Van ile çevresinde son yıllarda kritik seviyeleri gören barajlar, son yağışlar ile dolmaya başladı. Kentte bulunan 4 baraj gölünden 2'si yüzde 100 seviyeye ulaşırken, özellikle Van'ın en büyük baraj gölü olan ve yıllardır neredeyse dip seviyeyi gören Muradiye sınırlarındaki Sarımehmet Barajı ise yüzde 60 seviyelerine ulaştı. Çekilmeyle daha önce bölgede yeşerip boy veren ağaçlar da yükselen baraj sularının altında kaldı.
#VanVan ile çevresinde son yıllarda kritik seviyeleri gören barajlar, son yağışlar ile dolmaya başladı. Kentte bulunan 4 baraj gölünden 2'si yüzde 100 seviyeye ulaşırken, özellikle Van'ın en büyük baraj gölü olan ve yıllardır neredeyse dip seviyeyi gören Muradiye sınırlarındaki Sarımehmet Barajı ise yüzde 60 seviyelerine ulaştı. Çekilmeyle daha önce bölgede yeşerip boy veren ağaçlar da yükselen baraj sularının altında kaldı.
#YağışVan'da sonbahar aylarında dip seviyeyi gören barajların doluluk oranı son yağışlarla birlikte arttı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, bölgeye yağışların bu yıl özellikle kar şeklinde düşmesinin çok değerli olduğunu söyledi.
#BarajVan'da kuraklık ve artan buharlaşma nedeniyle bölgedeki baraj gölleri önemli ölçüde küçüldü. Van Gölü Havzası'ndaki barajlarda yaşanan bu durum, 2015 ile 2021 yılları arasında çekilen uydu görüntülerine de yansıdı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, 1 buçuk aylık sürecin çok önemli olduğunu vurguladı ve "Eğer havza bu süre içinde yağış almazsa, önümüzdeki yaz aylarında bizi çok ciddi bir kriz bekliyor" dedi.
#Küresel IsınmaVan'ın kırsal mahallerinde yaşayan ve ilkbahar aylarında 2 bin 700 rakımlı Morgedik yaylalarına çıkıp 5 ay boyunca hayvanlarının yiyecek ihtiyacını, sağdıkları sütle de kendi kışlık yiyeceklerini hazırlayan besicilerin dönüş yolculuğu başladı. 15 gün süren yolculuğa başlayan Erdal Bayramhan, havaların erken soğuması ve bu yıl etkili olan kuraklık yüzünden bölgede ot kalmadığını bu yüzden yayladan erken ayrıldıklarını söyledi.
#VanVan'ın kırsal mahallerinde yaşayan ve ilkbahar aylarında 2 bin 700 rakımlı Morgedik yaylalarına çıkıp 5 ay boyunca hayvanlarının yiyecek ihtiyacını, sağdıkları sütle de kendi kışlık yiyeceklerini hazırlayan besicilerin dönüş yolculuğu başladı. 15 gün süren yolculuğa başlayan Erdal Bayramhan, havaların erken soğuması ve bu yıl etkili olan kuraklık yüzünden bölgede ot kalmadığını bu yüzden yayladan erken ayrıldıklarını söyledi.
#Van- Van'ın Erciş ilçesine yaptırılan Morgedik Barajı'nın su tutma alanındaki 5 endemik bitki türü, YYÜ'nün bilimsel desteğiyle yok olmaktan kurtarıldı - Van Orman İşletme Müdürü Sakallıoğlu: "Baraj gölü içinde kalarak yok olacak endemik türleri yerinden söktük ve tohumlarını alarak su kotunun üzerindeki yerlere taşıdık" - YYÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgökçe: "Daha önce barajlar yapılırken genellikle ekonomik değer düşünülürdü. Şimdi ekonomik ve ekolojik değerler göz önünde bulunduruluyor"
- Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Van ziyareti sırasında önümüzdeki yıl kentte bir milyon fidan dikilmesi talimatı üzerine Orman İşletme Müdürlüğü hazırlıklara başladı - Kentteki meşe ormanlarından bir milyon meşe tohumu toplayarak bunları ormanlardaki boşluklara ve belirlenen sahalara ekmeye başlandı, il dışından getirilecek yeni fidanlarla da Van'da ağaç dikilmedik alan bırakılmayacak - Orman İşletme Müdürü Sakallıoğlu: "Gürpınar ve Erciş'teki 250 hektarlık alana, TOKİ konutlarının bulunduğu bölgeye, okullara, askeri birliklere ve karayollarına ağaç vereceğiz ve bakanımızın söz verdiği 1 milyon ağacı bir yılda Van'a dikeceğiz"