İstanbul'daSaraçhane Arkeoloji Parkı’nda yürütülen kazılarda 3 adet mezar steli parçası bulundu. Çalışmalarla ilgili detayları paylaşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Biz İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne çok özel bir seri kazandırmanın mutluluğu içerisindeyiz" dedi.
#İSTANBULBursa Arkeoloji Müzesi büyüleyici bir müze olmaktadır. Bu nedenle bizler de sizler için Bursa Arkeoloji Müzesi nerede? Bursa Arkeoloji Müzesi eserleri nelerdir? Gibi bilgileri detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
#BursaGümüşhane'nin Kelkit ilçesinde Roma 15'inci Lejyonu'nun 600 yıl hüküm sürüp, askeri karargah olarak kullandığı Satala Antik Kenti'ndeki kazılarda ulaşılan Urartu, Medler, Persler ve Helenistik dönemlerin yanında Selçuklu Türklerinin Anadolu'ya girişine ait izler taşıyan, askeri mezar taşları, mil taşları, kitabelerle savaş araç gereçleri ilk kez sergileniyor. Müze Müdürü Serdar Okur, "Günümüzden 5 bin 500 yıl öncesinden bütün dönemlerin eserlerini teşhir ediyoruz" dedi.
#Satala Antik KentiKütahya'nın Altıntaş ilçesinde Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu belirlenen ve üzerinde insan figürlerinin yer aldığı kabartmalı mezar stelini toprak altından çıkarmaya çalışırken yakalanan 4 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin, yaklaşık 1500 yıllık olduğu değerlendirilen mezar taşının topraktan çıkarılan kısımlarını videoya alıp 7 milyon lira değer belirledikleri ve satmak için müşteri aradıkları tespit edildi.
#KütahyaGümüşhane'nin Kelkit ilçesinde bulunan, Roma’nın 15'inci Lejyonu'nun 600 yıl hüküm sürdüğü Satala Antik Kenti'ndeki kazılarda; Urartu döneminden kalma, üzerinde baş tanrı Haldi ile bitki ve hayvan sembollerinin yer aldığı savaşçılara ait bronz kemer ile galeri, seramik parça ve taş figürlere ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım, "Satala Antik Kenti günümüzden 5 bin yıl öncesine kadar uzanan geçmişe sahip” dedi.
#GümüşhaneÇanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü'nde 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Roma İmparatorluğu'nun liman kenti Parion'daki kazı çalışmaları sırasında 1900 yıllık mezar steli bulundu. Kazıyı yürüten Prof. Dr. Vedat Keleş, ''Bu yılki kazı çalışmalarımızın en güzel buluntusu güney nekropoli alanında ele geçti'' dedi.
#ÇanakkaleÇanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü'nde 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Roma İmparatorluğu'nun liman kenti Parion'daki kazı çalışmaları sırasında 1900 yıllık mezar steli bulundu. Kazıyı yürüten Prof. Dr. Vedat Keleş, ''Bu yılki kazı çalışmalarımızın en güzel buluntusu güney nekropoli alanında ele geçti'' dedi.
#ÇanakkaleYatağan’ın Eskihisar köyü sınırları içinde yer alan Stratonikeia’nın en önemli özelliği Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Beylikler, Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden olması. Burası, aşkın ve gladyatörlerin kenti olarak anılıyor. Neden mi? Seleukos Prensi I. Antiokhos, M.Ö. 281 yılından sonra buranın ismini değiştirerek eşinin adını vermiş. Böylelikle aşk uğruna ismi değişen yerleşim, ölümsüz aşkların yaşandığı yer olarak ünlenmiş. Ayrıca, kentte farklı armatura yani sınıflara ait 14 gladyatör mezar steli bulunmuş. Bu nedenle kente gladyatörler şehri de deniliyor.
#İzmirBursa'nın Nilüfer ilçesinde çevre düzenlenme çalışmaları sırasında Erdoğan Tunaboylu iş makinesinin topraktan bir taş çıkardığını gördü. Taşı suyla yıkayarak, incelediği sırada kabartmaları fark eden Tunaboylu’nun ihbarı üzerine gelen yetkililer, taşın Erken Roma Dönemi’ne ait olduğunu belirledi. Aydın Tunaboylu ise, “Kooperatif adına çok mutlu olduk. Benim akrabam buldu, bana haber verdi. Başı üçgen şeklindeydi, yıkadığımız da eski bir eser olduğunu fark ettik. Daha sonra yetkililere haber verdik. 2 bin yıllık olduğunu sonradan öğrendik. Çok mutlu olduk.''' dedi.
#BursaBursa'nın Nilüfer ilçesinde çevre düzenlenme çalışmaları sırasında Erdoğan Tunaboylu iş makinesinin topraktan bir taş çıkardığını gördü. Taşı suyla yıkayarak, incelediği sırada kabartmaları fark eden Tunaboylu’nun ihbarı üzerine gelen yetkililer, taşın Erken Roma Dönemi’ne ait olduğunu belirledi. Aydın Tunaboylu ise, “Kooperatif adına çok mutlu olduk. Benim akrabam buldu, bana haber verdi. Başı üçgen şeklindeydi, yıkadığımız da eski bir eser olduğunu fark ettik. Daha sonra yetkililere haber verdik. 2 bin yıllık olduğunu sonradan öğrendik. Çok mutlu olduk.''' dedi.
#BursaBursa'da, evinde çalışan bir vatandaş, balkonundan izlediği inşaat alanındaki kazı çalışma alanında fark ettiği moloz yığını arasındaki erken Roma dönemine ait olduğu sanılan mezar stelini çıkarıp yetkililere teslim etti.
#BursaBursa'da evinin balkonunda bir inşaatın çevre düzenlenme çalışmalarını izleyen Erdoğan Tunaboylu, iş makinesinin topraktan bir taş çıkardığını gördü. Taşı suyla yıkayarak, incelediği sırada kabartmaları fark eden Tunaboylu, durumu yetkililere bildirdi. Yetkililerce yapılan incelemede, taşın Erken Roma Dönemi’ne ait mezar steli olduğu belirlendi.
#Mezar SteliBALIKESİR'in Bandırma ilçesinde, şiddetli yağışta toprağın aşınmasıyla ortaya çıkan 2 antik mezar stelinin, Roma dönemine ait olduğu belirlendi. İzmir Demokrasi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Özden Ürkmez, "Aile üyelerini temsil eder ve bu mezar stelleri aileler adına yapılırlar. Bu sahneler, Anadolu'ya Persler tarafından getirilmiştir ve en erken örnekleri Balıkesir'de görülür" dedi.
#BalıkesirGaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen mezar steli, ‘Roma dönemi heykeline protez göz’ başlığıyla sosyal medyada gündem oldu. Heykelin yüzünün parçalanan sol tarafı alçı ya da beyaz çimento benzeri bir maddeyle doldurulmuş. Eserin kaçakçılar tarafından daha yüksek fiyata satılması için kırık yere dolgu yapılarak müzeye teslim edildiği, müze restoratörlerinin de eserin zarar görme ihtimali nedeniyle dolgu malzemeyi almadıkları belirtildi.
#Gaziantep Arkeoloji Müzesi