Matematik haberleri sayfasında Matematik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 18467 Matematik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Matematik, (Yunanca matema, "bilgi, çalışma, öğrenme") nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.
Erzurum'da Kültür Kurumu Ortaokulu'nda görev yapan Ümmü Gülsevim Özentürk (32), matematik ile müziği birleştirerek öğrencilere ders anlatıyor. Öğrencilerin bildiği popüler şarkıların müziği ile ders konularını içeren sözleri birleştiren, öğrenci ve grup odaklı uygulamalar yapan Özentürk, İngiltere'deki öğretmenlik tecrübesini de derslerinde aktarıyor. Özentürk, "Öğrencilerimiz yaşları gereği oyunlara karşı çok ilgili oldukları için matematikle de birleştirdiğinizde, doğal olarak derse karşı da ilgileri artmış oluyor" dedi.
#Matematik6, 7, 9 ve 10. sınıflar Türkçe Matematik ortak sınavları ne zaman? Milli Eğitim Bakanlığı MEB tarafından ikinci dönem ortak sınav takvimi açıklandı. Takvimin açıklanmasının ardından gözler "2024 - 2025 MEB 2. Dönem Ortak Sınavları ne zaman?" sorusunun cevabına çevrildi. Merak edenler için sınav takvimini haberimizde derledik. Peki, 6, 7, 9 ve 10. sınıflar Türkçe Matematik ortak sınavları ne zaman? İşte Milli Eğitim Bakanlığı MEB ortak sınav tarihleri...
#MEB Ortak Sınav TakvimiSömestr yani yarıyıl tatilinin geride kalması ve ikinci dönemin başlamasıyla birlikte 6, 7, 9 ve 10. sınıf öğrencileri MEB Ortak Sınav tarihlerini merak edip araştırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı MEB tarafından ikinci dönem ortak sınav takvimi açıklandı. Takvimin açıklanmasının ardından gözler "2024 - 2025 MEB 2. Dönem Ortak Sınavları ne zaman?" sorusunun cevabına çevrildi. Peki, 6, 7, 9 ve 10. sınıflar Türkçe Matematik ortak sınavları ne zaman? Merak edenler için sınav takvimini haberimizde derledik. İşte detaylar...
#MEB Ortak Sınav TakvimiHepimizin eğitim hayatında matematik ile ilgili iyi ya da kötü anıları vardır. Bu anılar ilerleyen yıllarda matematiğe olan tutumumuzu dolaylı olarak da matematik başarımızı etkiler. Matematik başarısı için öncelikli olan şeyler ‘matematiği sevmek’ ve ‘sabır’dır. Matematiği sevmek ve matematik ile uğraşırken sabırlı olmak gerekir. Ancak bilmediğimiz bir şeyi nasıl sevebiliriz ve o alanda nasıl başarılı olabiliriz? Matematik nedir?
#Konuk YazarTürk Alman Üniversitesi öğrencisi olan 23 yaşındaki Burak Bilgin, çok basamaklı sayıların toplama ve çarpma işlemlerini saniyeler içerisinde yapıyor. Çocukluğundan beri zihninden işlemler yapan Bilgin’e bu özelliği nedeniyle yakın çevresi ‘yürüyen hesap makinesi’ diyor. Bilgin, bu yeteneğini geçtiğimiz haftalarda Dubai’e düzenlenen Memoriad Dünya Mental Spor Olimpiyatları’nda da tescilledi ve 5 basamaklı sayıları çarpma kategorisinde dünya rekoru kırdı.
#Yürüyen Hesap MakinesiDenizli'de ortaokul öğrencisi Selahattin Çınar Öner (10), dünya çapında 40'tan fazla ülkeden 3 bin öğrencinin katıldığı Amerikan Matematik Olimpiyatı'nda kendi seviyesinde soruların tamamını çözerek dünya birincisi oldu. Anne Damla Topaloğlu oğlundan gurur duyduğunu belirtirken, "Geceleri uyurken masal yerine matematik soruları sordururdu" dedi.
#DenizliAntalya'da ilkokula bu yıl başlayan 1. Sınıf öğrencisi Hasan Cesur Gökçek 4 basamaklı sayıları hesap makinesi kullanmadan toplayabiliyor. Küçük Hasan'ın yeteneğini fark eden diş hekimi, onun diğer çocuklardan farklı davrandığını söylerken, aileyi ziyarete gelen bir profesör ise zeka seviyesinin yüksek olduğunu açıkladı.
#Antalyaİlkokulda çocuğu olan velileri ilkokul matematik dersi programına yönelik çocuklarına rehberlikleri konusunda bilgilendirmek amacıyla MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce uzaktan eğitim programı planlandı. Ailelerin evde çocuğunun matematik eğitimine katkı sağlayabilmesi amacıyla hazırlanan eğitime yönelik 13 video ve 13 etkileşimli içerik olmak üzere toplam 26 eğitim materyali hazırlandı.
#MatematikAYT'deki pizza sorusunun cevabı, sınava katılım sağlayan üniversite adaylarının gündeminde yer alıyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 9 Haziran’da tamamlandı. 2 milyon 19 bin 709 adayın başvurduğu söz konusu sınav sonrası AYT Matematik testinde yer alan pizza sorusu ve cevabı sosyal medyada en çok konuşulan konulardan oldu. Peki, YKS'deki pizza sorusunun cevabı nedir? AYT'deki Pizzanın kenarını yemeyen Ayşe sorusunun yanıtı ne? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#AYTLGS konu dağılımı bugün gerçekleştirilecek sınav öncesi merak ediliyor. LGS 2024 konu ve soru dağılımı 2 Haziran Pazar günü yapılacak sınav öncesinde öğrenciler tarafından merak içerisinde araştırılıyor. Hemen belirtelim ki Milli Eğitim Bakanlığı tarafından LGS 2024 soru ve sınav dağılımı kamuoyuyla paylaşıldı. Sınava girecek öğrenciler tarafından merak edilip araştırılan LGS 2024 konu ve soru dağılımlarını haberimizde derledik. Peki, LGS'de kaç matematik, kaç Türkçe, kaç İnkılap Tarihi, kaç Din Kültürü ve kaç yabacı dil sorusu sorulacak? İşte merak edilip araştırılan soruların cevabı...
#LGSÜniversite sınavı YKS tarihinin yaklaşmasıyla birlikte "İntegral müfredattan kalktı mı?" ve "YKS'de integral sorulacak mı?" sorularının cevabı merak edilip araştırılıyor. Hemen belirtelim ki yeni müfredat onaylandı. Müfredatın onaylanmasının ardından integralle ilgili merak edilen sorular da yanıtını buldu. Peki, 2024 YKS'de integral sorulacak mı? İşte tüm merak edilenler...
#İntegralMilli Eğitim Bakanlığı’nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait “Türkiye Yüzyılı Maarif Model” kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak. Bakanlığın açıkladığı modelden bazı çarpıcı detaylar şöyle:
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ülke genelinde 6 ve 9’uncu sınıf öğrencilerine düzenlenen ikinci ortak sınavlar matematik dersiyle tamamlandı. Tamamı açık uçlu sorulardan oluşan sınavda 6’ncı sınıf öğrencilerine ‘TOGG’ sorusu soruldu.
#TOGGEski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bugün Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel'in bazı açıklamaları oldu. Benimle ilgili ifadeleri oldu. Tabii kendileri özellikle yolsuzluk soruşturmalarındaki bulgulardan da görebileceğimiz şekilde bol sıfırlı rakamlarla çalışmaya alışmışlar. Miting sayılarını ifade ederken de bu bol sıfırlı rakamlarla aslında bir alışkanlık olarak konuşuyorlar. Sayıları abartarak, çarpıtarak, yalanlar söyleyerek siyasette başarılı olmanın imkanı yoktur” dedi.
#Mustafa VarankDışişleri Bakanı Hakan Fidan, son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya-Ukrayna arasındaki sorunları çözmek istediğini açıkladı.
#Dışişleri BakanıMSÜ taban puanları ve bölümleri 2025, tercih başvurularını yapmaya hazırlanan adayların yoğunlaştığı konulardan oldu. Milli Savınma Üniversitesi sınav sonuçlarının açıklanmasıyla beraber MSÜ kaç puanla alır sorusu merak ediliyor. MSÜ sınav sonuçları ÖSYM tarafından 18 Mart Salı günü yani bugün erişime açıldı. 2025 MSÜ puan türleri ve bölümleri bu sebeple araştırılmaya başlandı. MSÜ 300, 310, 320, 330, 340, 350 puanla kazanılır mı? sorusu da adayların aldığı puanlar sonucunda sorgulanıyor. Adaylar, sınavdan elde ettikleri sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanlara göre tercihlerini şekillendirecek. 23 Şubat tarihinde düzenlenen MSÜ 2025’e bu yıl toplam 670.718 kişi katıldı. ÖSYM’nin paylaştığı verilere göre başvuranların 357 bin 359'unun kadın, 313 bin 359'unun erkek olduğu bilgisi paylaşıldı. Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden oluşan sınavda adaylara 120 soru yöneltildi. Peki, MSÜ kaç puanla alır? MSÜ’de hangi bölümler var? Milli Savunma Üniversitesi puan türleri neler? İşte MSÜ 2 yıllık ve 4 yıllık bölümler 2025!
#MSÜ Kaç Puanla Alır 2025Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 15 Haziran’da düzenlenecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav başvuru ve uygulama kılavuzu yayımlandı. Sınava katılmak isteyen öğrenciler, başvurularını 2-11 Nisan tarihleri arasında e-Okul sistemi üzerinden yapabilecek.
#MEBHürriyet yazarları Güntekin Onay, Mehmet Arslan, Fırat Aydınus ve Uğur Meleke, Futbol Konseyi'nde gündemdeki konuları ve haftanın karşılaşmalarını değerlendirdi.
#GalatasarayAVRUPA’da bir süredir sessiz sedasız büyüyen bir kriz var; kalifiye iş gücü açığı. Avrupa Komisyonu’nun son raporuna göre inşaat, ulaştırma, ticaret ve sağlık sektörlerinde nitelikli çalışan bulmak artık ciddi bir mesele. Hatta o kadar büyük bir mesele ki Avrupa Parlamentosu bu konuyu en öncelikli gündemlerinden biri haline getirdi.
#1Erzurum'da Kültür Kurumu Ortaokulu'nda görev yapan Ümmü Gülsevim Özentürk (32), matematik ile müziği birleştirerek öğrencilere ders anlatıyor. Öğrencilerin bildiği popüler şarkıların müziği ile ders konularını içeren sözleri birleştiren, öğrenci ve grup odaklı uygulamalar yapan Özentürk, İngiltere'deki öğretmenlik tecrübesini de derslerinde aktarıyor. Özentürk, "Öğrencilerimiz yaşları gereği oyunlara karşı çok ilgili oldukları için matematikle de birleştirdiğinizde, doğal olarak derse karşı da ilgileri artmış oluyor" dedi.
#Matematik EğitimiErzurum'da Kültür Kurumu Ortaokulu'nda görev yapan Ümmü Gülsevim Özentürk (32), matematik ile müziği birleştirerek öğrencilere ders anlatıyor. Öğrencilerin bildiği popüler şarkıların müziği ile ders konularını içeren sözleri birleştiren, öğrenci ve grup odaklı uygulamalar yapan Özentürk, İngiltere'deki öğretmenlik tecrübesini de derslerinde aktarıyor. Özentürk, "Öğrencilerimiz yaşları gereği oyunlara karşı çok ilgili oldukları için matematikle de birleştirdiğinizde, doğal olarak derse karşı da ilgileri artmış oluyor" dedi.
#MatematikMatematik severler için heyecan verici bir gün yaklaşıyor. Dünya Pi Günü, matematikte ünlü bir sabit olan Pi (π) sayısının anısına her yıl 14 Mart tarihinde kutlanan özel bir gündür. Pi (π), bir çemberin çevresinin çapına oranı olarak tanımlanan irrasyonel bir sayıdır. Peki, Pi Sayısı kaç? Dünya Pi Günü nedir, ne anlama geliyor, neden kutlanır?
#Dünya Pi GünüBM Genel Merkezi'nde düzenlenen 'Bakanlar Yuvarlak Masa' toplantısına katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Kadın girişimcinin kritik bilgilere, mentorluk hizmetlerine ve finansal desteğe daha iyi erişmesini sağlayan yenilikçi bir çevrim içi platform başlattık. Bu dijital merkez, yalnızca bir internet sitesi değil, ülke genelindeki farklı kurumların kaynaklarını ve uzmanlığını bir araya getiren ortak bir çabadır. Kadınların liderliğindeki kooperatifleri ve girişimcileri güçlendirerek hem kırsal hem de kentsel topluluklarda güçlü ve kapsayıcı bir ekonomi inşa etmeye çalışıyoruz" dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Doğru bir vizyon ve amaçla yönlendirildiğinde dijitalleşmenin büyük bir eşitleyici güç olduğuna, yalnızca dijital uçurumu kapatmakla kalmayıp, daha kapsayıcı, yenilikçi ve adil bir toplumun yolunu açabileceğine inanıyoruz." dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldiği iftar programı sonrası değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Suriye'de gerçekleşen yeni duruma işaret ederek, Türkiye'nin Suriye'de tavrını ve ilkelerini ortaya koyduğunu; bunun Suriye'nin toprak bütünlüğü, Suriye'de hiçbir terör örgütünün, silahlı örgütün kalmaması, bunların bir tek ulusal silahlı kuvvetler çatısı altında ortaya konulması ve herkesi kapsayan bir sistemin, yeni bir yönetimin kurulması olduğunu anlattı.
#Numan KurtulmuşGünümüzde yapay zekâ (YZ), eğitim alanında dönüşüm yaratan en önemli teknolojilerden biri olarak dikkat çekiyor. Eğitim alanında YZ en basit ifadeyle sınıf içi ve çevrimiçi öğrenme süreçlerini daha etkili, erişilebilir ve kişiselleştirilmiş hâle getiriyor. Eğitimde dijitalleşmenin ivme kazandığı bu dönemde, üretken yapay zekanın sunduğu fırsatlar eğitimci, öğrenci ve veliler için oldukça önemli ve heyecan verici hâle geldi. YZ ile eğitimin yeniden şekillendiği günümüzde öğrencilerin bu fırsatlardan en yüksek düzeyde faydalanmaları için ebeveyn ve eğitimcilerin öğrencilere rehberlik etme görevini üstlenmeleri gerekiyor.
#Konuk YazarOECD’nin öğrencilerin kazandığı bilgi ve becerileri değerlendiren uluslararası araştırma programı PISA’nın 2025 uygulaması için çalışmalar başladı. Nisan ayı itibariyle uygulanması planlanan değerlendirme testleri ve anketler için 56 ilden 203 okul belirlendi. Türkiye 2022 yılında yapılan değerlendirmede fen ve matematik alanında gösterdiği yükselişle dikkat çekmişti. Üç yılda bir yapılan değerlendirmede Türkiye bu kez daha da yüksek skorlar elde etmeyi hedefliyor.
#Uluslararası Öğrenci Değerlendirme ProgramıAntalya’da özel bir okulda İngilizce ders veren insansı robot Ada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi öğretmenlere çiçek verip, erkek öğrencilere de "Kadına yönelik şiddetle karşılaştığınızda sessiz kalmayın. Kadınların başarılarını takdir edin ve onların sesini duyun" mesajları ile seslendi.
#Robot ÖğretmenÇocukluğu çiftçilikle uğraşan ailesinin tarlalarında geçti. Bir yandan bağda bahçede iş yaparken bir yandan da derslerine çalıştı. Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe, Manisa’nın Durasallı köyünden İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörlüğü’ne uzanan başarı hikâyesini anlattı...
#Üney Yüksektepe8 Mart Dünya Kadınlar Günü Google'ın doodle tasarımı ile kutlandı. Özel gün ve tarihleri kullanıcılarına hatırlatan dünyaca ünlü arama motoru devi Google, bu sene de Dünya Kadınlar Günü'nü unutmadı. 'STEM alanındaki kadınlar' başlıklı tasarım sunan dev arama motoru, bu yıl farkındalık yaratmayı amaçladı. STEM kadınlar yani bilim (Science), teknoloji (Technology), mühendislik (Engineering) ve matematik (Mathematics) alanlarında çalışan kadınlara dikkat çeken Google, STEM'deki kadınlarla ilgili içeriklere ulaşım imkanı sundu. Peki, STEM nedir, STEM kadınlar ne demek, anlamı ne? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler...
#STEM Alanındaki KadınlarMatematik öğretmenliğinden emekli olduktan sonra yemeni dikmeyi öğrenen Ayfer Ayperi Yılmaz... Küçükken siren sesinden etkilenip itfaiyeci olan Melek Hiranur Abaka... Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu’ndaki 4 kadın astsubaydan biri olan Büşra Bilge Demir... Gittiği kursta öğrendiği sanatın sonrasında usta öğreticisi olan Melek Atalay... Hepsinin ortak yönü istedikleri işleri başarıyla yapabilmeleri. İşte Ankara’da başaran kadınların öyküsü...
#8 Mart Kadınlar Günü