Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına, fay hatlarını ve bölgede geçmişte olmuş depremler ile fayın ileride hangi büyüklükte deprem üretebileceği bilgilerinin de eklendiğini açıkladı. Prof. Dr. Kutoğlu, “Vatandaşlarımız artık bulundukları bölgedeki fayların mevcudiyetini, fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini ve en son ne zaman ve kaç büyüklüğünde deprem ürettiğini, fayın üzerine tıklayarak görebilecekler. Deprem tarihi çok geçmişteyse o kadar yakın tehlike söz konusudur. Artık vatandaşlarımız rahatlıkla, kimseye ihtiyaç duymadan bu bilgileri ‘deprembis’ üzerinden görebilecekler” dedi.
#DeprembisZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına, fay hatlarını ve bölgede geçmişte olmuş depremler ile fayın ileride hangi büyüklükte deprem üretebileceği bilgilerinin de eklendiğini açıkladı. Prof. Dr. Kutoğlu, “Vatandaşlarımız artık bulundukları bölgedeki fayların mevcudiyetini, fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini ve en son ne zaman ve kaç büyüklüğünde deprem ürettiğini, fayın üzerine tıklayarak görebilecekler. Deprem tarihi çok geçmişteyse o kadar yakın tehlike söz konusudur. Artık vatandaşlarımız rahatlıkla, kimseye ihtiyaç duymadan bu bilgileri ‘deprembis’ üzerinden görebilecekler” dedi.
#DepremTBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı Atay Uslu, “Bu olayı araştıracağız, ihmal süreçlerini ve bundan sonra bu tür kazaların olmaması için neler yapılması gerekiyor bu konuda da çalışacağız” dedi.
#İliç Maden Kazası Araştırma KomisyonuMADEN Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), diri fay hatları haritasını güncelleyerek kamuoyuyla paylaştı. Toplam 485 diri fay hattı belirtilen haritada, denizlerdeki diri fay hatlarına ise yer verilmedi. Haritanın eksik yapıldığını belirten Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "2020 yılında İzmir'de olan 6.9'luk deprem Ege Denizi içinde olmuştur. Ama o faylar yeni MTA haritasında yok, gözükmüyor. Trabzon'da olan 5.6 büyüklüğündeki Trabzon fayı üzerinde olan deprem, Karadeniz fayı gözükmüyor. Dolayısıyla denizlerimizi ve kıyılarımızı tehdit eden bu fayların muhakkak surette MTA diri fay haritasında olması gerekir. MTA'nın bugünkü aktif fay haritası Türkiye'nin gerçek veya toplam deprem potansiyelini tam olarak yansıtmıyor" dedi.
#Prof. Dr. Osman BektaşMADEN Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), diri fay hatları haritasını güncelleyerek kamuoyuyla paylaştı. Toplam 485 diri fay hattı belirtilen haritada, denizlerdeki diri fay hatlarına ise yer verilmedi. Haritanın eksik yapıldığını belirten Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, "2020 yılında İzmir'de olan 6.9'luk deprem Ege Denizi içinde olmuştur. Ama o faylar yeni MTA haritasında yok, gözükmüyor. Trabzon'da olan 5.6 büyüklüğündeki Trabzon fayı üzerinde olan deprem, Karadeniz fayı gözükmüyor. Dolayısıyla denizlerimizi ve kıyılarımızı tehdit eden bu fayların muhakkak surette MTA diri fay haritasında olması gerekir. MTA'nın bugünkü aktif fay haritası Türkiye'nin gerçek veya toplam deprem potansiyelini tam olarak yansıtmıyor" dedi.
#DepremMaden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki diri fay hatları haritasını güncelledi. "Yeni haritadaki faylar bildiğimiz faylar" diyen Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Önemli ana faylardan ziyade bu güncellemelerde daha çok Türkiye'nin levha sınırı da olan Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu, Ölü Deniz, Kıbrıs yayı, Batı Anadolu'daki Ege Graben sistemini oluşturan ana fayların çevresindeki tali faylarda daha ayrıntılı çalışmalar yapılır. Özellikle de yerleşim bölgesinde bu çalışmalar üzerine yoğunlaşıldı ve çok sayıda ilin, ilçenin, köyün yani yerleşim alanının aktif faylar üzerinde yer aldığı gerçeği ile yüz yüze gelindi. Bunları da MTA ve bilim camiası kamuoyu ile paylaşıyor. Bundan sonra da bu türden çalışmalar yapılmaya devam edecek. Haritamız da güncellenecek, yönetmeliğimiz de yenilenecek. Yeni yeni faylar tespit edilecek" diye konuştu.
#Prof. Dr. PampalMaden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki diri fay hatları haritasını güncelledi. "Yeni haritadaki faylar bildiğimiz faylar" diyen Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Önemli ana faylardan ziyade bu güncellemelerde daha çok Türkiye'nin levha sınırı da olan Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu, Ölü Deniz, Kıbrıs yayı, Batı Anadolu'daki Ege Graben sistemini oluşturan ana fayların çevresindeki tali faylarda daha ayrıntılı çalışmalar yapılır. Özellikle de yerleşim bölgesinde bu çalışmalar üzerine yoğunlaşıldı ve çok sayıda ilin, ilçenin, köyün yani yerleşim alanının aktif faylar üzerinde yer aldığı gerçeği ile yüz yüze gelindi. Bunları da MTA ve bilim camiası kamuoyu ile paylaşıyor. Bundan sonra da bu türden çalışmalar yapılmaya devam edecek. Haritamız da güncellenecek, yönetmeliğimiz de yenilenecek. Yeni yeni faylar tespit edilecek" diye konuştu.
#Diri Fay HaritasıMTA diri fay hattı sorgulama haritasını güncelledi; 45 il diri fay hattı üzerinde... MADEN Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hatları haritasını güncelleyerek kamuoyuyla paylaştı. Haritayı değerlendiren Yüksek Jeofizik Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, "Bizim ülkemizde olan depremler 7 büyüklüğünde 7.6 büyüklüğüne kadar olabiliyor ama bunlar ana kırıklar üzerinde. Dolayısıyla ikincil kırıklarda belki 2 ya da 3 büyüklüğünde 4'e kadar küçük depremler beklenebilir. Bunu tam olarak bilmek mümkün değil. Kırıkların üzerinde yapılaşma olmaması gerekir ama her kırık da yüzeyden anlaşılmıyor" ifadelerini kullandı. İşte, MTA Türkiye diri fay hattı haritası hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Diri Fay HattıMaden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hatları haritasını güncelleyerek kamuoyuyla paylaştı. Yüksek Jeofizik Mühendisi Mehmet Sarper Celasun, haritayı değerlendirdi. Celasun, "İstanbul için konuşulacak olursa Kuzey Anadolu kırığının Marmara’daki kırılmasını beklediğimiz kısım şu anda öncelikli ama sadece İstanbul değil Marmara’ya yakın illerin tamamında bu deprem hissedilecek. Dolayısıyla burada en kötüye hazırlanmak önemli. Biz önlemlerimizi almalıyız" diye konuştu.
#MTAMaden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü Türkiye'deki canlı fay hatları haritasını güncelledi. Buna göre 45 il ile 110 ilçe aktif fay hatları üzerinde. Peki o iller ve ilçeler hangileri, taşıdıkları riskler neler? Fay haritasını Deprem Uzmanı Prof Dr. Süleyman Pampal CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.
#MTAMaden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü Türkiye'deki canlı fay hatları haritasını güncelledi. Buna göre 45 ilde 110 ilçe aktif fay hatları üzerinde. Peki o iller ve ilçeler hangileri, taşıdıkları riskler neler? Fay haritasını Deprem Uzmanı Prof Dr. Süleyman Pampal CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.
#DepremKahramanmaraşlı ve Hatay Defne depremlerin fay hattı üzerindeki incelemelerini tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri raporlama aşamasına geçti. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nde deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer, "Bulunduğumuz bölge Hatay Havalimanını güney kısmı. Eğer bulunduğumuz lokasyona 5 Şubat’ta gelmiş olsaydık diğer komşu alanlarda olduğu gibi düz bir tarlaydı. Ancak deprem sonrası gelişen yüzey faylanmasıyla beraber jeoloji literatüründe bataklık gölü olarak nitelendirilen bir göl oluşmuş durumda" dedi.
#DepremKahramanmaraşlı ve Hatay Defne depremlerin fay hattı üzerindeki incelemelerini tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri raporlama aşamasına geçti. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nde deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer, "Bulunduğumuz bölge Hatay Havalimanını güney kısmı. Eğer bulunduğumuz lokasyona 5 Şubat’ta gelmiş olsaydık diğer komşu alanlarda olduğu gibi düz bir tarlaydı. Ancak deprem sonrası gelişen yüzey faylanmasıyla beraber jeoloji literatüründe bataklık gölü olarak nitelendirilen bir göl oluşmuş durumda" dedi.
#KahramanmaraşDepremin vurduğu illerden 1 milyondan fazla kişi ya AFAD koordinesi ya da kendi imkânlarıyla başka illere göç etmiş durumda. Ancak depremi yaşayanlar kadar deprem korkusu da göçü tetiklemiş durumda. Özellikle İstanbul depremini konuştuğumuz bugünlerde hem İstanbullular hem de diri fay hattı üzerindeki şehirlerde yaşayanlar Kırklareli, Edirne, Bartın, Zonguldak gibi 4. derece deprem kuşağında bulunan illerde ev, arsa arayışına girdi. Öyle ki son iki haftada İstanbul’a en yakın illerden biri olan Kırklareli’nde emlak piyasasındaki hareketlilik 7-8 kat artmış durumda. Hangi bölgeler revaçta, ortalama maliyetler neler? İşte yanıtı.
#DepremTürkiye deprem haritası ve AFAD fay hattı sorgulama ekranı 2023 güncellendi! Evimin altından fay hattı geçiyor mu sorusu son günlerde sıklıkla sorulmaya başlandı. MTA Türkiye diri fay haritaları son dönemde oldukça yoğun ilgi görmeye başladı. Son günlerde yaşanan depremler sebebiyle Türkiye aktif fay hatları ile ilgili araştırmalar yapılıyor. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 ve 7.6 depreminin ardından 20 Şubat’ta Hatay’da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde bir deprem oldu. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü de MTA aktif fay haritası ile ilgili bilgileri paylaştı. Binlerce kişi “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” sorusuna yanıt aramaya başladı. Yayınlanan haritada 45 il ve 110 ilçede 5.5 üzeri deprem üretebilecek risk bulunuyor. İşte MTA Türkiye diri fay hattı haritası 2023!
#MTATürkiye deprem haritası diri fay hattı, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından güncelleniyor. Kahramanmaraş depremi sonrası aktif fay hattı geçtiği il ve ilçeler gündemde yer alan konulardan biri. MTA fay hattı haritaları da diri faylarla ilgili bilgileri veriyor. Kahramanmaraş başta olmak üzere depremin etkilediği Hatay, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya’da 30 binden fazla bina ağır hasar gördü. Vatandaşlar diri fay hattını ve riskli deprem bölgelerinin nereler olduğunu merak ediyor. İşte 2023 güncel Türkiye diri fay haritası...
#Deprem Diri Fay Hattı HaritasıFay hattı deprem risk haritası sorgulama ekranı 2023, güncellendi. Deprem MTA diri fay hattı ve Türkiye deprem risk haritası AFAD, MTA tarafından paylaşıldı. Türkiye fay hattı sorgulama, Kahramanmaraş'ta meydana gelen şiddetli depremlerin ardından vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Türkiye'yi yasa boğan depremin ardından, evimin altından fay hattı geçiyor mu sorusu milyonlar tarafından takip ediliyor. MTA (Maden Tetkik Arama) diri fay haritası ile ilgili detaylı bilgileri il il paylaştı. Resmi internet adresinden MTA Türkiye diri fay haritası sorgulanabiliyor. Ayrıca AFAD Türkiye deprem risk haritası da resmi internet sayfasından paylaşıldı. İşte, MTA diri fay hattı sorgulama, fay haritası ve hatları...
#MTA Diri FayTürkiye fay hattı sorgulama ekranı, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından gündeme geldi. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay'da da can kayıplarına neden oldu. Fay hattı sorgulama ekranı ile evimin altından fay hattı geçiyor mu sorusu yanıt bulacak. Fay hattı sorgulama ekranını geçtiğimiz yıllarda E-Devlet aracılığıyla erişime açan MTA, bu ekran aracılığıyla hangi bölgelerden fay geçişi olduğunu ve uzamlarının nerelere kadar ilerlediğini gösterebiliyor. İşte, E-Devlet fay hattı sorgulama ekranı hakkında merak edilen detaylı bilgiler
#DepremFay hattı sorgulama ekranı ile evimin altından fay hattı geçiyor mu sorusu yanıt bulacak. Fay hattı sorgulama ekranını geçtiğimiz yıllarda E-Devlet aracılığıyla erişime açan MTA, bu ekran aracılığıyla hangi bölgelerden fay geçişi olduğunu ve uzamlarının nerelere kadar ilerlediğini gösterebiliyor. İşte, E-Devlet fay hattı sorgulama ekranı hakkında merak edilen detaylı bilgiler
#DepremMaden Tetkik Arama (MTA) Müdürlüğü, 70 personel alımı için geri sayıma başladı. MTA tarafından 2020 yılı KPSS (B) grubu puan sıralamaları esas alınmak suretiyle yazılı ve sözlü sınav yapılmaksızın 70 sözleşmeli personel alınacak. İşte, MTA personel alımı hakkında detaylı bilgiler
#MtaKarslı Sezgin Ancı, ahır yapımı sırasında temel kazı çalışmalarında bulduğu ve üzerlerinde çeşitli figür ve resimler bulunan taşların değerli olduğunu söyleyerek incelenmesini istedi. Sezgin Ancı, “Taşlar dikkat çeken resimleri barındırıyor. Kafa insan, gövde kuş, kanadında haç işareti olan taşın stüdyo ortamında yüksek çözünürlüklü fotoğraf makinesiyle görüntüsü var, orada surat hatları belirgin gözyaşı ve tebessüm ifadesi görülmekte. İşaretli yerde Hz. İsa'nın kanatlı resmi var. Alnında demir tel, arkasında kutsal ışık ve gölge şeklinde kanatlı resim mevcut'' dedi.
#KarsKarslı Sezgin Ancı, ahır yapımı sırasında temel kazı çalışmalarında bulduğu ve üzerlerinde çeşitli figür ve resimler bulunan taşların değerli olduğunu söyleyerek incelenmesini istedi. Sezgin Ancı, “Taşlar dikkat çeken resimleri barındırıyor. Kafa insan, gövde kuş, kanadında haç işareti olan taşın stüdyo ortamında yüksek çözünürlüklü fotoğraf makinesiyle görüntüsü var, orada surat hatları belirgin gözyaşı ve tebessüm ifadesi görülmekte. İşaretli yerde Hz. İsa'nın kanatlı resmi var. Alnında demir tel, arkasında kutsal ışık ve gölge şeklinde kanatlı resim mevcut'' dedi.
#KarsKültürlerin ortaya çıkarılması ve bir ülkenin kültürel zenginliğine ve mirasına katılması oldukça önemlidir. Çünkü bir ülkenin kültürel mirası ne kadar gelişmiş olursa, toplumda aydın nüfus ve refah seviyesi de o derece fazla olur. İşte bu kültürel mirasa katkı sağlayacak ürünlerin bulunması konusunda arkeologlara büyük iş düşmektedir. Peki, arkeologlar ne iş yapmaktadır ve arkeolog olmak için ne yapmak gerekir? İşte bu konu hakkında merak edilenler.
#Arkeolog Nedir?İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Görüm, Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığından 5 yıl süreyle proje desteği alırken, İTÜ de Çin'de kurulması planlanan araştırma merkezinin paydaşı olacak.
#Çin