İnaktif aşı ve mRNA aşısı koronavirüs pandemi sürecinde hayatımıza giren terimlerden oldu. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aşılama hızı sürerken Bakan Koca yaptığı açıklamada, inaktif aşı ve mRNA aşılarının koruyuculuk özelliklerine değindi. Tıpta öldürülmüş m.o.ları içeren aşı anlamına gelen inaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısa oluyor. mRNA ise molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. Peki, inaktif aşı ve mRNA aşısı nedir? İşte, inaktif ve mRNA aşı türleri hakkında detaylar.
#İnaktif Aşısı NedirOMİCRON, birçok ülkede Delta gibi kendisinden önceki baskın kovid varyantlarının yerini aldı. Kendi içinde mutasyona uğrayarak bazı farklılıkları olan alt varyantlar yarattı ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre veriler, Omicron varyantının diğerlerinden biraz daha bulaşıcı olduğuna işaret ediyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, kovid-19’da son durum ve hatırlatma doz aşılarına ilişkin önerilerini anlattı:
#1Virüsler, çoğalmaları sırasında meydana gelen mutasyonlar sonucunda sürekli değişirler. Bazen bu değişikler sonucunda yeni varyantlar meydana gelir. COVID-19 pandemisinin başından beri alfa, beta, gama ve delta gibi birkaç önemli SARS-COV2 varyantı meydana geldi. Delta varyantı ilk defa Hindistan’da tespit edilmiş ve hızlıca tüm dünyada baskın varyant haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığı ülkemizde de delta varyantı oranının %90’ı geçtiğini bildirmiştir. Delta varyantı ile ilgili olarak çok ağır hastalığa neden olduğu ve aşıların etki etmediği ile ilgili endişeler gündeme gelmiştir.
#Delta VaryantıHACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Akova, Turkovac ile Sinovac'ın eş değer bir aşı olduğunu söyledi. Akova, "Turkovac aşısı da inaktif bir aşı. İnaktif aşılar mRNA aşılarına göre, örneğin Biontech aşısına göre başlangıçta daha az miktarda antikor üretiyorlar. Ama virüsün değişik kesimlerine karşı daha yaygın antikor üretiyorlar. Turkovac aşısının Sinovac aşısı kadar etkili olacağını tahmin ediyorum" dedi.
#Turkovacİnaktif aşı ve mRNA aşısı koronavirüs pandemi sürecinde hayatımıza giren terimlerden oldu. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aşılama hızı sürerken Bakan Koca yaptığı açıklamada, inaktif aşı ve mRNA aşılarının koruyuculuk özelliklerine değindi. Tıpta öldürülmüş m.o.ları içeren aşı anlamına gelen inaktif aşıların canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi daha kısa oluyor. mRNA ise molekülü işlenmiş, redaksiyona uğramış olarak değerlendiriliyor. Peki, inaktif aşı ve mRNA aşısı nedir? İşte, inaktif ve mRNA aşı türleri hakkında detaylar.
#MrnaCovid-19 aşıları dünyanın birçok ülkesinde gevşeme ve normalleşme adımlarını beraberinde getirdi ancak aşıların koruma süresinin ne kadar olduğu ve hatırlatma dozuna ihtiyaç olup olmayacağı da halen netleşmiş değil. Bu konuda merak edilenleri uzmanlarımızın da desteğiyle 10 başlıkta özetlemeye çalıştık...
#Hatırlatma DozuÜlkemizde güncel durumda Covid-19’a yönelik olarak Sinovac ve Biontech aşıları uygulanmaktadır. Aşı sırası gelen vatandaşlarımıza hangi aşıyı olmak istedikleri ile ilgili tercihleri sorulmaktadır. Bu nedenle aşı olacak kişilerden ‘Hangi aşıyı olmamızı tavsiye edersiniz?’ şeklinde sıkça sorular gelmektedir.
#AşıAstraZeneca aşısının kan pıhtılaşması nedeniyle birçok ülkede durdurulmasının ardından, Johnson & Johnson aşısı da ABD'de aynı kaderi paylaştı. Aşılarda yaşanan bu kan pıhtısı sorunu ve durdurma kararları yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Hangisi daha riskli; aşıları durdurmak mı yoksa uygulamaya devam etmek mi?
#Aşı DurdurmaDünya koronavirüsle mücadeleyi sürdürürken Türkiye, Sputnik V aşısını kullanmaya başlayacağını duyurdu. Dünyada virüse karşı ilk geliştirilen aşı olan ancak aceleye getirildiği gerekçesiyle güvenilir bulunmayan Sputnik V’yi EMA incelemeye alırken birçok AB ülkesi de onay bekliyor. Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, faz-3 ön sonuçlarına göre güvenilir bulunan Sputnik V aşısını Hürriyet’e anlattı:
#Sputnik VSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye'de acil kullanım onayı ile uygulamaya giren Çinli Sinovac'ın geliştirdiği aşının çeşitli ülkelerde çıkan farklı oranlardaki etkinlik sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Yavuz, Brezilya'daki Faz 3 denemelerinin sadece sağlık çalışanları üzerinde yapıldığına işaret ederek gönüllülerin yaş grubu ve hastalık belirti sınıflandırmasının da Türkiye'dekinden farklı olduğuna söyledi.
#Serap Şimşek YavuzSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye'de acil kullanım onayı ile uygulamaya giren Çinli Sinovac'ın geliştirdiği aşının çeşitli ülkelerde çıkan farklı oranlardaki etkinlik sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Yavuz, Brezilya'daki Faz 3 denemelerinin sadece sağlık çalışanları üzerinde yapıldığına işaret ederek gönüllülerin yaş grubu ve hastalık belirti sınıflandırmasının da Türkiye'dekinden farklı olduğuna söyledi.
#Sinovac