Müfettişlerin sayısı ve kalitesi bir sorun, değerlendirme ölçütleri başka bir sorun; öz yerine biçimi öne çıkarıyorlar. Yine de Michelin’in ülkemize gelmesine karşı değilim. Örneğin Fatih Tutak’ın TURK lokantasını kuvvetle tavsiye etmiştim. Ama şu var ki geleneksel yemekleri en doğru şekilde icra etmek puan toplamıyor. Adana kebabı. Konya tandırı. Büryan. Zeytinyağlılar. Olağanüstü tatlılar... Bunlar rehberde yok denecek kadar az ve hiçbir zaman ön plana çıkmayacak. Benim için önemli olan, mutfağımızın geleceği...
#MichelinBirçok bitter çikolata çeşidi halihazırda hayvansal ürün içermiyor zaten ama artık çoğu markanın yüzde 100 bitkisel içerikle üretime yöneldiğini de görüyoruz. Pratik ve eğlenceli tariflerle evde kendi vegan çikolatalarımızı hazırlayabilir, damak zevkimize göre çeşitlendirebiliriz.
#VeganLima’daki mütevazı sokak tezgâhlarından dünyanın en iyi 50 restoranı listesindeki Central ve Maido’nun menüsüne kadar her yerde, her türlü varyasyonu bulunabiliyor. Perulu Şef Diego Munoz iyi yapılmışını “Asit, tuz, umami ve acı, bir harmoni içinde dans ederken hiçbiri birbirinin ayağına basmaz” diyerek tarif ediyor. Peru mutfağındaki yeri tartışılmaz bu yemeği, yani ceviche’yi yakından tanıyalım...
#YAZAR