Soğuk Savaş döneminde stratejik bir alan olan uzayda, ABD ile Sovyetler Birliği arasında keşif-gözlem ve istihbarat uyduları fırlatma, kıtalararası füze sistemleri geliştirme, insanlı uzay seyahati, dünyanın uydusu Ay’a ayak basma, yeni gezegen keşifleri ve dış uzay alanında bir uzay istasyonu inşa etme konularında büyük bir rekabet yaşanmıştı. Yarışa dayalı rekabetin temeli, bilim ve teknolojide küresel lider olarak insanlığa yön veren ülke olma hedefiydi. Bu aynı zamanda iki ülke arasındaki nükleer silahlanma yarışının da bir parçasıydı. Bu nedenle uzay yarışı bir silah yarışı olarak da görülebilir. Uzay yarışı Sovyetler Birliği’nin 1957’de insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Söz konusu yarışta ABD 1969’da Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong ile öne geçse de, Sovyetler Birliği’nin ekonomik olarak çöküşe geçmesi ve Soğuk Savaşı kaybetmesiyle uzay programları ertelendi ve bu yarış da sona erdi. Her iki ülke de ulaştıkları uzay kabiliyetleri bakımından uluslararası ilişkiler literatüründe o dönemden beri birer “uzay gücü” olarak nitelendiriliyorlar.
#ÇinAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Mars’taki Jezero krateri ile Salda Gölü’nün benzer mineral oluşum ve jeolojik yapıya sahip olduğunu açıklamasının ardından gözler yine Burdur’a çevrildi. Vali “Çıkın çıkın gelin” dedi. Salda Koruma Derneği ise gölün yok olmasından korkuyor.
#GazetehaberleriNASA'nın 2020'deki Mars görevi için başlattığı 'İsmini Mars'a Gönder' kampanyasına dünya genelinde yaklaşık 8 milyon kişi katıldı. Türkiye ise dünya genelinde ismini marsa göndermek isteyen ülkeler sıralamasında 2,5 milyon kişi ile birinciliğini sürdürüyor.
#NASANASA'nın Mars 2020 projesinin tanıtımı için başlattığı proje dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir ilgi gördü. Sanal bilet ekranına isim ve soy isimlerini yazan kullanıcılar, bu sayede Mars'a bırakılacak olan bir çip içerisinde isimlerinin yer almasına imkan tanıyacak. Peki, MARS bileti nasıl alınır? İşte, MARS 2020 bileti almak için yapılması gerekenler
#Mars 2020Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin NASA 'İsmini Mars'a Gönder' kampanyası başlattığını açıklamasının ardından, proje sosyal medyada büyük ilgi gördü. En fazla katılımı gösteren ülkeler arasında yer alan Türkiye'den 308 bin 454 kişinin de ismini Mars'a göndermek için başvurduğu öğrenildi. Peki, MARS 2020 bileti nereden ve nasıl alınır? NASA Mars bileti nedir? İşte, o konu ile ilgili detaylar....
#NASA MarsAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 2020'deki Mars görevi için başlattığı proje sosyal medyada büyük ilgi çekti. NASA'nın başlatmış olduğu 'İsmini Mars'a Gönder' kampanyasına en fazla katılım gösteren ülkeler sıralamasında Türkiye, birinci sırada yer aldı. Türkiye'den 308 bin 454 kişi ismini Mars'a göndermek için NASA'ya başvurdu.
#MarsNASA'nın Jet Propulsion Laboratory bölümünde çalışan Dr. Yıldız, "Uzaylıların varlığına inanıyorum ama dünyaya geldiklerine inanmıyorum. Uzaya gönderilen Voyager uydusuna müzik kayıtları, bilgiler gibi bir dilde ses kayıtları da gönderildi. 'Olur da bir gün uzaylılar bulursa' diye gönderilen ses kayıtlarındaki Türkçe mesaj, 'Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun' kelimesiydi" dedi.
#NASAAmerikan Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA) Jet Propulsion Laboratory (JPL) bölümünde çalışan Türk astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, uzaylıların varlığına inandığını ama dünyaya geldiklerine inanmadığını belirterek, "Mars'ta 2020'de yaşam aranacak, 2035'de ilk Mars astronotunu görebileceğiz" dedi.
#NasaABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nde (NASA) görev yapan 4 Türk astronomdan biri olan Dr. Umut Yıldız, NASA’nın Ay’a ilk insanın ayak basmasının ardından daha sonra hiç ilgilenmemesine ilginç bir cevap verdi. Yıldız, “Ay resimleri artık eskidi, yeni heyecan lazım” dedi.
Mars neden bu kadar önemli? Neden Mars için birçok proje yapıldı ve hala yapılıyor? Neden devletler milyarlarca doları Mars ve genel anlamda uzay araştırmalarına ayırıyor? Gelecekte hangi Mars projelerinin hayata geçirilmesi planlanıyor? Bu yazıda bu soruların cevaplarını arayacağız.
#NasaParis 2024 Paralimpik Oyunları'nda judoda erkekler +90 kilo J2 kategorisinde İbrahim Bölükbaşı, altın madalyanın sahibi oldu. Dün 50 metre serbestte altın madalya kazanan Umut Ünlü, 200 metre serbestte de altın madalya kazandı.
#Paris 2024İstanbul Bahçeşehir Süleyman Demirel İkokulu sınıf öğretmeni Ayşe Gül Şenel, özel günler için bestelediği marşlara bir yenisini ekledi. Daha önce 10 marş besteleyen Şenel’in 23 Nisan 2020’de hazırladığı TBMM’nin 100’üncü yıl marşı İstanbul’da okul zillerinde çalındı. Öğretmenliğin yanı sıra konservatuvarda Türk musikisi öğrencisi olan Ayşegül Şenel bu kez 23 Nisan için özel bir marş besteledi ve o marşın klibi Dolmabahçe Sarayı’nda çekildi.
#Ayşe Gül Şenel