruç fazilettir. Peki Muharrem ayı orucu ne zaman tutulur? İşte Muharrem ayı ibadetleri
#Muharrem AyıMuharrem orucu fazileti ve hükmü, ibadetlerini gerçekleştirecek vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Muharrem ayı 7 Temmuz Pazar günü başladı. Aşure gününü de kapsayan bu mübarek ayda ibadetler yerine getirilecek. Bereketi simgeleyen aşure de Muharrem ayının 10. gününde hazırlanarak dağıtılacak. Diğer taraftan Muharrem orucuyla ilgili bilgiler de merak ediliyor. Peki uharrem ayında oruç tutulur mu, kaç gün? 10 Muharrem orucu ne zaman tutulur, hükmü ne nedir? İşte ayrıntılar...
#Muharrem OrucuSafer, hicri takvime göre Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. 17 Ağustos Perşembe günü itibarıyla başlayan Safer ayı ibadetleri ve fazileti de bu sebeple önem taşıyor. Bu ayda uğursuzluklar, bela ve musibetin çok olacağı yönünde inançlar olsa da aslında böyle bir durum yoktur. Diyanet’in yaptığı açıklamaya göre dinimizde Safer ayının uğursuz bir ay olduğuna dair bir anlayış bulunmamaktadır. Peki, Safer ayında hangi ibadetler yapılır, önemi nedir?
#Safer AyıSafer, hicri takvime göre Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. 17 Ağustos Perşembe günü itibarıyla başlayan Safer ayı ibadetleri ve fazileti de bu sebeple önem taşıyor. Bu ayda uğursuzluklar, bela ve musibetin çok olacağı yönünde inançlar olsa da aslında böyle bir durum yoktur. Diyanet’in yaptığı açıklamaya göre dinimizde Safer ayının uğursuz bir ay olduğuna dair bir anlayış bulunmamaktadır. Peki, Safer ayında hangi ibadetler yapılır, önemi nedir?
#Safer AyıAşure orucu ne zaman tutulur ve Aşure orucu kaç gün tutulur? sorusu Muharrem ayının 10'u itibarıyla merak ediliyor. Aşure günü tarihi 2023 ile beraber hazırlıklar başladı. İslam dininde oldukça önemli bir ay olan Muharrem ayı geçtiğimiz günlerde başladı. Hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayında aşure günü yer almaktadır. Bu değerli dönemde ise aşure günü orucu tutulur ve farklı ibadetler yerine getirilir. Muharrem ayı orucu, İslam takvimindeki ilk ay olan Muharrem'in dokuzuncu, onuncu ve on birinci günlerinde tutulan nafile oruçlardır. Peki, Aşure orucu nedir, fazileti neler? İşte aşure orucu ile ilgili tüm detaylar…
#Aşure GünüCuma hutbesi 28 Temmuz 2023 konusu ve metni PDF olarak yayınlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden erişime açılan bu haftaki cuma hutbesinde, muharrem ayının önemi vurgulanarak, "Kur’an-ı Kerim’de saygı duyulması emredilen dört aydan biri olan Muharrem ayı içerisindeyiz ve bugün 10 Muharrem Âşûrâ günü. Muharrem ayı, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hürmete layık olarak nitelendirdiği mübarek bir aydır." ifadeleri yer aldı. Cuma hutbesinde Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hadis-i şerifleri de hatırlatıldı. Peki, bu haftaki cuma hutbesi konusu nedir? İşte, 28 Temmuz cuma hutbesi PDF metni ve konusu hakkında ayrıntılı bilgiler...
#Cuma HutbesiMuharrem ayı anlamı ve önemi 19 Temmuz Çarşamba günü itibarıyla yeniden araştırılmaya başlandı. İslam dinine göre hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayı oldukça büyük öneme sahiptir. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir. Bu önemli ayda Müslümanlar her zaman olduğundan daha fazla ibadet eder ve hayır işlerler. Sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarındaki muharrem savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adıdır. Peki, Muharrem ayında ne olmuştur? İşte Muharrem ayı fazileti ve önemi!
#Muharrem Ayıİslam tarihi açısından önemli bir ay olan ve Peygamber Efendimizin 'Allah’ın ayı' diye nitelediği Muharrem ayının ne zaman başlayacağı ve 2023 hicri yılbaşının ne zaman olduğu çok sayıda vatandaş tarafından sorgulanıyor. Her yıl Muharrem ayı ile birlikte yeni bir hicri yılın başladığı kabul ediliyor. İşte, Muharrem ayı ve Hicri yılbaşına dair merak edilen tüm detaylar...
#Hicri Yılbaşı28 Mayıs seçimleri sonrası Ankara'da hareketlilik sürüyor. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova CHP ile ilgili son kulis bilgilerini canlı yayında aktardı. Canova, "Üç seçenek var; Olağan kongre sürecini işletmek ki bunun için önce il ve ilçe kongreleri yapılacak. Hızlandırılmış olağan kongre, bunun için en az üç aylık süre gerekiyor. Olağanüstü kurultay, eğer genel başkan bu kararı alırsa 45 gün sonra büyük kurultay toplanacak. Bu son iki seçeneği tercih etmesi durumunda Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı bırakabileceği konuşuluyor. Ama 8-9 ayı bulacak bir olağan kurultay süreci için düğmeye basarsa yerel seçimde partinin başında kalır yorumları var" ifadelerini kullandı.
#CHPHicri takvimle ilgili araştırmalar da hız kazandı. Müslüman ya da İslami takvim olarak bilinen hicri takvimin özellikleri, ne olduğu ve nasıl hesaplandığı merak konusu. Günümüzde kullandığımız Miladi takvime göre farklılıklar gösteren hicri takvim ile ilgili merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz.
#Hicri TakvimSafer ayının tarihi, 2022 Diyanet İşleri Başkanlığı takvimi ile belli oldu. Hicri takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayı olan Safer ayı ağustos ayında idrak edilmeye başlandı. Uğursuzlukların ve musibetlerin geldiği ay olarak bilinse de, Peygamber Efendimiz bu ayın önemini ve anlamını Hadis-i Şeriflerle aktarmıştır. Öte yandan bu ayda ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyenler Safer ayı duasına odaklandı. Peki, Safer ayı duası nedir ve Safer ayı ne zaman bitecek? İşte, o konularla ilgili ayrıntılar.
#Safer AyıHicri Şevval ayının başlaması ile birlikte Aşure Günü ve Muharrem ayı merak konusu oldu. Bir gelenek haline gelen ve bereketi simgeleyen aşure, Muharrem ayının 10. gününde yapılan bir tatlıdır. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir. Peki, Muharrem ayı ne zaman başlar? Aşure ayı ne zaman?
#AşureHilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın anketinde bu sorunun cevabı araştırılmış. Ankete katılanlara bir savaş durumunda Türkiye’yi kimin yönetmesini istedikleri sorulmuş. Sadece o sorulmamış, ‘Bir savaş durumunda hangi lider Türkiye’yi selamete çıkarır?’ sorusuna da yanıt aranmış.
#Hilmi DaşdemirHızır orucu ne zaman tutulacağı şubat ayı ile birlikte gündeme geldi. Hızır Orucu, Alevi inancında genellikle her yıl Şubat ayının ikinci perşembe günü Hızır günüdür. Salı, çarşamba ve perşembe günleri oruç tutulur. Perşembe günü kurbanlar kesilir, lokmalar dağıtılır. Perşembe gecesi ziyaretlerde mumlar yakılır. Hızır orucu da Muharrem orucu gibi bölge de en çok tutulan oruçlardan biridir. Hızır orucuyla ilgili genel olarak anlatılan bir olay vardır. Bu olay şu şekildedir: İmam Hasan ve İmam Hüseyin bir gün çok hastalanmışlardır. Hz. Ali ve Hz. Fatıma, oğullarının bu hastalıkları karşısında çaresiz kalmışlar. Bunun üzerine Hz. Muhammed’in (S.A.S) yanına gidip durumu anlatmış ve Hazreti Peygamber de üç gün oruç tutmalarını söylemiş. Hz. Ali ve Hz. Fatıma da oğullarının şifa bulması için üç gün oruç tutmuşlar. Peki, Hızır Orucu nedir, kaç gün tutulur? İşte, Hızır orucu hakkında bazı bilgiler
#Hızır OrucuHicri takvime göre Muharrem ayının 10. günü ile başlayan aşure günü, bereketli haneler ve sağlıklı bir yıl yaşanması için idrak ediliyor. Bu günlerde çeşitli malzemelerle hazırlanan aşure, özenle hazırlanıp dağıtılıyor. Peki aşure günü neden aşure yapılır? İşte aşure günü duası ve yapılacak ibadetler…
#Aşure GünüAşure günü ne zaman sorusu Muharrem ayının 10. günü yaklaşırken gündeme geldi. İslam dünyasında manevi heyecanla beklenen Aşure Günü Muharrem ayının 10'uncu günü gerçekleşecek. İslam dünyasında paylaşma ve dayanışmayı sembol eden ve geleneklerde önemli yer tutan Aşure Günü paylaşma ve dayanışmayı temsil ediyor. Peki, Aşure günü ne zaman, hangi gün? Aşure Günü nedir? İşte, 2021 Aşure Günü'nün tarihi ve önemi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Muharrem Ayının 10'Uncu GünüAşure Günü'nün tarihi Diyanet 2021 dini günler takviminde belli oldu. “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” şeklinde Peygamberimiz tarafından buyurulan manevi gün için geri sayım başladı. Paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olan aşure, İslam dünyasında büyük önem taşıyor. Muharrem ayı içerisinde idrak edilen aşure geleneği asırlardır devam ediyor. Peki, Aşure Günü ne zaman, hangi gün? İşte, Muharrem ayının 10. günü idrak edilen Aşure Günü tarihi ve konuyla ilgili bilgiler.
#AşureMuharrem ayı ibadetleri araştırılan konular arasında yer alıyor. Müslüman alemi için önemli olan bu ayda çeşitli ibadetler yapılmaktadır. Peki Muharrem ayı ibadetleri neler? Muharrem ayı anlam ve önemi nedir? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konuyla ilgili verdiği bilgiler...
#Muharrem Ayı İbadetleriDin kültürü ahlak bilgisi dersi çerçevesinde öğrencileri birçok konu ve kavram öğretilmektedir. Öğrencilere öğretilen onlarca onların hayatına olumlu katkı sağlamak adına çalışmalar yürütmeyi sağlar. Özellikle 5. Sınıf düzeyinde olan öğrenciler ilkokul kısmından ortaokul kısmına geçtikleri için birçok konu ile ilgili bilgi sahibi yapılmaya çalışılmaktadır. 5. Sınıf düzeyinde din kültürü ve ahlak bilgisi konuları içerisinde bulunan Muharrem orucu konu anlatımı ile ilgili detayları derledik.
#5. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Muharrem Orucu Konu AnlatımıMuharrem ayının önemi ve fazileti, bu önemli ayın başlaması ile beraber araştırılan konular arasında yerini aldı. Hicri takvimin ilk ayı bugün başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime göre muharrem ayının idrak edilmesinin ardından safer ayı başlayacak. Peki hürmet edilen anlamında kullanılan muharrem ayını önemi nedir? İşte merak edilen soruların yanıtları…
#Muharrem AyıHiç sigara kullanmamış kişilerde akciğer kanseri riski nedir? Pasif içicilik akciğer kanseri riskini nasıl etkiler? Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı Kapsamında Hürriyet Aile Uzmana Sor programına konuk olan Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Muharrem Tokmak, Gizem Aydoğan’ın sorularını yanıtlıyor.
#Htvuzmanasor