Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele ekipleri tarafından 1980 yılından bugüne kadar yurt dışına kaçırılan 22 bin 424 tarihi eser ve kültür varlığı geri getirildi. Bu yıl 1113 eserin iadesi sağlandı. Eserlerin en çok geri getirildiği ülkeler Almanya, Hırvatistan, İngiltere, ABD ve Sırbistan oldu.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıKültür ve Turizm Bakanlığı’nın uzun uğraşları sonucu Anadolu topraklarından kaçırılan kültürel varlıklar evine geri dönüyor. ABD’li koleksiyonerlerin evinde ele geçirilen ve aralarında M.Ö. 400 yılına ait ‘Geyik Başı Riton’un da yer aldığı 28 eser, New York Türkevi’nde düzenlenen bir törenle Türkiye’ye iade edildi.
#Geyik Başı RitonKültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 2 yıl süren çalışması sonucu, dünyanın en büyük antik sanat eseri koleksiyoncularından Michael Steinhardt'ın çaldığı tespit edilen Anadolu kökenli 14 eser, Manhattan Savcılığı tarafından Türkiye'ye iadesi için New York Başkonsolosluğu'na teslim edildi. Ankara'ya getirilecek eserler özel bir lansmanla tanıtılmasının ardından İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.
#Tarihi EserABD’li Michael Steinhardt’a ait, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 11 ülkeden çalındığı tespit edilen 70 milyon dolar değerindeki 180 kültür varlığına, Manhattan Bölge Savcılığı el koydu. Anadolu’dan çalınan 14 eser Türkiye’ye iade edilecek.
#Michael SteinhardtKültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 2 yıl süren çalışması sonucu dünyanın en büyük antik sanat eseri koleksiyoncularından Michael Steinhardt'a ait ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 ayrı ülkeden çalındığı tespit edilen toplam 70 milyon dolar değerinde 180 kültür varlığına ABD’de Manhattan Bölge Savcılığı tarafından el konuldu. Kaçak kazılara ilişkin binlerce doküman incelenerek Anadolu kökenli olduğu saptanan eserlerden 14'ü 2022'nin ilk çeyreğinde Türkiye'ye iade edilecek. Operasyonun 2 yıldan fazla süredir devam ettiğini belirten Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, "Eserlerin Anadolu kökenli olduğunun tespitinin ardından nereye ait olduğunu saptamak için küçük bölgelere ayırdık, binden fazla klasörü inceledik" dedi.
#Michael SteinhardKültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 2 yıl süren çalışması sonucu dünyanın en büyük antik sanat eseri koleksiyoncularından Michael Steinhardt'a ait ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 ayrı ülkeden çalındığı tespit edilen toplam 70 milyon dolar değerinde 180 kültür varlığına ABD’de Manhattan Bölge Savcılığı tarafından el konuldu. Kaçak kazılara ilişkin binlerce doküman incelenerek Anadolu kökenli olduğu saptanan eserlerden 14'ü 2022'nin ilk çeyreğinde Türkiye'ye iade edilecek. Operasyonun 2 yıldan fazla süredir devam ettiğini belirten Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, "Eserlerin Anadolu kökenli olduğunun tespitinin ardından nereye ait olduğunu saptamak için küçük bölgelere ayırdık, binden fazla klasörü inceledik" dedi.
#AnkaraABD’nin New York şehrindeki Christie’s müzayede evinde 2017’de açık artırmaya çıkarılmasıyla Anadolu’dan kaçırıldığı anlaşılan ‘Yıldız Avcısı’ heykelciğinin Türkiye’ye iadesi için açılan dava karara bağlandı. ABD mahkemesi 6 bin yıllık tarihi eserin sahibinde kalmasına karar verdi.
#Yıldız AvcısıABD’de 2017 yılında Christie’s Müzayede Evi’nde satışa sunulan ve 'Guennol Yıldız Avcısı' olarak bilinen mermer idol için sürdürülen hukuk mücadelesi devam ediyor. Eser 1960’larda ABD’ye getirilmişti.
#Guennol Yıldız Avcısı