Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Edirne Sarayı'nda yapılan kazılarda, 15'nci yüzyıl ve sonrasına ait olduğu belirlenen ve sultanlar ile sarayın üst düzey yetkililerinin kullandığı tahmin edilen çok sayıda özel işlemeli lüle-pipo bulundu. Doç. Dr. Mustafa Özer, "Arkeolojik kazı sırasında ortaya çıkarılan taşınır kültür varlıkları seramik, çini, lüle, gülle, sikke, mühür, kemik, cam, gibi objeler bulundu. Bu yılki buluntular arasında, Osmanlı mutfağı ile ilişkilendirebileceğimiz mutfak gereçleri ile yoğun bir lüle-pipo örnekleri dikkati çekmektedir. Lüle-Pipoların sarayın üst düzey yetkililerinin kullandığını tahmin ediyoruz. Bulunan eserlerle, yabancı kökenli objelere de rastlanmaktadır. Sikke, mühür, seramiğin yanı sıra parfüm ve günlük bakım için ihtiyaç duyulan objeler de önemli bir grubu oluşturuyor. Bu durum, Edirne Sarayı'na yoğun yabancı elçi, misafir ziyareti ve dolayısıyla hediyelerin sunulduğunu göstermektedir" dedi. Fırat KESKİNKILIÇ,DHA-KURGU: Levent SERT
#SarayTürkiye rezervinin yüzde 85’i Eskişehir'de bulunan ve yerin yaklaşık 100 metre altından çıkarılan lüle taşı, usta ellerde işlenip pipo, tespih, biblo gibi süs eşyaları haline getirilerek, Çin ve Amerika başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Yıllık 5 milyon dolara ulaşan ihracat, sektör temsilcilerini sevindirirken, kuyulara girecek işçi bulunamadığı için sıkıntı yaşandığı belirtildi.
#Lüle Taşı- Uzun uğraşlar sonucu Eskişehir'de 150 metre derinliğe kadar inilerek çıkarılan lüle taşına işlenen dizi karakterlerinin figürleri ilgi görüyor - Eskişehir Lületaşı El Sanatları Derneği Aktaş: "Ulusal televizyon kanallarında yayınlanan tarihi filmlerdeki Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan gibi karakterler de lüle taşına işlendi. Halkımız bu tür eserlere büyük ilgi gösteriyor"
ANKARA Valiliği, bürokrasi kenti olarak bilinen Ankara’nın "Kültür kenti" niteliğine vurgu yapmak amacıyla harekete geçti. Ankara’nın en büyük vasfının "başkent" unvanı olduğunu ve bünyesinde barındırdığı üniversitelerle "tam bir kültür kenti" niteliği taşıdığını söyleyen Önal, Ankara’nın tarihi yapısını gözler önüne seren çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Yüzyıllardır Çin’de kutsal törenlerde kullanılan tütsü, ince dumanıyla evlerden işyerlerine uzandı. Hindistan ve Çin’den ithal edilen tütsülere yönelik ilgiyi gören girişimci Sena Hakan Servi, iki yıl önce Eskişehir’de, 15 metrekarelik atölyesinde tütsü üretimine başladı. Şimdi yılda 2.5 milyon çubuk üretiyor, ABD, İsviçre, Almanya ve Ürdün’e 50 bin dolarlık tütsü satıyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, AKP milletvekillerinin eşleri tarafından muhtaç aileler yararına düzenlenen kermesi açtı. Emine Erdoğan’ın yakasında kermese gelmeden evvel Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle katıldığı panelde takılan rozet dikkat çekti.