2024, küresel kripto ekosistemi için tarihi bir yıl oldu. ABD’de spot Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) ETF’lerinin onaylanması, ABD başkanlık seçimlerinde kriptoya olumlu bakan adayların öne çıkması ve Bitcoin’in 100.000 dolar seviyesine ulaşarak tüm zamanların en yüksek fiyat rekorunu kırması, kripto dünyasında heyecan yaratan dönüm noktaları oldu. Bunun yanı sıra küresel çapta ve Türkiye’de yürürlüğe giren yeni yasalar, sektörde hızlı bir büyüme ve benimseme sürecine zemin hazırladı.
#Sponsorlu İçerikTürkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu sonuçlarına göre; 2023 yılında Türkiye’de yüzde 132 büyüme gösteren e-ticaret satış hacmi, 1.855 milyar TL'ye ulaştı. Önceki yıllara göre 2023'te işlem sayısının yıllık büyüme oranı ise yüzde 23 oldu ve 2023 Türkiye’sinde 6 milyar adete yakın e-ticaret işlemi gerçekleşti. Buradan da ortalama sepet büyüklüğü 2023 yılında yüzde 108 büyüdü ve bir önceki yıla göre 255 TL artarak 492 TL’ye yükseldi.
#E-TicaretKripto paralarda hızlı rekorlar hızlı düşüşleri de beraberinde getiriyor. ABD’ onaylanan ETF’lerin etkisiyle rekor kıran kripto paralar geri çekilme yaşadı. Oldukça volatil seyreden kripto para piyasalarında yatırımcıların doğru hamleler yaparak dikkatli işlem yapması gerekiyor. Aksi halde marj aralığı bulunmadığı için birikimleri buharlaşabiliyor. Uzmanlar yatırım yaparken finansal okuryazarlığın olması gerektiğini belirtirken genel olarak da Bitcoin'de düzeltme beklendiğini öne sürdüler.
#Kripto ParaYeni teknolojilerin her zamankinden daha hızlı ilerlediği bir döneme ta-nıklık ediyoruz. 2023’te de zaman zaman bizi hayrete düşürecek, ilerleyen dönemlerde vazgeçemeyeceğimiz uygulamalara zemin hazırlayacak yeni pek çok teknolojiyle karşılaşacağımızı şimdiden söyleyebiliriz. Ancak asıl önemli olan, bu yeni teknolojileri doğru analiz ederek, gelişmeleri takip etmek; teknolojilerin birbirleri ile olan ilişkilerini anlamaya gayret ederek, hayatımızı kolaylaştırması, yaşadığımız problemlere çözüm getirmesi için kullanabilmek olmalı... Her bir birey, kendini bu şekilde geliştirmeye gay-ret edip, teknolojiye yönelik farkındalığını artırırsa, ülke olarak da çok daha fazla gelişme kat edebiliriz…
#ChatcptHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Darphane'nin 555'inci yıl etkinliğine katılıyor. Bakan Nebati, Darphane Kazandıran Çeyrek Hesap Sistemi'nin başladığı 1 Mart'tan 23 Kasım'a kadar toplam 13 ton 513 kilogram altın toplandığını, bunun bir rekor olduğunu söyledi. Enflasyonda tedrici düşüşün gerçekleşeceğini söyleyen Bakan Nebati, döviz hesaplarında da gerilemenin olduğunu belirtti.
#Nureddin NebatiKripto para piyasalarında düşüşler durmuyor. Sürekli boğa tuzaklarına sahne olan kripto para borsalarında yeniden sert satışlar görüldü. Lider kripto para birimi Bitcoin tarihi zirvesinden yüzde 69 oranında uzaklaştı. Düşüşlere ana sebep olarak boğa tuzakları, Rusya-Ukrayna savaşının etkileri, Fed’in faiz hamlesi gibi sebepler ön plana çıkıyor.
#Kripto ParaHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nda görüştü. Bakan Nebati görüşmeyle ilgili olarak, “Ticari ilişkilerimizdeki potansiyeli hayata geçirmek ve karşılıklı yatırımlarımızı daha da artırmak için çalışmalara kararlılıkla devam edilmesi gerektiğinin altını çizdik” ifadelerini kullandı.
#Nureddin NebatiHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, G20 toplantıları kapsamında katıldığı oturumlarda yaptığı konuşmaları değerlendirdi. Bakan Nebati, "G20'deki çalışmalarımız kapsamında "Finansal Sektör" başlıklı oturuma katılarak kripto varlıklardaki risklerin azaltılması ile finansal tabana yayılma hususlarında bir konuşma gerçekleştirdik" dedi.
#G20 ToplantılarıKripto para piyasalarında zaman zaman 'deprem etkisi' yaratan sert hareketler yaşanırken; bunlardan birine de geçtiğimiz haftalarda şahit olduk. Şimdi yatırımcıların aklında tek soru: 'Peki, en kötüsü geride kaldı mı?' Bybit Turkiye Araştırma Müdürü Beste Nas Süllü ve Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Kripto Para PiyasasıKripto para piyasaları stabilkoinlerden aldığı yarayı sarmaya devam etse de güçsüz seyir yerini koruyor. Lider kripto para birimi Bitcoin güçlenmeyi yakalayamıyor ve yerinde saymaya devam ediyor. Piyasaların yeni korkusu ise sanal dünyanın doları olarak adlandırılan Tether’in değer kaybetme olasılığı. Dolara endeksli ve Terra UST’nin neredeyse değerinin sıfırlanması gözleri Tether’e çevirtti.
#BitcoinTerra ekosisteminin çökmesiyle birlikte kripto paralarda toparlanma sinyalleri görülmeye başlandı. Luna neredeyse tamamen değersiz hale gelirken, Terra UST de 1 dolar sabitliğini yakalayamayacak kadar düştü. Yatırımcıların servet kaybettiği Terra UST ve Luna’nın kripto para tarihinden silinmesi moralleri düzeltti ve diğer kripto para birimlerinin canlanmasına neden oldu.
#Kripto ParaGeçtiğimiz günlerde ülkemizde dijital teknolojilerin gelişimi, bu alandaki çalışmaların ve yatırımların teşvik edilmesi ve desteklenmesi; özellikle son dönemlerde oldukça öne çıkan metaverse, blokzinciri, web 3.0 gibi alanların regüle edilmesi adına oldukça önemli gelişmeler yaşadık. Dijital teknolojilerin her geçen gün hayati hale geldiği ve artık devletlerin rekabet se-viyesini etkilediği bir dönemde, ulusal teknoloji hamlesinin “dijital seferberlik” olarak ifade edilmesi ve bu vizyonun bizzat Cumhurbaşkanlığı nezdinde benimsenmesi oldukça önemli. Di-jital seferberlik vizyonu, “Ülkemizin, Dünya’nın en büyük 10 ekonomisine girmesi ile sonuçlan-acak Ar-Ge çalışmalarının artırılacağı, global e-ticaret ve e-ihracat yatırımlarının çoğaltılacağı" bir dönemi hedefliyor. Bununla birlikte “gelecek onu tasarlayana aittir” sloganı ile nihai hedefin, “kendi Silikon Vadimizi oluşturmak” olduğu net bir şekilde belirtildi...
#Ergi ŞenerGelecek dönemde yükselişte olacağı öngörülen trendler “2022 Teknoloji Raporu”nda paylaşıldı. 2080 yılına kadar bir öngörüyle hazırlanan raporda; yapay zekanın gelişimi, açık bankacılık, kripto finans enstrümanları, Web3, Blockchain, Sanal Evrenler ve Sürdürülebilirlik gibi konular ön plana çıktı. Rapora göre hayatımıza girecek teknoloji trendleri arasında ise Dijital Duyu Etkileşimi, Çalışansız Organizasyonlar ve Giyilebilir Teknolojiler gibi birçok dikkat çekici konu yer aldı.
#TeknolojiKripto para yasası uzun süredir gündemdeki yerini koruyor. Son olarak kripto para borsaları için yapılması planlanan düzenlemeler için dün Meclis’te bir toplantı düzenlendi. Toplantıya üç kripto para borsası BTC Türk, Binance ve Paribu yetkilileri katıldı. Şirket yetkileri, yapılacak düzenlemeler öncesi sermaye şartı, Türkiye’de yerleşik sistem altyapısı, şeffaflık başlıklarında 3 temel talep iletti.
#Kripto ParaTürkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomik sıkıntıların aşılmasında, öngörülebilirliği sağlamanın, serbest piyasa dinamiklerine güvenmenin, kararlı ve sabırlı duruşun anahtar olduğunu belirterek, 'Ben bir güven artışı olduğunu ve ilk adımının gerçekleşmeye başladığını görüyorum.' dedi.
#İş BankasıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, teknolojinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasında insan hayatında her zamankinden fazla yer alacağını belirterek, "Yeni gelişen teknolojilerin kapsayıcı, sürdürülebilir, şeffaf, güvenli ve insan merkezli bir ekosistem gerektirdiğini unutmamalıyız." dedi.
#Akıllı ŞehirSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, teknolojinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasında insan hayatında her zamankinden fazla yer alacağını belirterek, "Yeni gelişen teknolojilerin kapsayıcı, sürdürülebilir, şeffaf, güvenli ve insan merkezli bir ekosistem gerektirdiğini unutmamalıyız." dedi.
#Mustafa VarankBlockchain kelimesinin ne alama geldiği ve teknoloji alanında bu işlemin nasıl kullanıldığı internette merak edilen konular arasındaki yerini alıyor. Satoşi Nakamoto takma adını kullanan kişi veya kişiler tarafından yaratılan ve dâhice olduğu şüphe götürmeyen blok zinciri, gitgide önem kazanarak herkesin aklından geçen bir sorunun hedefine dönüştü. "Nedir bu blok zinciri?"
#Blokhain