Güncelleme Tarihi:
TV 360’da yayınlanan Eğitim ve Başarı programında TEOG ile ilgi soruları yanıtlayan müsteşar yardımcısı, “İkinci dönem TEOG mazeret sınavlarına 4 bin 459 öğrenci, 532 sınav merkezinde girdi. Bana iletildiği kadarıyla herhangi bir sorun yaşanmadan sınavlar tamamlandı. Sonuçlar haziran ayının ilk haftasında e-okul sistemine girilecek” diye konuştu. MEB Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt’un konuşmasından diğer satır başları ise şöyle:
“MEB’i büyük bir gemiye benzetiyorum”
Sınavlar Türkiye’nin gerçeği. Sınavların dünyanın her yerinde olduğunu söyleyebiliriz. Eğer arzınız talebinizi karşılayamıyorsa bir seçme sistemine ihtiyacınız var demektir. Ancak değerlendirmenin farklı yolları var ve biz bu değerlendirmeyi okul odaklı yapmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimizi okul ortamında ölçmenin yollarını arıyoruz. Bununla birlikte zorunlu eğitimde 18 milyon öğrencimiz var. Kanada ve Finlandiya’daki sistemleri yerinde inceleme fırsatı buldum. Tabii bu ülkelerle Türkiye kıyaslayamayız. Çünkü bizim öğrenci sayımız bu ülkelere çok daha fazla. Ancak bu ülkelerdeki sistemlerden alınabilecek çok şey var. Bunları kendi sistemimize entegre etmeyi düşünüyoruz. Fakat 18 milyon öğrenci ile bunu başarmak kolay değil. MEB’i büyük bir gemiye benzetiyorum. Hareket etmeniz için gemiyi yavaş yavaş döndürmeniz gerekiyor.
“Selanik sorusu çözülebilecek kolay bir soru”
TC inkilap tarihi ve Atatürkçülük testinde yer alan ‘Selanik’ sorusunun hatalı olduğu söylendi. Bazı öğretmenler çok ulusluluğu gördüğünüzde bunu kültürel olarak işaretleyin diye öğrencilerini yönlendirmiş. Bizim için önemli olan ezber değil, öğrencinin bilgiyi özümseyebilmesi. Çok ulusluluk bir sosyal yapıdır ve çok kültürlülüğü de destekler. Bu çözülebilecek kolay bir soruydu.
“İlerde merkezi sınavlar ihtiyaç kalmayabilir”
TEOG ile okul ve sınavlar birbirine yaklaştı. İlerleyen süreçte sadece okulda öğretmenlerin yaptıkları sınavlarla öğrencilerin bir üst basamağa geçebilmesi noktasında çalışıyoruz. Böylelikle merkezi sınavlara ihtiyaç kalmayabilecek.
“270 bin öğrenciye TEOG ile ilgili anket yaptık”
TEOG sınavı hakkında 270 bin öğrenci ile anket çalışması yaptık. TEOG sınavının iki yarı günde yapılmasını olumlu bulan öğrencilerin oranı yüzde 86 oldu. Ayrıca derslere düzenli çalışmanın sınav başarısı için önemli olduğu söyleyenlerin oranı ise yüzde 79 olarak belirlendi.
“Açık uçlu soruların TEOG’a dahil edilmesi ile ilgili bir gündem yok”
Açık uçlu sınav sonuçlarının TEOG’a dahil edilmesi ile ilgili bir gündem yok. Ancak pilot çalışmalarımız sürüyor. 4 dersten 38 bin öğrenci ile bir pilot çalışma yürüttük. Bu konuda hazırlanan rapor haziranda açıklanacak. PISA ve TIMSS gibi sınavlar öğrencilerin kazanımlarını uluslararası düzeyde ölçüyor. Bizim de beceri ve kazanımları ölçecek ulusal bir sınava ihtiyacımız var. Bu noktada açık uçlu sorulara sınavlarda yer verilmesi önemli.
“Elektronik sınavlar ve destekleme kursları öğrencilerin başarılarını geliştirdi”
Destekleme ve yetiştirme kurslarına 4 milyon 307 bin öğrenci katıldı. Burada 291 bin öğretmen, 22 bin 272 kurs merkezinde görev yaptı. Hem TEOG, hem de YGS-LYS sınavları için elektronik sınavlar uyguladık. Yapılan açıklamalara göre YGS sınavı son 10 yılın en başarılı sınavı oldu. Ayrıca bu yılki TEOG’da bir önceki yıla göre göre yüzde 12 daha fazla başarı sağlandı. Elektronik sınavların yanı sıra kazanım testleri de 78 milyon 200 defa indirildi. Öğrencilerimiz bunlara ilgi gösteriyor. Kasımdaki TEOG’ta 1525 öğrenci tüm soruları doğru cevapladı. Bunların üçte ikisi devlet okullarından ve bu öğrencilerin yüzde 60’ı MEB’in kurslarına gidiyor. Bir aileler dersaneler için 3 ila 13 bin TL arasında bir harcama yapıyordu. Bu kurslara giden öğrenci sayısı ile çarpıldığında 12 milyar dolar gibi rakama ulaşılıyor. Kurslar ülkenin ekonomisine 12 milyar dolarlık bir katkı sağladı denebilir.
“Mardin’de üç öğrenci tüm soruları doğru cevapladı”
Nusaybin’de terör olayları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadık. Ama Mardin’de üç öğrencimiz TEOG’da tüm soruları doğru cevapladı. Bu öğrencilerimizden biri de Nusaybin’den. Bu öğrenciler kurslarımıza katılıyor. Destekleme ve yetiştirme kurslarının başarılı olması bizi sevindiriyor.