Manisa'nın Salihli ilçesindeki paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında M.S. 7'nci yüzyılda gerçekleşen ve kentte büyük bir yıkıma neden depremin kalıntıları gün yüzüne çıktı. Prof. Dr. Nicholas Cahill, "Çok sayıda jeofizik mühendisi burada inceleme yaptı ve ana fay hattını buldu. Fay hattı 50 metre yer altında ve Sardes kentinin tam merkezinden geçiyor. Sardes güzel, verimli bir araziye kurulmuş fakat konumu itibarıyla tehlikeli bir yerde" ifadelerini kullandı.
#ManisaManisa'nın Salihli ilçesindeki paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında M.S. 7'nci yüzyılda gerçekleşen ve kentte büyük bir yıkıma neden depremin kalıntıları gün yüzüne çıktı. Prof. Dr. Nicholas Cahill, "Çok sayıda jeofizik mühendisi burada inceleme yaptı ve ana fay hattını buldu. Fay hattı 50 metre yer altında ve Sardes kentinin tam merkezinden geçiyor. Sardes güzel, verimli bir araziye kurulmuş fakat konumu itibarıyla tehlikeli bir yerde" ifadelerini kullandı.
#ManisaBirçok farklı hükümdarlığın ele aldığı Side antik kenti, bu yüzden çok önemli bir tarihe ve kültüre sahip yerlerden biridir. Günümüzde ise turistik açıdan En çok ziyaret edilen ve yerli yabancı turist akınına uğrayan en büyük tarihi dokular arasında yer aldığını söylemek mümkün. Peki, Side Antik Kenti nerede? Side Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023)
#Side Antik KentBu sene 30 Ağustos zaferinin 100’üncü yılını kutlayacağız. Bir milletin birlik ve beraberlikle neleri başarabileceğinin ilk adımı olan Kurtuluş Savaşı’nı mutlak bir galibiyetle sona erdiren bu önemli günü anarken zaferin coğrafyasında bir gezinti yapalım istedim. Büyük Taarruz’u anlamak isteyenler muhakkak tarihin kültürle harmanlandığı Afyonkarahisar’a, Uşak’a ve Kütahya’ya uğramalı. 1981’de milli park ilan edilen, büyük muharebelerin geçtiği alanları gezi listenizin başına koyun. Ve unutmayın ki bu şehirlerde daha keşfedecek çok şey var.
#HürriyetTarih boyunca Anadolu'da başta Urartular, Lidyalılar ve Frigler olmak üzere birçok uygarlık kurulmuştur. Bu nedenle Mezopotamya'ya Medeniyetler Beşiği adı verilmiştir. Anadolu'daki toprakların tarıma uygun olması buradaki uygarlıkların ekonomik olarak büyümesinde ve güçlenmesinde etkili olmuştur. En çok bilinen Anadolu medeniyetleri ve uygarlıkları nelerdir? Anadolu medeniyetlerinin ortak özellikleri ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#En Çok Bilinen Anadolu Medeniyetleri Ve Uygarlıkları Nelerdir?ABD’de 2017 yılında Christie’s Müzayede Evi’nde satışa sunulan ve 'Guennol Yıldız Avcısı' olarak bilinen mermer idol için sürdürülen hukuk mücadelesi devam ediyor. Eser 1960’larda ABD’ye getirilmişti.
#Guennol Yıldız AvcısıKıtaların ortasındaki bereketli Anadolu toprakları birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Bugün halen onlarca kültürden kalan yüzlerce şehrin izlerini görmek mümkün... Bu izleri birlikte takip edelim ve Hititlerden Lidyalılara dünya tarihine yön veren beş devletin kalıntıları içinde bir geziye çıkalım.
#SeyahatLidyalılar tarihin önemli medeniyetlerinden biridir. Tarih derslerinde de sürekli konu edinirler. Lidyalılar kimdir ve nerede kuruldu, Lidyalılar neyi buldu, Lidyalılar başkenti ve tarihi hakkında bilgi bulabilirsiniz.
#Lidyalılar Kimdir Ve Nerede Kuruldu?Sardes Antik Kenti, Kula Volkanları, Kula Peri Bacaları, Kurşunlu Kaplıcaları, Bintepeler ve Adala kanyonlarının da içinde olduğu "Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı", tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçileri büyülüyor.
#Sardes Antik KentiOğlum doğduğundan beri her fırsatta bazen anne-oğul, bazen de çekirdek aile seyahat ediyoruz. Seyahatler çocuğun yeni şeylere ilgi duymasına, insanları anlayıp farklılıkları görerek saygı duymasına, daha sabırlı, uyumlu ve anlayışlı olmasına yardım ediyor. Çocuğumun Türkiye’yi ve insanını anlaması, sahip olduğu değerleri fark etmesi için mutlaka yapmasını istediğin seyahatler var. İşte o rotalar ve nedenleri…
#Çocukla Gidilecek YerlerAfyon, Uşak ve Kütahya tarihin kültürle harmanlandığı şehirler; her üçü de Kurtuluş Savaşı’nın büyük bir kısmının geçtiği bir coğrafyada yer alıyor. Bu topraklardaki en önemli destanlardan birinin yaşandığı bölge dünyanın dört bir yanından gelen misafirleri ağırlıyor. Bu yazıda sizi askeri tarihçi ve profesyonel bir rehber olan Serhan Güngör’le birlikte adım adım gezdireceğiz. O Büyük Taarruz coğrafyasını anlatacak, ben de tarih boyunca Anadolu’nun kapılarının anahtarı olmuş Afyonkarahisar ve Uşak’tan bahsedeceğim.
#AfyonkarahisarManisa'nın Salihli ilçesinde yer alan, Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes Antik Kenti'ndeki 1800 yıllık bazilikanın turizme kazandırılması için çağrı yapıldı. Salihli Turizm Derneği Onursal Başkanı Mustafa Uçar, Anadolu'nun ilk bazilikalarından Sardes Antik Kenti'ndeki Sardes Bazilikası'nda, bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmadığını söyledi.
#TarihDönemin önemli bilim adamları ve sanatçılarını kendisine çeken Sardes, 'Karun kadar zengin' sözüyle de tanınan Lidya Kralı Karun dönemindeki zenginliğiyle dilden dile dolaştı. Tarihte ilk madeni parayı basan Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes Antik Kenti, UNESCO'da kalıcı olmayı hedefliyor.
#Paranın Doğduğu KentMANİSA VALİSİ ERDOĞAN BEKTAŞ LİDYA KRALLIĞI’NA BAŞKENTLİK EDEN VE DÜNYADA İLK PARANIN BASILDIĞI YER OLARAK BİLİNEN SARDES’İN, EN ÖNEMLİ BULUNTULARININ YER ALDIĞI ARTEMİS TAPINAĞI’NDAKİ MERMER SÜTUNLARI, KAZI EVİ, GYMANSİUM VE GYMANSİUM’UN ROMA YOLU KAZISI’NIN YAPILDIĞI ALANDA İNCELEMELERDE BULUNDU. VALİ BEKTAŞ KAZI BAŞKANI PROF. NİCHOLAS DUNLOP’TAN YAPILAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ ALDI.
- Salihli ilçesinde yaşayan Hüseyin Karcı, atık malzemeleri de kullanarak yaptığı tarihi yapıların minyatürleriyle evini adeta açık müzeye çevirdi - Karcı: "Bir çok tarihi eserin yanı sıra, Sardes Antik Kenti'in en ince detaylarına kadar maketini yaptım. Bu hobim sayesinde şeker hastalığını yendim"
- Tarihe "altın parayı icat eden uygarlık" olarak geçen Lidyalılar’ın başkentleri, Salihli ilçesindeki Sardes’e turistlerin ilgisi her geçen yıl katlanarak artıyor - 2010'da 22 bin biletli ziyaretçinin gezdiği antik kent, 2014'te ise 65 bin turisti ağırladı - SATURDER Başkanı Uçar: "Geçmiş yıllarda ender turist kafilelerinin geldiği antik kente son yıllarda ilgi giderek artıyor, artık 12 ay turisti çekiyor, günde 8-10 otobüsle kafileler geliyor" - "Sardes, yıllık 100 bin ziyaretçiyi ağırlamaya doğru ilerliyor"