Bu yıl deprem felaketleri nedeniyle tüm kutlamalar gibi Anneler Günü’nün de coşkusu eksik. Üstelik aynı gün 14 Mayıs Seçimleri için sandığa gitmemiz gerekiyor. Ama yine de mayıs ayını değerlendirebilir, bu özel günü geç de olsa birlikte seyahate çıkarak kutlayabiliriz. Jürimizden annesiyle geziye çıkmayı düşünen ve farklı beklentileri olanlar için bol öneri istedik...
#SeyahatKimisi dağların zirvelerine yakın, kimisi yemyeşil çayırların içinde, kimisi ormanlarla sarmalanmış, kimisiyse temmuz ayına kadar buzla kaplı… Türkiye’nin kuzeyi keşfedilmeyi bekleyen irili ufaklı birçok eşsiz göle ev sahipliği yapıyor. Tam da sıcakların bastırdığı bugünlerde Karadeniz’e geçip günübirlik yürüyüşlerle ulaşılabilen, kıyısında kamp kurabileceğimiz ya da yanı başındaki tesislerde konaklayabileceğimiz göller arasında bir gezintiye çıkalım. İşte suyu buz, kıyısı püfür püfür Karadeniz gölleri...
#Gazetehaberleriİnsanlık tarihinden çok daha eski bir ritüelin tam ortasındayız: Kuş göçü... Kışı Afrika’da geçiren milyonlarca kuş Anadolu’yu geçerek İstanbul semalarında buluşup Avrupa’ya doğru yol alıyor. Ötücüsünden yırtıcısına yok yok. Tek yapmanız gereken, başınızı kaldırıp gökyüzüne bakmak.
#GazetehaberleriOnların gelişi, havanın ısınıp doğanın uyanmaya başladığının yani baharın ve umudun müjdecisi. Leylek Köyü’nde yuvalar yenilendi, sayım ekipleri hazırlandı, dünyanın ilk leylek hastanesi Gurabahâne-i Laklakan da (Düşkün Leylekler Evi) temizlendi... Artık gözler havada süzülen leyleklerde ve onların dolduracağı yuvalarda...
#GazetehaberleriHava durumu şu birkaç günü yağmurlu ve karlı olarak gösterse de baharın emareleri her yerde ‘tomurcuklanmaya’ başladı. Türkiye’nin neresinde olursanız olun, balkonda, bahçede, yanından yürüdüğümüz yeşilliklerde, içimizi baharın sıcaklığı ve güzelliğiyle dolduracak birçok ipucu var.
#GezginEvlerimizdeyiz ama Türkiye’nin dağlarında, ormanlarında dolaşıp yaban hayatıyla tanışmak, insanın doğayla ilişkisine ekrandan da olsa tanıklık etmek mümkün. Film, dizi izlemekten sıkıldıysanız, dünyaya bakışınızı değiştirecek, bilgilerinizi derinleştirecek en güzel doğa belgesellerine buyurun.
#SanalHer kültürün yeni yılı karşılama geleneği kendine özgü. Kimi ömrü uzasın diye noodle yiyor, kimi bol para getirsin diye mercimek. Önümüzdeki günlerin anlam ve önemine binaen Anadolu topraklarından dünyaya açılıp farklı yılbaşı sofralarına konuk oluyoruz.
#YılbaşıDünya genelinde uçurumun kenarındalar. Ama Türkiye’de onlar için durum farklı. Burası onların adeta son sığınağı... Avrupa’nın en kalabalık akbaba nüfusunun yaşadığı Ankara Beypazarı’nda 90 yuva izleniyor ve korunuyor. Yüzde 80’e yakın bir üreme başarısı sağlayan küçük akbabalar bu yıl da Türkiye’den yeni çocuklarla birlikte mutlu ayrılacak.
#Yücel SönmezDOĞA Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nda özellikle leylek, kartal, akbaba gibi göç eden çok sayıda kuşun elektrik tellerine çarparak öldüklerini belirterek “Tehlikeli noktaları belirleyip oraları izole etmek için elektrik şirketleriyle görüşüyoruz. Ancak bu konuyla ilgili bir kanuni yaptırım olursa iyi olur” değerlendirmesinde bulundu.
#GazetehaberleriDiyarbakır'da, Dicle Vadisi'ndeki yüksek gerilim hatlarında yuvaları bulunan leylekler, çiftleşme döneminin ardından kuluçkaya yattı. Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, kar yağışıyla birlikte yavru sayısında bu yıl artış beklediklerini söyledi.
#AfrikaAVRUPA ve Balkanlar’da yazı geçirdikten sonra ağustos başından itibaren Afrika’ya dönüşe başlayan leyleklerin en önemli geçiş noktalarından biri, İstanbul Güzelce ile Tepekent arasında yer alıyor. Göç dönemi boyunca 871 bin leylek sayıldı.
#İstanbulBaharda Çamlıca-Sarıyer hattından Avrupa’ya giden leylekler Büyükçekmece tarafından Afrika’ya doğru yol alıyor. Üstelik yavruları da yanlarında ve geldiklerinden çok daha kalabalıklar. Biz de bu göçü fırsat bilip, hayatını onlara adadığı için ‘Leylek Dede’ olarak anılan Fikret Can ile sayımlara katıldık.
#Leylek