Marmaray projesi sırasında keşfedilen ve dünyanın en büyük antik gemi koleksiyonu olarak kabul edilen Yenikapı batıklarının konservasyon sürecinde arkeolojik duraklama yaşanıyor. Yenikapı Batıkları Kazısı ve Konservasyon Projesi'nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, “Bir müze veya çok iyi bir depo kurulmadığı için yeni batıklara geçemiyoruz. Bu anlamda iş akışımızda bir kırılma var. Eserlerin korunabilmesi adına müzenin muhakkak kurulması gerekiyor” açıklamasında bulundu.
#İstanbulRize'deki Kız Kalesi'nin tarihi ve konumu merak konusu oldu. Kara ile bağlantısı kesilmiş olan Kız Kalesi, kayalık bir zemin üzerinde bulunmaktadır. Kız Kalesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 3 Ağustos 2006 tarihinde 775 No'lu karar ile 1. Koruma derecesi ile kültür envanteri olarak tescillenip koruma altına alınmıştır. Peki, Rize'deki Kız Kalesi nerede, hangi ilçede? İşte Kız Kalesi tarihi
#Kız KalesiTÜBA olarak bilinen Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye’de tüm bilim alanlarındaki araştırmaları, bilim insanlığını ve araştırıcılığı özendirmek ve bu alanlarda emeği geçenleri onurlandırmak; gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltmek; Türkiye’deki bilim insanları ve araştırıcıların toplumsal statülerinin yükseltilmesi ve korunmasına çalışmak; bilim ve araştırma standartlarının yükseltilmesine yardım etmek amacıyla 1993'de kurulan, tüzel kişiliğe, bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip yüksek bilim kuruluşu, Türkiye'nin ulusal bilimler akademisidir.
#Tüba“Yaratıcı turizm” kültür turizminin alt dalıdır. Kültürün maddi dışavurumunu göstermekten ziyade bunu yaşatmayı ve öğretmeyi amaçlayan yeni nesil bir turizm çeşididir. Yaratıcı turizm, kişilere yalnızca bilmek ve görmek yerine kültürün temeline inerek yerinde keşfetme imkânı sunar.
#TurizmT.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığında, Avrupa Komisyonu desteğiyle Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin birlikte finanse ettiği Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü ülkemizde bir ‘ilk’ olarak gerçekleştirilecek bir çalışma.
#YazarSivas’ın Gürün ilçesinde köylüler tarafından bulunan ve yer altı şehrine açıldığı iddia edilen tünel, resmi makamlar tarafından girip incelenemezken bir maceracı tarafından görüntülendi, tünelin içerisine ait görüntüler ise izleyenleri şaşırttı.
#SivasÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğrencisi Özlem Karakaşoğlu, merkeze bağlı Kemel Köyü yakınlarında bir arkadaşının evini ararken yanlış yola girince ormanlık alanda bir lahit buldu. Yapılan incelemenin ardından lahidin Roma dönemine ait 1800 yıllık olduğu belirlendi. Bunun üzerine Koruma Kurulu, lahidi koruma altına alıp tescil işlemi başlattı. Karakaşoğlu, ''Bir an önce tescillenmesini istiyorum ki, bu bir kültür varlığıdır. Çevresinde kültür varlığı bulunduğunu tespit eden insanlar, en yakın birime haber vermeli ki koruyabilelim, araştırabilelim'' dedi.
#ÇanakkaleBatman merkeze bağlı Çayüstü Köyü'nde yaklaşık yüz yıldır 'Abuzer Gaffari Türbesi' olarak bilinen, köylülerin gelip adak adadığı yapıda gerçekleştirilen kazılarda kalıntı bulunmadı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü envanterindeki türbenin boş çıkması köy sakinlerine şaşkınlık yaşattı. Muhtar Mesut Ekinci, '' 2 gün süren kazılarda, mezarlık alanda hiçbir bulguya rastlanılmayınca biz de adeta donup kaldık. Köylüler bu duruma inanmak istemiyor. Mezarın yeri başka yerdedir diye neredeyse bu kazı çalışmalarını devam ettirmek isteyenler oldu'' dedi.
#BatmanKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Van'ın Erciş ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybetti. Akademik çalışmalarının yanı sıra saha içi çalışmaları da bulunan Ahmet Haluk Dursun'un kariyeri ve biyografisi merak konusu oldu. Peki, Prof Dr. Ahmet Haluk Dursun kimdir ve nerelidir? İşte, o isim hakkında merak edilen bazı bilgiler.
#Ahmet Haluk Dursun Kimdir?