2017 LYS sınavlarının ne zaman yapılacağını merak eden binlerce öğrenci konula ilgili araştırmalarına devam ediyor. 8 Mart'ta açıklanan Yükseköğretime Geçiş Sınavının (YGS) ardından binlerce öğrenci şimdi ikinci sınav olan LYS'ye yöneldi. İlk sınav sonuçlarının ardından puanlarını kontrol eden öğrenciler şimdi de en önemli sınav olan LYS için çalışmalarına başladı. Peki, 2017 LYS sınavları ne zaman yapılacak?
#LysÖnümüzdeki hafta sonu 2 milyondan fazla aday hayallerine, hedeflerine ulaşmakta bir basamak olan üniversiteye yerleşmek için YKS’ye girecek. Başka bir deyişle, bu hafta sonu bir hasat vakti olacak. Bugünlerde üniversite adayı arkadaşlarım, geçen yıl sınav döneminin son haftasını nasıl geçirdiğimi soruyor. Bence en önemli şey, kişinin kendini rahat hissettiği, stresten olabildiğince uzak kaldığı ortamlarda vakit geçirmesi.
#YKSYeni üniversite sınavı YKS’ye başvuru tarihleri öğrenciler tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Bu yıl ilk kez uygulanacak yeni sistemde ÖSYM, yaklaşık üç ay arayla düzenlediği YGS ve LYS yerine gelen YKS’yi haziran ayında tek hafta sonunda yapacak. Yaklaşık 2 milyon öğrenciyi ilgilendiren sınava başvurular mart ayında alınacak. Adayların merak ettiği soru ise, “Hangi tarihler arasında başvuru yapılacak?” İşte AYT ve TYT olarak tek hafta sonunda ve iki oturumda düzenlenecek YKS başvuru tarihleriyle birlikte, sınavla ilgili merak edilen diğer detaylar.
#Üniversite Sınavı Ne ZamanYKS başvurusu için geri sayım başladı. Üniversite eğitimi almak isteyen ve hayallerindeki bölümü okumak için sınava girmeye hazırlanan öğrenciler, AYT ve TYT sınavına girebilmek için YKS başvuru işlemini gerçekleştirecek. YKS başvurusu, her sene olduğu gibi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) ve başvuru merkezleri aracılığıyla tamamlanacak. Peki, TYT ve AYT sınavına girecek olan öğrencilerin sorguladığı YKS başvurusu ne zaman yapılacak? İşte, öğrencilerin merak ettiği konuyla ilgili detaylı bilgiler
#YksYeni üniversite sınavı olan YKS ve TYT hakkında araştırmalar binlerce öğrenci tarafından sürdürülmeye devam ediyor. Geçmiş yıllarda Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olmak üzere iki aşamada mart ve haziran aylarında yapılan sınavların yerine YKS getirildi. YKS ve TYT hakkında birçok yeni bilgi merak ediliyor. Peki, Yeni üniversite sınavı YKS ve TYT başvuruları ne zaman yapılacak?
#YKS2018 yılında ilk kez uygulanacak YKS, birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Soru sayısı, puan hesaplama yöntemi, sınav tarihleri ve başvuru dönemi de bu değişimden payını aldı. Son günlerde adayların merak ettiği ve sorguladığı konu ise YKS başvuru tarihleri oldu. ÖSYM’nin açıkladığı takvime göre ilk oturum olan TYT ve ikinci oturum olan AYT başvurusu 1-21 Mart arasında yapılacak.
#YKS2018 yılında ilk defa uygulanacak YKS ile ilgili yapılan değişiklikler ve sistemin yeni olması üniversite adaylarında tedirginliğe yol açtı. Uzmanlar ise, YGS ve LYS gibi üç aya yayılan bir sınav maratonunun ardıdan oturum sayısı ve puan türleri daha az olan YKS’nin adayların yükünü hafifleteceği düşüncesinde.
#YKSYÖK, YKS’de lisans programlarının puan türlerini yayınladı. Puan türleri Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal ve DİL olarak LYS’ye göre çok daha sade bir hale geldi. Peki, hayalinizdeki lisans programı hangi puan türünde? Hürriyet Eğitim, 2017’de üniversitelerdeki tüm programların puan türlerini araştırdı.
#Puan Türü2018 yılında ilk kez uygulanacak YKS, birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Soru sayısı, puan hesaplama yöntemi, sınav tarihleri de bu değişimden payını aldı. En çok merak edilen konu ise, ilk oturum TYT’den elde edilecek puanların, üniversiteye yerleşmede etkisinin ne olacağı. Yapılan açıklamalara göre TYT’nin katkısı eski sistemdeki YGS ile aynı, yani yüzde 40 oranında etki edecek. İşte her yönüyle YKS.
#YKS2018 yılında uygulanacak YKS’nin ilk oturumu olan TYT için örnek sorular yayınlandı. Adaylar şimdi de sınavın ikinci oturumu olan alan testi için de örnek soru hazırlanıp hazırlanmadığını merak ediyor. Bu soru ile birlikte sınavın tarihi, kaç oturumdan oluştuğu, testlerde yer alacak soru sayısı ve daha birçok bilgiyi, üniversite adayları için derledik. İşte her yönüyle YKS.
#YKS2018 yılında uygulanacak YKS’nin tarihi, kaç oturumdan oluştuğu, testlerde yer alacak soru sayısı ve daha birçok bilgiyi, üniversite adayları için derledik. En çok merak edilenler arasında yer alan Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) değişen sınav sistemindeki rolü oldu. Cevabı haberimizde. İşte her yönüyle YKS.
#YKSMilyonlarca adayı ilgilendiren üniversite sınavında da ‘açık uçlu’ soru dönemi sona erdi. YÖK’ün geçen yıl uygulamaya koyduğu ‘açık uçlu’ sorular yeni üniversiteye geçiş sınavında yer almayacak. Liselere geçişte de uygulanması düşünülen bu sorular, TEOG ile birlikte kaldırıldı. Böylece her iki sınavda da açık uçlu devri bitmiş oldu.
#ÖğrenciÜniversite sınavı için harekete geçen YÖK, YGS ve LYS ayrımını kaldırıp tek sınavla öğrenci değerlendirmesi yapmak için kolları sıvadı. Üniversite sınavı için tek sınav modelini uygulamak ve puan türü sayısını azaltmak isteyen YÖK, YGS LYS ayrımını ortadan kaldırmış olacak. Peki, bu yıl üniversite sınavı nasıl gerçekleşecek? İşte, YÖK'ün yapmış olduğu hazırlıktan bazı detaylar
#ÜniversiteYÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye giriş sisteminin değiştiğini açıklarken nasıl olacağına ilişkin bazı ipuçları da verdi. Ancak sistemde henüz birçok bilinmeyen nokta var. Ayrıntıları sabırsızlıkla bekleyen üniversite adayları sorularına yanıt ararken Hürriyet bu konuları rehberlik uzmanı Salim Ünsal’a sordu. İşte adayların aklına en çok takılan 10 soru ve cevapları:
#EğitimYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıkladığı yeni sisteme göre YGS ve LYS olmak üzere iki aşamada mart ve haziran aylarında yapılan üniversite giriş sınavı, artık bir hafta sonunda tamamlanacak. Eski sistemde 18 olan puan türü 4’e düşürülecek. Türkçe ve matematik, yeni sınavın merkezinde olacak. Yeni sistem büyük ihtimalle bu yıl haziranda uygulanacak.
#GazetehaberleriÖğrencilerin test çözerken bilemedikleri, takıldıkları soruları çözmek için harekete geçen ‘Bir Bilene Sor’ adındaki mobil uygulama, matematik, fizik, kimya ve yabancı dil alanlarında günde 50 bin soru çözüyor. Girişimin kurucusu Alpaslan, “Yapay zekâ teknolojisiyle öğrencilere ‘Kişiye Özel Akıllı Rehberlik’ hizmeti de veriyoruz” dedi.
#Startup2017 LYS sonuçları açıklandı. Uzmanlar boş kontenjan sayısının 300 bini bulacağını öngörüyor. Boş kontenjan sayısının artması herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylar için ek yerleştirmede yeni bir fırsatı getirdi. Uzmanlar bu dönemin iyi değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatıyor.
#ÜniversiteOECD’nin 2015 verilerine göre, dünya üzerinde toplamda 4.6 milyon uluslararası öğrenci bulunuyor. 2002’de bu sayısının 2 milyon olduğu düşünüldüğünde artık daha fazla sayıda gencin kendi ülkesi dışında eğitim fırsatlarının peşine düştüğü görülüyor. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Avustralya gibi büyük oyuncuların yanı sıra özellikle Avrupa’da Polonya gibi diğer ülkeler de ortaya koydukları stratejik planlarla “Yarışta ben de varım” diyor. Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği (UED), geçen haftalarda yayınladığı rehberde bu ülkelerde eğitim almak isteyenlerin merak ettiği soruları cevaplandırdı. İşte ABD, Kanada, Avustralya, Almanya, Avusturya, Polonya ve İngiltere’de lisans eğitimi için aranan kriterler:
#YurtdışıTercih dönemi geldi, çattı. LYS’den geçerli not alan adayları, şimdi üniversite seçimi bekliyor. Vakıf üniversitelerini tercih edecek adaylar için önemli kriterlerden biri de, burs. Bazı yükseköğretim kurumları, adayları ‘özel’ burslarıyla etkiliyor. Bu zorlu dönemde sizlere rehberlik etmesi için bu fırsatları araştırdık.
#Üniversite