Son dakika haberi... Merkez Bankası Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi için yeni kararlar aldı. Buna göre; 31 Ocak itibarıyla altın, Dolar, Euro cinsi hesaplar Türk lirasına çevrilebilecek. Bir aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesapları için zorunlu karşılıklara 3 ay faiz uygulanacak
#Merkez BankasıMerkez Bankası, kur korumalı mevduat hesaplarının faizini düşüren yeni bir karar daha aldı. Asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Şu anda %30 olan politika faizi uygulanmayacak. Bankalar kur korumalı mevduatta faiz oranını kendi belirleyecek. Amaç, yatırımcıyı Türk lirası mevduatlara yönlendirmek. Peki, TL mevduat hesaplarında faiz oranı ne kadar olacak?
#Merkez BankasıZorunlu karşılık oranı ne demek, sorusu Merkez Bankası'nın kararı ile gündeme geldi. Resmi Gazete'nin 21 Temmuz tarihli sayısında Merkez Bankası kararı ile, zorunlu karşılıklar hakkında tebliğde değişikliğe gidildi. Karara göre kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 oldu. Para politikasını uygulama aracı olarak kullanılabilen zorunlu karşılıklar, Merkez Bankası'nın güdümünde yer alan ve kontrolünü sağladığı bir mekanizma olarak tanımlanabilir. Peki, zorunlu karşılık nedir? Merkez Bankası zorunlu karşılık oranı ne demek? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler...
#Zorunlu Karşılık OranıZorunlu karşılık oranı ne demek, sorusu Merkez Bankası'nın kararı ile gündeme geldi. Resmi Gazete'nin 21 Temmuz tarihli sayısında Merkez Bankası kararı ile, zorunlu karşılıklar hakkında tebliğde değişikliğe gidildi. Karara göre kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 oldu. Para politikasını uygulama aracı olarak kullanılabilen zorunlu karşılıklar, Merkez Bankası'nın güdümünde yer alan ve kontrolünü sağladığı bir mekanizma olarak tanımlanabilir. Peki, zorunlu karşılık nedir? Merkez Bankası zorunlu karşılık oranı ne demek? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler...
#Zorunlu Karşılık OranıKurumlar Vergisi beyannamesinde istisna ve indirimleri bulunan 22 bin civarında mükellefi kapsayan yüzde 10’luk ek verginin ilk taksidi nisan, ikincisi ise ağustos ayında ödenecek. Gelir vergisi mükellefleri ve depremzede mükellefler ise muaf tutuldu.
#VergiHazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzde 56’sı dövizden dönüşmek üzere 557 milyar TL birikmiştir" açıklamasında bulundu. Gıda stoklarına değinen Bakan Nebati, "Yapılan haberler manipülasyondan ibaret, ülkemizin gıda anlamında stokları yeterli düzeydedir" dedi.
#Kur Korumalı Mevduat HesaplarıHazine ve Maliye Bakanı Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Yaklaşık 28,2 milyar TL’den başlayan kur korumalı mevduat hesapları bugün itibariyle 107,6 milyar TL’ye yükseldi. Cari fazla veren ülke durumuna gelmek istiyoruz. Ayrıca, iş adamlarımız için yakın zaman içerisinde KGF paketi hayata geçiriyoruz” dedi.
#Kur Korumalı MevduatBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, bir süredir ivme kaybeden Kur Korumalı Mevduatlardaki (KKM) düşüşün 20 Eylül haftasında yeniden hızlandığını ortaya koydu. Buna göre, kur korumalı mevduatlar 20 Eylül haftasında 30.4 milyar TL düşüşle 1.53 trilyon TL’ye geriledi. Böylece, kur korumalı mevduatlarda son bir ayın en hızlı düşüşü görüldü.
#KUR Korumalı MevduatTL mevduat faizi, TCMB’nin geçen hafta aldığı ilave önlemler sonrası yüzde 44-45 seviyelerinden sınırlı da olsa yükselmeye başladı. Banka yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre, TCMB hamlesinin etkisi önceki gün itibarıyla piyasaya yansıdı. Bir özel banka TL mevduat faizinde bu hafta itibarıyla 0.5 ila 1 puanlık artışa giderken; başka bir özel banka ise döviz dönüşümlü KKM’ye verdiği faizi, müşteri bazlı 1 ila 2 puan artırdı. Uzmanlara göre, artışın genele yayılması zaman alacak.
#MevduatKUR Korumalı Mevduat (KKM) hesapları 2 trilyon lira sınırında. 21 Haziran tarihli haftada 2 trilyon 32 milyar lira olan KKM hesapları, 28 Haziran tarihli haftada ise 2 trilyon 14 milyar liraya geriledi. Haftalık bazda KKM hesapları, 18 milyar 335 milyon lira gerilemiş oldu.
#KKM