Hatay'da bir gencin MERS-CoV virüsünden ölmesi birçok insanda paniğe neden oldu. Hem MERS hem de Ebola virüslerinin saldığı korku nedeniyle bir sürü insan hastanelere akın etmeye başladı. Şu ana kadar Türkiye'de Ebola virüsüne kimsede rastlanmazken, MERS ön tanısı konulan bazı hastalar oldu. MERS-CoV tanısının konulması için kan örnekleri Ankara'daki Sağlık ve Hıfzısıhha Merkesi'ne gönderiliyor.
#MersMERS virüsü nedeniyle ortaya çıkan hastalık, MERS'in belirtileri ve alınması gereken önlemler hakkında herkesin bilgi sahibi olması gerekiyor. Konuyla ilgili olarak en hızlı şekilde buradan detayları öğrenebilirsiniz.
#Mers Virüsü Nasıl Bulaşır"Mers virüsü" şüphesiyle karantinaya alınan Eyüp Devlet Hastanesi Acil Servisi yeniden açıldı. Bu arada Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ ne Ebola virüsü şüphesiyle bir hastanın getirilmesi nedeniyle hastane diğer hastaların girişine kapatıldı. Adana ve Antalya'da da Mers şüphesi yaşanıyor.
Geçtiğimiz günlerde İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemini konuştu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını sırasında meydana gelen yıkımı, sağlık sistemlerinin çöküşünü, küresel ekonomideki kayıpları yeniden yaşamamak için hazırlık yapmanın önemini daha önce de vurgulamıştı. Peki "X hastalığı" nedir ve yeni bir pandemiye ne kadar hazırlıklıyız?
#X HastalığıDüşen vaka sayıları ve aşılamanın artmasıyla uzmanlar bu yazdan bir hayli ümitli. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Turan da “Geçen yıllarda da gördük ki yaz aylarında vaka sayıları bir miktar azaldı. Bu senenin farkı ise aşılama. Ben bu yaz pandemiden kurtulup, feraha kavuşacağımızı düşünüyorum” dedi.
#Bilim Kurulu ÜyesiSağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından koronavirüs sürecine ilişkin iyi haberleri duyurdu. Bakan Koca, Türkiye'de yoğun bakımında koronavirüs hastası olmayan hastanelerin sayısını açıkladı.
#KoronavirüsAşılar Covid-19 pandemisindeki en güçlü silahımız ancak hem virüsün sürekli mutasyona uğraması hem de başka koronavirüslerin taşıdığı yeni pandemi potansiyelleri, daha geniş kapsamlı bir çözüme ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Bilim insanları bir süredir tüm koronavirüslere etki edecek bir aşı için çalışıyor ve çarpıcı sonuçlar elde ediyor. Biz de bu çalışmalara biraz daha yakından baktık...
#Koronavirüs AşısıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, tüm dünyada panik yaratan ve kapanmaları yeniden gündeme getiren Omicron varyantının bu kez yeni bir dalga değil, tsunamiye yol açacağını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, özellikle yılbaşı nedeniyle kalabalık ortamlara girmekten kesinlikle uzak durulmasını, imkanı olan sektörlerde uzaktan çalışmaya yeniden dönülmesi gerektiğini, aşılamaların da halen hayati önem taşıdığını vurguladı.
#KoronavirüsDünyayı iki yıldır pandemi gölgesinde bırakan COVID-19, şimdi de Omikron isimli mutasyonuyla gündemde. Omikron hem dünyayı alarma geçirdi hem de salgının bitmesi yönünde umut verdi. Alman bilim insanları, Omikron’un COVID-19’u yok edecek mutasyon olabileceğini söyledi. Sonunda koronavirüs sıradan bir enfeksiyona mı dönüşüyor? Hürriyet, Bilim Kurulu üyelerine sordu...
#OmikronÇok farklı geçmişlerden gelip kendilerini aynı anda aynı noktada bulan iki bilim insanı: Dr. Uğur Şahin ve Stephane Bancel. Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten çıkışın anahtarının ellerinde olduğunu biliyorlardı. Çevrelerini ve yatırımcıları buna ikna etmek için uzun süre var güçleriyle çabaladılar ve nihayet başardılar. Bu haber inanılmaz paralellikteki iki başarının hikayesi...
#Mrna AşılarıHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, üçüncü doz aşı açıklaması yaptı. Ceyhan, 2 doz Sinovac aşısı olan ve hala virüs ile temas halinde bulunan sağlık çalışanları dışında halka 3'üncü doz aşı uygulanması konusunda yeterli veri bulunmadığını söyledi. Ceyhan, sağlık çalışanlarına 3'üncü doz için ise Biontech aşısını önerdi. Ceyhan, ''Şu andaki 3'üncü doz aşı önerimiz 2 doz Sinovac aşısı olmuş ve üzerinden belli bir süre geçmiş sağlık personeline Biontech'' dedi.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanSalgının üzerinden bir yılı aşkın zaman geçti ancak hala virüsü yenebilmiş değiliz. Uzmanlara göre pandemi kalıcı olmayacak ancak Covid-19 ile yaşamayı da öğrenmemiz gerekiyor. Peki koronavirüs ile yaşamak ne demek ve pandemiden sonra bizi neler bekliyor?
#Koronavirüs AşısıErciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, geçen yıl Nisan ayından itibaren yıl sonuna kadar farklı rahatsızlıkları nedeniyle ameliyat olan ve Covid-19 semptomu bulunmayan bin 67 hastadan 55'inin PCR testi pozitif çıktı. Prof. Dr. Orhan Yıldız, çalışmada hastalığın pik olduğu dönemde PCR pozitiflik oranını yüzde 6,5, normal dönemde yüzde 1 olarak tespit ettiklerini söyleyerek, "Bu çalışmaya göre şu anda toplumun yüzde 50'sinin hastalığı geçirdiğini ve kitle bağışıklığı kazandığını söyleyebiliriz" dedi.
#KayseriErciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, geçen yıl Nisan ayından itibaren yıl sonuna kadar farklı rahatsızlıkları nedeniyle ameliyat olan ve Covid-19 semptomu bulunmayan bin 67 hastadan 55'inin PCR testi pozitif çıktı. Prof. Dr. Orhan Yıldız, çalışmada hastalığın pik olduğu dönemde PCR pozitiflik oranını yüzde 6,5, normal dönemde yüzde 1 olarak tespit ettiklerini söyleyerek, "Bu çalışmaya göre şu anda toplumun yüzde 50'sinin hastalığı geçirdiğini ve kitle bağışıklığı kazandığını söyleyebiliriz" dedi.
#KoronavirüsCovid-19 döneminde her gün yeni bir kavram öğreniyoruz. Almanya, Covid-19 aşısı teminindeki eksikliği monoklonal antikorlara dayalı yeni bir ilaçla telafi edeceğini açıkladı. Gündemin en merak edilen konularından biri haline gelen monoklonal antikorlarla ilgili tüm detaylar haberimizde...
#Monoklonal AntikorHİÇ kuşkusuz ana gündemimiz pandemi, o gündemin bir numaralı maddesi ise “mutasyon meselesi”dir. Mutasyon konusu ortaya çıkan yeni verilerle maalesef can sıkıcı bir sürece girdi. Hepimiz “Ne olacak bu mutasyonların sonucu?” sorusuna yanıt arıyor ve itiraf edelim biraz da korkuyoruz! Peki, korkumuzda haklı mıyız? Mutasyon meselesini ciddiye alalım mı?
#YAZARNipah virüsü, tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele verirken gündeme geldi. Bilim insanlarına göre, yarasaların COVID-19, SARS, MERS, Ebola, Nipah virüsü olmak üzere salgınları ortaya çıkaran çok sayıda virüsün kaynağı olduğu düşünüyor. İlk defa Malezya ve Singapur’da 1998 ve 1999 yılları arasında görülen nipah virüsünün insanlar ya da hayvanlar için herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Zoonotik bir virüs olan bu virüsle enfekte kişilerde, akut solunum yolu hastalığı görülebiliyor. İşte, nipah virüsü (NİV) belirtileri ve hastalıkla ilgili ayrıntılar.
#Nipah Virüsü Nedir1976’da Ebola'yı keşfeden doktor, dünyanın koronavirüs kadar hızlı yayılan ve Ebola virüsü kadar ölümcül olan 'Hastalık X' tarafından etkilenebileceği konusunda uyardı. Bilim insanları zoonotik (insanlardan hayvanlara bulaşan) hastalıkların önümüzdeki yüzyılda insanlığın üstesinden gelmesi gereken temel problem olduğunu söylüyor. Uzmanlar ayrıca canlı hayvan pazarlarındaki risklere vurgu yaptı ve 'birçok farlı türden hayvanın bir arada bulunması, yeni ve çok daha ölümcül virüslerin ortaya çıkmasına yol açabilir' dedi.
#Bulaşıcı HastalıklarıÇalışmalarını ABD'de sürdüren Virolog Dr. Semih Tareen, aşıların çok yönlü bağışıklık sağladığını belirterek, "Virüsün bir kısmında mutasyon olsa ya da bir kısmı aşıdaki bir antikordan kaçsa bile aşının oluşturduğu diğer toplam antikorlardan kaçma ihtimali çok düşüktür. Dolayısıyla bu mutasyonların aşıyı etkisiz kılacağına dair bir endişemiz yok." dedi.
#TürkSon dakika haberi... Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Biyoteknoloji Enstitüsü Aşı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov ve ekibinin Akdeniz Üniversitesi'ndeki (AÜ) koronavirüs aşısı çalışmalarında sona gelindi. Bitki yapraklarından protein üreterek koronavirüsün tüm mutasyonlarına karşı en etkili 5 aşı adayı geliştirdiklerini aktaran Prof. Dr. Mammedov, aşının hayvanlar üzerindeki denemesinin başarıyla sonuçlandığını, insanlar üzerinde denemelere başlayacaklarını duyurdu.
#Koronavirüs