Şahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan Maran ismi verilen doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan bir varlık olarak bilinir. Şahmeran konusunda türlü rivayetler bulunuyor. Şahmeran Nedir? Şahmeran Hikayesi (Efsanesi) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Şahmeran Nedir?İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu sabah, Adana'nın Kozan ilçesinde art arda meydana gelen 3 deprem, Saimbeyli Fayı'nın güney ucundaki fay parçalarının aktivitesini göstermektedir" dedi.
#DepremYüreğir Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Yüreğir yerel seçim sonuçları da sebeple araştırılıyor. Adana ilinin merkez ilçesi olan Yüreğir, 5 Haziran 1986'da belediye olmuştur. İsmini 1250-1352 yılları arasında Türk Oğuz boyundan Üçoklara ait kavmin buraya yerleşmesinden dolayı almıştır. Adana'nın en çok göç alan ilçesidir. Peki, Adana Yüreğir Belediyesi hangi partide? Yüreğir Belediye Başkanı kimdir?
#Yüreğir Belediyesi Hangi PartiAdana'da polisin 'dur' ihtarına uymayıp kaçan ve otoyolda polis aracına sert cisim attığı öne sürülen otomobildeki 5 kişi, 70 kilometrelik takip sonucu yakalandı. Gözaltına alınan 5 kişiden sürücü Mehmet Emin Ç.'nin (26) ehliyetinin bulunmadığı belirlendi.
#AdanaAdana'da polisin 'dur' ihtarına uymayıp kaçan ve otoyolda polis aracına sert cisim attığı öne sürülen otomobildeki 5 kişi, 70 kilometrelik takip sonucu yakalandı. Gözaltına alınan 5 kişiden sürücü Mehmet Emin Ç.'nin (26) ehliyetinin bulunmadığı belirlendi.
#KovalamacaGazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, AFAD koordinasyonunda hazırlanarak, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın güncellenmesi gerektiğini söyledi. Pampal, harita henüz taslak aşamasındayken Çukurova bölgesi, Ankara, Keskin civarı gibi Anadolu bölgesinde rengin açık sarıya döndüğünü, ivme değerleri düşük görülen yerler için o dönem uyarı yaptıklarını belirtip, "Muhtemelen harita güncellenecek. Sarı yerler koyulaşabilir, ivme değerleri daha yükseltilebilir, doğrusu bu olur" dedi.
#DepremTürkiye'yi acıya boğan felaketi inceleyen uzmanlar aynı fayda meydana gelmiş olan 1114 ve 1513 Maraş depremleriyle benzerlikler ortaya koyuyor. Yüzyıllar önceki depremlerde neler yaşanmıştı? Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Süleyman Pampal ile konuştuk...
#Kahramanmaraş DepremiBir dizi ile yeniden gündeme gelen Şahmaran ya da şahmeran efsanesi, günümüze kadar gelen hikayesi ile nesiller boyu aktarılmaya devam ediliyor. Bir rivayete göre Akdeniz bölgesinde Yılankale olarak bilinen, Adana Osmaniye otoyolu civarında bulunan kalede yaşadığı öne sürülen Şahmeran, vücudu yılan, başı kadın kafası olan bir varlıktır. Yılanların şahı olduğu öne sürülen şahmeran, Türk mitolojisinde Erböke olarak da ifade edilmektedir. Şahmeran'ın ölümüne neden olan kişinin ise Lokman Hekim olduğu iddia edilmektedir. İşte, Şahmeran hakkında nerede yaşadığına dair rivayetlerle birlikte merak edilen bazı bilgiler
#ŞahmeranÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Adana'nın deprem açısından riskli bir bölgede olduğunu belirterek, "Mevcut fay geometrilerine ve uzunluklarına baktığımız zaman aktif faylı bölgelerde 6, 6.5 büyüklüğünde bir depremin oluşabilmesini her an bekliyoruz. Hatta bölgede 7 büyüklüğünden daha büyük bir depremin olabileceği düşünülerek mevzuata, kurallara ve yasalara uygun şekilde binalarımızı inşa etmeliyiz" dedi.
#AdanaÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Adana'nın deprem açısından riskli bir bölgede olduğunu belirterek, "Mevcut fay geometrilerine ve uzunluklarına baktığımız zaman aktif faylı bölgelerde 6, 6.5 büyüklüğünde bir depremin oluşabilmesini her an bekliyoruz. Hatta bölgede 7 büyüklüğünden daha büyük bir depremin olabileceği düşünülerek mevzuata, kurallara ve yasalara uygun şekilde binalarımızı inşa etmeliyiz" dedi.
#DepremAFAD, merkez üssü Osmaniye’nin Düziçi ilçesi olan 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana gibi çevre illerden de hissedildi. DHA muhabiri İbrahim Emül, depremin 15 saniye kadar sürdüğünü belirterek, "Şu ana kadar bir olumsuzluk yok" dedi.
#OsmaniyeAdana’da, tarihi Misis Höyüğü kazılarında 3 bin yıllık, mercimek, bezelye, buğday, arpa ve üzüm tohumları bulundu. Pisa Üniversitesi'nden Arkeolog Prof Dr. Giovanni Salmeri, "Yaptığımız kazılarda toprak içinde tohumları bulduk. Analizler yaptık. Bizler 3 bin 4 bin yıl önce Çukurova'daki hayatı bilmek istiyoruz" dedi.
#AdanaAdana’da, tarihi Misis Höyüğü kazılarında 3 bin yıllık, mercimek, bezelye, buğday, arpa ve üzüm tohumları bulundu. Pisa Üniversitesi'nden Arkeolog Prof Dr. Giovanni Salmeri, "Yaptığımız kazılarda toprak içinde tohumları bulduk. Analizler yaptık. Bizler 3 bin 4 bin yıl önce Çukurova'daki hayatı bilmek istiyoruz" dedi.
#AdanaBüyük Selçuklu Devleti hükümdarı Alparslan'ın 1071 tarihinde Malzagirt zaferi ile Anadolu'da Bizans hakimiyeti kırılmıştır. Bu kırılma ile Anadolu Türkler'in eline geçmeye başlamıştır. Bu sayede Anadolu'da yeni bir dönem başlamıştır. Sizler için 2. Beylikler dönemi nedir ve hangi savaştan sonra başlamıştır? 2. Beylikler dönemi beyliklerin isimleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#2. Beylikler Dönemi Nedir?OYAK Çimento Fabrikaları A.Ş. ve OYAK Beton’un ‘Sıfır Atık Belgesi’ başvuruları sonuçlandı. Buna göre; OYAK Çimento’nun dokuz, OYAK Beton’un ise bir tesisi, Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ni kurarak Sıfır Atık Belgesi'ni almaya hak kazandı.
#OYAKAdana'da 7 bin yıllık geçmişi gün yüzüne çıkartan ve 8 yıldır devam eden Misis Antik Kenti'ndeki sonbahar kazısı sona erdi. Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğundan günümüze kadar yaşamın kesintisiz sürdüğü Misis’i turizm destinasyonu açısından cazibe merkezi haline getireceklerini söyledi.
#TarihKutalmışoğlu Süleyman Şah ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu ve ilk hükümdarı Süleyman Şah, Selçuk Bey’in torunu Kutalmış’ın oğludur. Süleyman Şah’ın babası Kutalmış, Sultan Alparslan karşısında giriştiği savaşta yenilgiye uğrayıp kaçarken atından düşüp ölmüştür. İşte Kutalmışoğlu Süleyman Şah ile ilgili bilgiler
#Kutalmışoğlu Süleyman ŞahŞahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan Maran ismi verilen doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan bir varlık olarak bilinir. Şahmeran konusunda türlü rivayetler bulunuyor. Şahmeran Nedir? Şahmeran Hikayesi (Efsanesi) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Şahmeran Nedir?Tohumlarından ölümsüzlük iksiri yapıldığına inanılan, ırgatlarıyla Yaşar Kemal, Orhan Kemal gibi edebiyatımızın devlerine ve Yeşilçam sinemasına ilham veren pamuğun hasadı yaklaşıyor. Bu görkemli zamanlar, hem pamuğun zorlu yolculuğunun başlangıcına tanıklık etmek hem de Çukurova’nın derinlikli kültürünün izini sürmek için iyi bir fırsat.
#SeyahatBuram buram dağ çiçekleri kokusuyla bezeli olan Adana, kuzeyini çeviren Toros Dağları’ndan 160 kilometrelik bir sahille kucaklaştığı Akdeniz’e kadar uzanıyor. Seyhan ve Ceyhan nehirleriyle çevrili şehir adete bir doğa harikası. Şu sıralar Adana’nın tam zamanı ama ne yazık ki salgın yüzünden bir süre daha evlerimizdeyiz ama tüm bu süreç geçecek ve yeniden gezmeye devam edeceğiz. Sizin için Adana gezi rehberi hazırladım. Salgın sonrası rotanızı buraya çevirmenizi öneririm…
#ADANA