Kuraklığa bağlı olarak su seviyesi azalan Tunca Nehri, kum adacıkları ve yosunlarla kaplanarak adeta bataklık görünümünü aldı. Oluşan görüntünün Edirne’ye yakışmadığını söyleyen bölge esnafı, Tunca Nehri suyunun DSİ ekipleri tarafından, çevresinin ise Edirne Belediyesi görevlileri tarafından bir an önce temizlenmesini istedi.
#EdirneEdirne'de binlerce dekar ekili araziyi sulayan bölgenin önemli su kaynaklarından olan Tunca Nehri, yaşanan kuraklıkla birlikte dip seviyeye geldi. Mayıs ayından bu yana beklenen yağışın düşmediği bölgede Tunca Nehri'nin debisi 4 metreküp/saniye olarak ölçülürken, son yılların en düşük seviyesine indi. Yoğun bir kuraklık yaşandığını belirten üretici Yener Keskin, bu durumun kendileri için endişe verici olduğunu söyledi. Hayrettin Bilgin de ''Nehirde suyun dibi görünüyor, bir karış su kaldı'' dedi.
#Edirneİstanbul'da içme suyu havzasında il ve ilçe su ürünleri kontrolörleri ekiplerinin yaptıkları denetimlerde, su ürünlerinin üreme ve istihsal yerlerini doldurup kuruttuğu tespit edilen 3 kişiye 32 bin 700 TL para cezası kesildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, arazinin kişiye ait olma durumunda dahi tarım arazilerinde, kıyı bölgelerinde, meralarda ve özel kanunla korunan ormanlarda izinsiz bir şekilde dolgu yapılamayacağını belirtti.
#İstanbulİstanbul'da ağustos ayında günlük ortalama 3 milyon 340 bin metreküp su tüketilerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıldı. Barajlardaki doluluk oranı bir ayda yüzde 66,95'ten yüzde 57,74'e düştü. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Ajlan Sunay, "Su tasarrufunun milli bir politika olarak ele alınması ve uyarıların daha baskın şekilde devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
#İstanbulİstanbul'a su sağlayan barajların su seviyesi yüzde 58,83'e geriledi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, 30 Nisan'da yüzde 80,82 olan 10 barajdaki su miktarı, 28 Ağustos itibarıyla yüzde 58,83 ölçüldü. İşte, İSKİ'den gelen son veriler...
#İstanbul'da Baraj Doluluk Oranları Kaç?İstanbul'a su sağlayan barajların su seviyesi yüzde 58,83'e geriledi. Kazandere Barajı'nda nisanda yüzde 76,1 seviyesinde olan su miktarı yüzde 18,77'ye, Papuçdere'de ise 76,22'den yüzde 2,16'ya indi. Her iki barajda da suyun çekilmesi nedeniyle kum adacıkları ve çatlaklar oluştu.
#İstanbulAzalan yağışlar sebebiyle Türkiye’nin pek çok yerinde barajlar ve göller alarm vermeye başladı. Kocaeli’nde Yuvacık Barajı dip seviyeye ulaşırken, Hasanlar Barajı´nın yüzde 80´i tamamen kurudu. Melen Çayı’nda da kuraklık tehlikeli boyutlara vardı. Trakya´da yeraltı sularının yüzde 85’i tükendi. Manisa’daki Marmara Gölü’nde ise kuraklık sebebiyle kayıklar karaya oturdu, balıkçılık durma noktasına geldi.
#GazetehaberleriTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Trakya’da yer altı sularının yüzde 85'inin tükendiğini söyledi. Tecer, "Tekirdağ bölgesinde 16-17 hektometreküp kadar bir yer altı suyu seviyesi kaldı. Yani bu tüketim biçimiyle yer altı su seviyesinden artık istifade edilemeyecek noktaya geleceğiz, bu kaçınılmaz. Dolayısıyla yer altı suyu alarm veriyor" dedi.
#Prof. Dr. Lokman Hakan TecerTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Trakya’da yer altı sularının yüzde 85'inin tükendiğini söyledi. Tecer, "Tekirdağ bölgesinde 16-17 hektometreküp kadar bir yer altı suyu seviyesi kaldı. Yani bu tüketim biçimiyle yer altı su seviyesinden artık istifade edilemeyecek noktaya geleceğiz, bu kaçınılmaz. Dolayısıyla yer altı suyu alarm veriyor" dedi.
#TEKİRDAĞEdirne'de yaşanan kuraklık ve Bulgaristan'ın barajlarındaki suyu tutması nedeniyle Meriç Nehri'nde kum adacıkları oluştu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kuraklığın sürmesi halinde buğdayda sıkıntı yaşanacağını belirterek, suyun depolanması için Çömlekköy Barajı'nın yapılması gerektiğini söyledi.
#EdirneEdirne'de yaşanan kuraklık ve Bulgaristan'ın barajlarındaki suyu tutması nedeniyle Meriç Nehri'nde kum adacıkları oluştu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kuraklığın sürmesi halinde buğdayda sıkıntı yaşanacağını belirterek, suyun depolanması için Çömlekköy Barajı'nın yapılması gerektiğini söyledi.
#EdirneTRAKYA'da, son yılların en kurak mevsimi yaşanıyor. Meriç Nehri'nde kuraklık nedeniyle adacıklar oluşurken, endişe içerisinde olan çiftçiler yağış bekliyor. Edirne Meteoroloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Bilhan Dalkılıç, geçen yıla oranla Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de yağışların yüzde 50 azaldığına dikkat çekti.
#TekirdağHAVA sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyrettiği Edirne, yağış da almayınca Meriç Nehri’nin debisi düştü, nehir yatağında kum adacıkları oluştu. Kuraklığın en büyük zararını ise bölgede tarımla uğraşan Karağaaç Mahallesi’ndeki üreticiler çekiyor. Tarımsal sulamada kullanılan kuyulardaki suların kuruma noktasına geldiğini ifade eden üreticiler, bölgeye sulama tesisi yapılmasını istiyor.
#Meriç NehriLoire’ın kıyısındayım. Kemerli köprünün altından delice akıp giden suya bakıyorum. Tarihi ortaçağa dek giden bir kent Saumur. Norman istilâsından kaçıp sığınacak güvenli bir yer arayan rahipler tarafından X. yüzyılda kurulmuş. Bir manastırdan ibaretmiş önce, derken surlarla çevrili evleri ve şatosuyla hatırı sayılır bir yerleşim merkezine dönüşmüş
#Loire