Araştırmalar ülkemizde kadınların neredeyse yarıya yakınının hayatı boyunca hiç orgazm olamadığını gösteriyor. Bir çeşit genital uygulama olan ve ‘o-shot’ adıyla da bilinen orgazm aşısıysa cinsel istek azlığı ve orgazm olamama gibi sorunlar için tercih edilen bir yöntem. Doktorlar bu aşıyı psikolojik sorunlar giderildikten sonra öneriyor. Aşıyı yaptıranlarsa “Özgüvenim yerine geldi” diyor.
#AşıEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Turhan, enfekte kenenin insanları ısırması ile ortaya çıkan bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı olan Lyme’a yönelik bilgi verdi. Prof. Dr. Turhan, “Pek çok hastalıkla karıştırıldığı için teşhisi zordur. Türkiye’de muzdarip 7 ila 10 milyon kişi bulunduğu tahmin ediliyor. Dünya üzerinde 350 civarı hastalığı taklit edebilen Lyme hastalığı taşıyan kişileri teşhis etme konusunda zorluyor” dedi.
#Vedat TurhanDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta dünya genelinde aşılanmanın hızlanması için rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının tek dozunun faydalarından bahseden bir açıklama yaptı. Avustralya aşılama sayesinde HPV’yi sıfırladı. Türkiye’deki mevcut durumu ve koşulları uzman isimlerle konuştuk.
#HPVHareket yavaşlığı ve vücut katılığının görüldüğü Parkinson rahatsızlığında, semtpomların şiddetinin hastadan hastaya değiştiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Belirtiler, bir anda yaşanmaz. Semtpolar, hastalık ilerledikçe kötüleşir. Hastalığın ilerlemesini durduracak ilaç ya da tedavi henüz yoktur” diye konuştu.
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi UzmanıKanserin farklı tür ve evrelerinin tedavisinde radyasyon onkolojisinin etkili olduğunu söyleyen Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Evrim Metcalfe, “Radyoterapi aygıtlarında gerek teknik donanım gerekse planlama yazılımları açısından son yıllardaki gelişmeler sayesinde, kanserli bölgeye yüksek dozlarda tedavi edici radyasyon verilebilirken çevresindeki sağlam doku ve organların güvenle korunabilir. Böylece, çok daha yüksek tümör kontrolü sağlayan tedaviler mümkün olmaktadır” dedi.
#Radyasyon Onkolojisi UzmanıDengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli uyku ve egzersizin, kişinin sağlıklı olmasını sağlayan etkenlerin başında yer aldığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Enerji düşüklüğü, vücut ağrıları ve uykusuzluk, günümüzde en sık rastlanan vitamin eksikliği belirtilerindendir” dedi.
#Sağlık YanınızdaİSTANBUL’DA yaşayan İlknur Musaak’a 6 kalp damarının tıkalı olması sonucu bypass yapılması kararlaştırıldı. Operasyon sonrası kızına refakatçilik yapan anne Havva Musaak yaklaşık bir ay sonra aynı nedenden ameliyat masasına yattı. Anne kız bir ay arayla hastane odasında birbirlerine baktı. Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel, “Kalp hastalıklarında genetik bağlantı söz konusu” diyerek uyarılarda bulundu.
#İstanbulİSTANBUL’DA yaşayan İlknur Musaak’a 6 kalp damarının tıkalı olması sonucu bypass yapılması kararlaştırıldı. Operasyon sonrası kızına refakatçilik yapan anne Havva Musaak yaklaşık bir ay sonra aynı nedenden ameliyat masasına yattı. Anne kız bir ay arayla hastane odasında birbirlerine baktı. Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel, “Kalp hastalıklarında genetik bağlantı söz konusu” diyerek uyarılarda bulundu.
#İstanbulTürkiye Mart ayı itibarıyla salgında kademeli normalleşme sürecine giderken vatandaşlar tedbirlere de bir yandan dikkat ediyor. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu'nun bir yıl aradan sonra koronavirüse yakalanmasının ardından 'ikinci kez' hastalığa yakalanmanın nedeni merak edilen başlıklar arasında yer aldı. Uzman Doktor Cengiz Uzun konu ile ilgili olarak, “Bir kişi aşı oldu ya da koronavirüsü atlattıysa ve buna rağmen tekrar hastalığa yakalanıyorsa nedeni mutasyon olabilir" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsTürkiye Mart ayı itibarıyla salgında kademeli normalleşme sürecine giderken vatandaşlar tedbirlere de bir yandan dikkat ediyor. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu'nun bir yıl aradan sonra koronavirüse yakalanmasının ardından 'ikinci kez' hastalığa yakalanmanın nedeni merak edilen başlıklar arasında yer aldı. Uzman Doktor Cengiz Uzun konu ile ilgili olarak, “Bir kişi aşı oldu ya da koronavirüsü atlattıysa ve buna rağmen tekrar hastalığa yakalanıyorsa nedeni mutasyon olabilir" ifadelerini kullandı.
#İstanbulIF diyeti (Intermidend Fasting) yani aralıklı orucun, vücudu dinlendirip kilo verme sürecini hızlandırdığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, diyet süresince dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Bu diyette, aç kalınan süre boyunca vücutta depolanan yağların kullanıldığını belirten Aksoylu, "Oruç döneminde nasıl ki vücudumuz temizleniyor. Bu diyette de özellikle 3’üncü haftadan sonra çok iyi sonuçlar alınıyor" ifadelerini kullandı.
#Beslenme Ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek AksoyluKalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel, insan vücudu için en faydalı ilacın su olduğuna dikkat çekti. Özyüksel, erişkin bir insana eğer kalp veya böbrek yetmezliği gibi istisnai durumları yoksa günlük 2,5 litre sıvı alımını önerdiğine vurgu yaparak, suyun vücuda olan etkileri hakkında bilgi verdi.
#Kalp Ve Damar Cerrahisi UzmanıÇin tuzu, bağımlılık yapıcı özelliğinin yanı sıra vücuda verdiği ciddi zararlardan dolayı sağlık uzmanlarınca tehdit olarak görülen maddeler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalarda, yemeklere lezzet vermek ve gıdaların raf ömrünü uzatmak için sıkça kullanılan ve Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) sinir sistemini bozduğu ve vücutta iltihabi reaksiyonlara neden olduğu ortaya çıktı.
#Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhanMevsim geçişleri ile birlikte sıcaklık, nem ve diğer iklimsel faktörlerin değişmesi cilt sağlığı ve görünümünü olumsuz yönde etkileyebilir. Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, cilt bakımına dair ipuçları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
#Uzm. Dr. Oya Yeşim Hacımustafaoğlu UtkanIrak'ta yaşayan ve koronavirüs salgını nedeniyle tedavi için Türkiye'ye gelemeyen bebekler için Türk hekimler Irak'a gitti. Doğumsal kalp rahatsızlığı bulunan 7 bebek, İstanbul’dan Bağdat’a giden ekip tarafından ameliyat edildi. Operasyonları gerçekleştiren ekipte yer alan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel, 1 hafta süren tedavi sürecini ve ailelerin mutluluğunu DHA’ya anlattı.
#Son Dakika HaberlerIrak'ta yaşayan ve koronavirüs salgını nedeniyle tedavi için Türkiye'ye gelemeyen bebekler için Türk hekimler Irak'a gitti. Doğumsal kalp rahatsızlığı bulunan 7 bebek, İstanbul’dan Bağdat’a giden ekip tarafından ameliyat edildi. Operasyonları gerçekleştiren ekipte yer alan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel, 1 hafta süren tedavi sürecini ve ailelerin mutluluğunu DHA’ya anlattı.
#IrakBağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüsten korunmak, hastalığa yakalanma durumunda ise mümkün olan en hafif şekilde hastalığı atlatmak için vitamin ve mineral takviyelerinin önemli olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Bilinçsiz D vitamini kullanımı organlara zarar verebilir” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek CalapKoronavirüs aşısının Türkiye'de uygulanmaya başlayacağı bugünlerde aşının uygulanacağı hasta grupları da merak ediliyor. Çin'in Sinovac firmasına ait CoronaVac aşısının Faz 3 çalışmalarına Türkiye'nin de katıldığını hatırlatan Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Arslan, "Aktif kemoterapiye başlamadan 2 hafta önce ya da tedavi tamamlandıktan 3 ay sonra aşılama yapılması hastayı daha çok koruyacaktır" dedi.
#İstanbulKalça çıkığı, bebeklerde sık görülen ve tedavi edilmediğinde uzun vadede ciddi problemlere neden olabilen bir rahatsızlıktır. Kalça çıkığı ile ilgili tüm merak edilenleri, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Doğan anlattı.
#Prof. Dr. Ahmet DoğanBebeklerde ilk diş çıkışının, gelişimi için önemli ve aynı zamanda zorlu bir adım olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuba Özdemir, “Sağlıklı bebeklerde yaklaşık olarak 6 ve 7’nci aylarda ilk dişler çıkar. Fakat dişlerin çıkış zamanı bebekten bebeğe değişebilir. Bazı bebeklerde 3’üncü ayda çıkan ilk diş, bazı bebeklerde 12’nci aya kadar gecikebilir” dedi.
#Dr. Tuba ÖzdemirParkinson, hem erkek hem de kadınları etkileyen, genellikle 60 yaşından sonra ilerleyen bir hareket bozukluğudur. Ancak daha genç hastaların da bu hastalığa yakalanabildiğini belirten Doç. Dr. Ali Yılmaz, “Hastalığın kesin nedenleri bilinmemektedir. Parkinson hem genetik hem de çevresel faktörlerle ilişkili olabilir. Beyin pili ameliyatı standart bir tedavi yöntemidir. Yalnız ülkemizde değil tüm dünyada uygulanmaktadır" dedi.
#Doç. Dr. Ali YılmazSitokin fırtınası, adının sıkça telaffuz edilmesi dolayısıyla araştırılan terimler arasında yer almaya başladı. COVİD-19 sürecinde yaşanan nefes darlığı ve ateş gibi durumları niteleyen sitokin fırtınası, bir nevi bağışıklık sisteminin ana bağlayıcıları üzerinde yer alan olumsuz hareketi nitelemektedir. Peki, Sitokin fırtınası nedir? İşte, sitokin fırtınası hakkında bazı bilgiler
#SitokinAşırı terlemenin nasıl engelleneceği ile ilgili bilgiler veren Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Işık Caner, “Altta yatan bir sebep bulunamazsa lokal, sistemik veya cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Lokal olarak terlemeyi azaltıcı kremler, deodorantlar ve solüsyonlar ilk seçeneklerdir” dedi.
#Doç. Dr. Işık Canerİyi huylu beyin tümörleri ve tedavi seçenekleriyle ilgili bilgiler veren Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Eyüp Baykara, Yavaş büyüyen bazı tümörler ilk başta herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Sonunda, tümör beyne baskı uygulayabilir. İlk belirtiler baş ağrısı veya nöbet olabilir. dedi.
#Op. Dr. Eyüp BaykaraObezite ameliyatının mide-bağırsak sisteminin yeniden düzenlenmesini içerdiği için ciddi ve önemli bir cerrahi operasyon olduğuna dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Köksal Bilgen, Obezite cerrahisi iki çeşit olarak uygulanır. En sık tercih edilen yöntem bariatrik cerrahi olarak da bilinen kısıtlayıcı ameliyatlardır. Burada amaç, gıda alımını belli bir noktada sınırlamaya zorlayan anatomik bir yapı elde etmektir Diğer yöntem ise besinlerin emilimini azaltan ameliyatlardır. Bu sayede kalorisi yüksek gıdaların vücut tarafından emilimi engellenerek kilo alımı azaltılır. dedi.
#Prof. Dr. Köksal Bilgen