2000’li yılların başına kadar en popüler kablosuz iletişim kanalı olan çağrı cihazları, Lübnan’daki saldırıların ardından yeniden gündeme geldi. Günümüzde ABD, Rusya gibi ülkelerde sadece sağlık, güvenlik gibi sektörlerde kullanılan bu cihazlar Macaristan, Tayvan, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde siparişe yönelik üretiliyor. Türkiye ise yaklaşık 20 yıl önce bu cihazlara veda etti. Ancak, gizlilik ve güvenlik isteyen Hizbullah gibi gruplar eski cihazları temin ederek kullanmayı sürdürüyor.
#LübnanYılın son aylarında üst segment akıllı telefon turizmi patlama yaptı. Uygun fiyatlı iPhone almak veya aldıkları telefonları harç ücretleri artmadan yılbaşına kadar kaydettirmek isteyenler sınırlara akın etti. Kasım ayında Gürcistan’a gitmek için Sarp Sınır Kapısı’ndan geçen yerli turist sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 293 artarak 94 bin 47’ye ulaştı. Uzmanlar, 2022’de yolcu beraberinde gelen telefon sayısının 1.5 milyonu geçmesini bekliyor.
#Telefon TurizmiMobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar dışındaki ürünlere getirilen satış yasağını desteklediklerini belirterek, "Ülke ve sektör olarak zor günlerden geçtiğimiz bu günlerde böylesi bir karar alınması sektöre bir nebze olsun nefes aldıracaktır." ifadesini kullandı.
#MobisadMobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, dijital teknolojinin öneminden bahsederek, "Bugün artık mobil iletişim araçlarının lüks tüketim aracı olarak görülmemesi gereken bir dönemdeyiz." açıklamasında bulundu.
#Mustafa Kemal TurnacıMOBİSAD’ın ilk kez düzenlendiği “İl Temsilcileri Yıllık Değerlendirme Toplantısı” Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşti. MOBİSAD İl Temsilcileri, mobil iletişim sektörü ile ilgili görüş ve önerilerini bu alanda kamunun en yetkili isimleri olan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’na ilk elden iletme fırsatı yakaladı.
#MobisadMOBİSAD’ın ilk kez düzenlendiği “İl Temsilcileri Yıllık Değerlendirme Toplantısı” Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşti. Dr. Sayan etkinlikte, internete bağlı cihaz sayısının 2023’te 29 milyarı aşacağını açıkladı.
#MobisadMobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, 2020'yi 10 milyon 500 bin seviyelerindeki cep telefonu satışıyla kapattıklarını belirterek, "Geçen yıllarda sıfır ve 2. el cep telefonlarına harcanan toplam ücret 2 bin 400 TL civarında olurken, cihazlardan gözetim belgesi isteme kararı ile düşük segmentlerin de fiyatında yükselme gerçekleştiğinden bu rakam 2020'de 3 bin 600 TL bandına çıkış yaptı." dedi.
#MobisadMobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, 2020'yi 10 milyon 500 bin seviyelerindeki cep telefonu satışıyla kapattıklarını belirterek, "Geçen yıllarda sıfır ve 2. el cep telefonlarına harcanan toplam ücret 2 bin 400 TL civarında olurken, cihazlardan gözetim belgesi isteme kararı ile düşük segmentlerin de fiyatında yükselme gerçekleştiğinden bu rakam 2020'de 3 bin 600 TL bandına çıkış yaptı." dedi.
#Mobil İletişim Araçları Ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları DerneğiMobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, akıllı telefon satışlarının azaldığını belirterek, "Stok eritme hızımız 5-6 haftadan maalesef 13-15 haftalara çıktı. Bu tabloda mevcut trafik online kanala yöneldi. Şu anda sektörel istihdamın yüzde 80-90 aralığını sağlayan ve kesintisiz iletişimi sunmak amacıyla sağlıklarını riske atarak hizmet veren 20 bin civarındaki bayimiz bu durumdan olumsuz etkilendi." dedi.
#TelefonKişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, Ocak 2017'de göreve başladıklarını anımsatarak, "O günden bugüne kadar hem yurt içi hem yurt dışı olmak üzere bize toplam 4 bin 839 ihbar ve şikayet başvurusu yapıldı, bu başvuruların 3 bin 769 tanesini sonuçlandırdık. Bu kapsamda yaklaşık 30 milyon TL idari yaptırım uyguladık. Bugüne dek bize 282 veri ihlal bildirimi yapıldı, bu bildirimlerin 55'ini ilan ettik." dedi.
#KvkkCumhurbaşkanlığı’na taleplerini ileten telekomünikasyon ve bilişim sektörü temsilcileri, Türkiye’de internet değişim noktaları kurulmasını, Dijital Kalkınma Planı yayınlanmasını, Konya’ya veri merkezi kurulmasını ve Bilişim Yüksek Konseyi oluşturulmasını istedi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Sağlık Bakanlığı ile dünyadaki trendleri yakından takip ederek birlikte Hayat Eve Sığar isimli uygulamayı oluşturduklarını belirterek, "Şu anda yaklaşık olarak 5 milyonun üzerinde indirme miktarı var. Dijitalleşmeyle birlikte bu sayıların daha da artacağına ve faydalarını görebileceğimize inanıyoruz." dedi.
#Hayat Eve SığarHayat Eve Sığar uygulaması nedir, sorusu, uygulamanın Sağlık Bakanlığı tarafından güncellenip yenilenmesiyle araştırılmaya başlandı. İl il ilçe ilçe corona virüsü yoğunluk ve risk haritasını gösteren ve yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadale kapsamında hayata geçirilen Hayat Eve Sığar uygulama ile vatandaşlar hem kendi sağlıklarını takip edebiliyor hem de çevrelerindeki risk durumunu anlık görebiliyorlar. Peki, Hayat Eve Sığar uygulaması nasıl kullanılır nedir? İşte, Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar uygulaması nasıl indirme linki ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Hayat Eve SığarMOBİSAD, İstanbul Üniversitesi iş birliği ile hazırladığı ‘Mobil İletişim Sektör Raporu’nun sonuçlarını açıkladı. Raporda sektörü en fazla etkileyen ekonomik faktörler, sektörün ekonomiye olan katkısını ele alınırken mobil iletişim sektörünün sorunlarına yönelik çözüm önerileri de sıralandı.
#TelefonKritik alt yapılarda siber güvenlik konusu, 4’üncü e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde masaya yatırılacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) binasında, 19 Mart’ta gerçekleştirilecek etkinlikte, siber güvenlik ekosistemini oluşturan beş ana paydaş olan; üreticiler, kullanıcılar, sivil toplum kuruluşları (STK), üniversiteler ve kamu kurumlarını temsil eden 20 konuşmacı yer alacak.
#GüvenlikBDDK cep telefonu ve tablet alımı kredilerinde vadenin altıdan üç aya indirilmesini öngören yönetmelik değişikliği taslağını yayımladı. Taslağı değerlendiren MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “Bu çalışma uygulamaya geçtiği taktirde vatandaşlarımızın alışveriş yapma eğilimleri değişebilir, özellikle kayıt dışı ve yurt dışı kanallara yönelme olabilir” dedi.
#MobisadMobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, yasal düzenlemeyle 7 yıl sinyal almayan cihazların kapatılması, IMEI havuzundan çıkartılmasının klonlanan cihaz sayısını azaltacağını belirterek, "Bunun yeterli olmadığını, 7 yılın 2 yıla düşürülmesinin yaşanan mağduriyetleri azaltacağını düşünüyoruz." dedi.
#TeknolojiMOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı "En son torba yasayla getirilen 7 yıl sinyal almayan cihazların kapatılması, IMEI havuzundan çıkartılması uygulaması, klonlanan cihaz sayısını azaltacaktır. Ama bunun yeterli olmadığını, 7 yılın 2 yıla düşürülmesinin yaşanan mağduriyetleri azaltacağını düşünüyoruz" dedi.
#Cep TelefonuMobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, geçen sene yerli mobil iletişim markaların pazar payının yüzde 12’nin üzerinde olduğunu belirterek, “Bu payı yüzde 40'a çıkartabiliriz. Yerli markalarımız için gerekli teşvik ve düzenlemelerin yapılmasına odaklanmalıyız.” dedi.
#BarterHazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, ekonomik kalkınmanın en önemli itici güçlerinden birisinin telekomünikasyon sektörü olduğunu belirterek, “Son 7 yılda toplam gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) ortalama yüzde 6,5 büyürken, bilgi ve iletişim sektörü ortalama yüzde 7,5 büyümüştür.” dedi.
#Bilim