Son 3 yılda yatırım fonlarının sağladığı getirinin oldukça altında kazanç sağlayan TL mevduat faizi, uygulanan sıkı para politikası sonrası fonlarla yarışır hale geldi. 2021’de yatırım fonlarındaki ortalama getiri yüzde 41 iken mevduat faizindeki getirinin yüzde 18’de kaldığını söyleyen Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Yağız Oral, “Bu yılki getiri oranları ise yüzde 41-42’ler seviyesinde kafa kafaya gidiyor” dedi.
#TKYDMerkez Bankası (TCMB) verileri, 1.5 aydır gerileyen mevduat faizi oranlarının yeniden yükselişe geçtiğini ortaya koydu. Buna göre, 1-3 aylık mevduat faizi oranları 28 Haziran haftası itibarıyla yüzde 0.7 puan artışla yüzde 59.17’ye yükseldi. Ancak TCMB’nin açıkladığı bu oranlar daha çok yüksek hacimli döviz dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) standart TL mevduata geçişlerde geçerli. Bu nedenle vatandaşın bankaya gittiğinde karşılaştığı oranlar daha düşük oluyor. TCMB’nin zorunlu karşılıklarla ilgili son düzenlemeleri sonrası, vatandaşa sunulan mevduat faizi oranlarında da sınırlı artışlar yaşandığı belirtiliyor.
#MevduatTürk Lirası mevduatlara verilen faiz oranlarındaki gerileme devam ediyor. Enflasyonun yüzde 75 olarak açıklandığı ve bu noktadan sonra dezenflasyon sürecinin başlayacağı beklentisiyle birlikte mevduat faizi oranları düşüyor.
#Merkez BankasıMerkez Bankası verileri, TL mevduat faizi ile ihtiyaç ve ticari kredi faizlerinin son iki ayın en düşük seviyesine gerilediğini ortaya koydu. Bir ay önce yüzde 68.88 ile 22 yılın zirvesine ulaşan 1-3 aylık TL mevduat faizi, geçen hafta yüzde 61.77’ye geriledi. Böylece son iki haftada 6.3 puan birden gerilemiş oldu. Mart ayında yüzde 86’yı aşarak rekor kıran ihtiyaç kredisi faizi ise geçen hafta 76.94’e düştü.
#Merkez BankasıMerkez Bankası verilerine göre, geçen ay itibarıyla 22 yılın zirvesine ulaşan mevduat faizi, son bir haftada 4.4 puan birden geriledi. Banka şubesine gidip bire bir görüşmelerde ‘müşteri bazlı’ sunulan mevduat faizi de, bir ay içinde yüzde 60’tan yüzde 47’ye indi. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre, bu düşüşün ana nedeni piyasada oluşan TL likidite fazlası. Son haftalarda bu nedenle hızlı gerileyen mevduat faizi oranlarının TCMB’nin son günlerde aldığı önlemlerle yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor.
#Merkez BankasıTL mevduata uygulanan stopajın artırılmasının ardından mevduat faizi geriledi. Tasarruf sahiplerinin net faiz gelirleri ise düştü. 45 bin TL’lik mevduata sahip bir vatandaşın 32 gün vadede net faiz getirisi düzenleme öncesi 1830 TL iken, düzenleme sonrası 1490 TL’ye geriledi. 92 günlük vadede ise 5 bin 480 TL’den 4 bin 500 TL’ye indi. Uzmanlar, mevduattaki son gelişmeleri Hürriyet’e anlattı.
#TL MevduatıBankaların ilan ettiği mevduat faizi oranıyla, şubeye gidildiğinde sunulan mevduat faizi oranları arasında farkı tespit etmek için 8 ayrı bankaya gittik. Bankalara göre değişmekle birlikte, internet bankacılığında yüzde 25-45 aralığında değişen mevduat faizi oranları, şubede yapılan yüz yüze görüşmeler sonrası yüzde 60’a kadar yükseliyor. İnternet ile fiziki şube arasında 1 milyon lira için 92 günlük vadenin getirisi arasındaki fark 74 bin TL’ye kadar çıkıyor.
#TCMBMerkez Bankası’nın son faiz artırımından sonra mevduat faizi oranları da yükseldi. 100 bin liraya 32 gün vadede sağlanan net kazanç bankadan bankaya göre değişmekle birlikte 4 bin 500 TL’ye kadar çıktı. Ayrıca, TCMB verileri ihtiyaç kredisi faizlerinde 22 yılın zirvesi görüldüğünü ortaya koydu.
#TCMBMevduat faizi oranları kümülatif anlamda enflasyonun altında kalmaya başladı. Merkez Bankası'nın bankalardan aldığı veriyi işledikten sonra ortaya çıkan faizlerde en yüksek getiri şu anda 6 aylık vadeye veriliyor. Enflasyonun Mayıs ayında pik noktasına ulaşacak olmasıyla birlikte mevduatta reel getiri enflasyonun altında kalacağa benziyor. 100 bin lira günümüz şartlarındaki faizle 12 ay boyunca anapara+faiz olarak yenilendiğinde 53 bin 890 lira getiri sağlıyor.
#Mevduat FaiziMevduat faizi oranları kümülatif anlamda enflasyonun altında kalmaya başladı. Merkez Bankası'nın bankalardan aldığı veriyi işledikten sonra ortaya çıkan faizlerde en yüksek getiri şu anda 6 aylık vadeye veriliyor. Enflasyonun Mayıs ayında pik noktasına ulaşacak olmasıyla birlikte mevduatta reel getiri enflasyonun altında kalacağa benziyor. 100 bin lira günümüz şartlarındaki faizle 12 ay boyunca anapara+faiz olarak yenilendiğinde 53 bin 890 lira getiri sağlıyor.
#FaizİZMİR Mavişehir’de faaliyet gösteren Coldwell Banker Life’ın sahibi Uğur Sezginer, 2022’de gayrimenkule yapılan yatırımların artacağını dile getirdi. “Alan kazanır” diyen Uğur Sezginer, pandemi nedeniyle yavaşlayan gayrimenkul piyasasını temmuz ayı itibariyle tekrardan hareketlenmeye başladığına dikkat çekti. Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde gayrimenkul fiyatlarının daha da artabileceğini savunan Sezginer, şu bilgileri paylaştı:
#1Türk şirketleri 2019’un ilk büyük yatırımcı toplantısını New York’ta gerçekleştiriyor. Avusturyalı Raiffeisen Centrobank’ın organizasyonuyla 3 trilyon doları yöneten yatırım fonları, Vakıbank’tan Koç Holding’e, Yapı Kredi’den Mavi’ye Türk şirketlerindeki fırsatları ilk ağızdan duyacak.
#GazetehaberleriYüksek faizden katılım bankaları da nasibini aldı. İş modeli reel ekonomiye dayalı olmasından dolayı yüksek faizden etkilendiklerini söyleyen katılım bankaları yöneticileri, “Biz, yüzde 8 kâr payı dağıtıyoruz, bankalar yüzde 18 mevduat faizi öneriyor” diyor.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanZiraat Bankası "Konut Kredisi Ürün Paketi" kapsamında konut kredisi faizini 60 aya kadar yüzde 2.89, 120 aya kadar olan vadede ise yüzde 2.79'a düşürdü. 1 milyon liranın aylık ödemesi 29 bin lira oluyor. Diğer bankalarda yüzde 3'ten yüzde 7'e kadar faiz oranları sunuluyor.
#KonutKüresel piyasalar, ABD’de açıklanan verilerin ekonomide durgunluk endişesini beslemesiyle negatif seyrediyor. Piyasalarda yaşanan bu çalkantı ise spot Bitcoin borsa yatırım fonlarındaki (ETF) çıkışı tetikledi. Bitcoin 60 bin doların altında dalgalanırken, kripto varlıkların borsa yatırım fonlarından milyar dolarlık çıkışlar yaşanıyor. Bloomberg verilerine göre 12 spot Bitcoin ETF’den son sekiz günde yaklaşık 1.2 milyar dolarlık çıkış yaşandı. Kripto piyasası, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararına ilişkin ipucu verecek enflasyon verilerine odaklanmış durumda.
#KriptoEnflasyon oranlarındaki baz etkisi nedeniyle düşüş yaşanırken TCMB politika faizini yüzde 50 seviyesinde tutunca bankalar da mevduat faizini yüksek tutmaya devam ediyor. Faizler yüzde 50'nin üstünde kaldıkça parasını mevduatta değerlendirenler enflasyonun üstünde getiri elde etmeye devam edecek.
#FaizMerkez Bankası bankaların verdiği faiz oranlarını açıkladı. Banka adı açıklamadan verileri duyuran Merkez Bankası 1 aylık mevduata en yüksek faizin yıllık yüzde 53.92 olduğunu belirtti. 1 milyon lirasını bir yıl boyunca faizde değerlendiren mudinin kazancı 642 bin lira oluyor.
#MevduatTelafi edilen Japonya olayı dışında piyasa bozucu önemli bir haber akışı olmamasına rağmen, yabancı yatırımcıların hisse satışları, yerli yatırımcıların azalan ilgisi gibi nedenlerle ağustos ayı kayıtlara ‘kayıp ay’ olarak geçti. Ancak, eylül ayı itibarıyla farklı bir gündem söz konusu. 6 Eylül’de Fitch’den gelecek Türkiye’nin kredi notuna ilişkin haberler ve Fed’in faiz indirim sürecini başlatması borsada farklı fiyatlamalara konu olabilir.
#EnflasyonMerkez Bankası'nın faizi yüzde 50'de korumasıyla birlikte bankalar da mevduatlarında yüksek faize devam etme kararı aldı. Liralaşma stratejisi kapsamında Türk Lirası'na olan talebin artırılması için sıkı para politikasının sürdürülmesine de devam eden Merkez Bankası enflasyonu sağlam zemine oturtmak için çabalıyor. Parasını mevduatta değerlendirenler güncel oranlarla enflasyonun üzerinde getiri sağlayabiliyor.
#BankaSıfır kilometre otomobil satışlarındaki yüksek tempo, ikinci el otomobil pazarına tarihinin en durgun yıllarından birisini yaşatıyor. Öyle ki, geçen yıla göre yüzde 18’e yakın daralan ikinci el otomobil pazarında satış süreleri 2 ila 2.5 ayların üzerine çıktı. İnsanların parasını faizde değerlendirdiğinin altını çizen uzmanlar, “En çok satan C segmenti araçlarda bile satış süreleri 20-25 günden 40-45 günlere kadar uzamış durumda” dedi.
#CARDATATürkiye enflasyonda baz etkisi nedeniyle dezenflasyon sürecine girerken mevduat faizlerindeki sıkı duruş devam ediyor. Merkez Bankası'nın faizi yüzde 50 seviyesinde tutmaya devam etmesi nedeniyle mevduatta yıllık faiz yüzde 50'nin üzerinde gerçekleşiyor.
#BankaYapılan düzenlemeler alınan önlemlerle birlikte sıfır otomobil fiyatları dengeye oturdu. Bayilerde aksesuar ya da satış temsilcisinin sıraya koyarak satış yaptığı dönemler sona erdi. Yüksek faiz yaşanan dönemde nakit paranın değerli olması distribütörleri fiyat ayarlamaları konusunda hassaslaştırdı. Ağustos ayının en ucuz otomobili de böylece belli olmuş oldu.
#Otomobil