Kültür haberleri sayfasında Kültür hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 188367 Kültür haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Demirören Yayınları’nın iş birliği yaptığı kitabevleri arasında bulunan Booky Kitabevi'nin sahibi Buket Erol, çocuklar için kitap kulübü kurduğunu duyurdu. Erol, “İki kız annesi olarak, çocuklarıma ve diğer çocuklara nasıl daha fazla katkı sağlayabilirim? diye düşündüm. Kitabevini açarken, yaşayan çağdaş yazarlarımızın hikayelerini ve kitaplarını, okuyucularla buluşturmayı hedefledim. Kitap kulübümüzde aylık takvimler düzenleyerek, yazarlarımızı ve farklı alanlarda başarılı doktorları, akademisyenleri, pedagogları ağırlıyoruz. Sosyal sorumluluk çalışmaları da yapıyoruz. Özellikle kız çocuklarına yardım ediyoruz ve deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Kitap yardımları gerçekleştiriyoruz. Daha çok okuyan ve üreten kadınlar ve çocuklarla bir araya gelmeye özen gösteriyoruz” dedi.
#Demirören YayınlarıAnkara’nın yeni müzelerinden olan Kelime Müzesi, kentte yaşayanların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerden de yoğun ilgi görüyor. Müze henüz ikinci yılını doldurmadan kentte en fazla ziyaret edilen ilk 10 müze içerisine girdi. Müze Müdürü Kerem Cufalar, “Dünyada bir dile ait ilk ve tek müze olması, insanlarda büyük bir merak uyandırdı” dedi.
#Kelime MüzesiVan'ın Gürpınar ilçesinde Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Arif Erzen tarafından 1961-1986 yılları arasında yürütülen kazılar sonucunda ortaya çıkarıldı. Kalede son 19 yılı gönüllü olmak üzere 62 yıldır bekçilik yapan 11 çocuk babası Mehmet Kuşman (84), dünyada Urartuca bilen 12 kişiden biri olduğunu, ancak kendisinden sonra bu bölgede lisanı anlatacak kimsenin olmadığını söyledi.
#UrartuMelek Zeynep Bulut, Avrupa’nın en prestijli tasarım ödüllerinden A’ Design Award & Competition‘ı kazandı. Bulut, deneysel bir mekân kurgusu olan eseri “Açık Yapıt” ile her yıl Milano yakınlarında Como’da düzenlenen, dünyanın her yerinden yüzlerce sanatçı ve tasarımcının katıldığı A Design Award’ın “Fine Arts & Arts Installation Design” kategorisinde ödüle layık görüldü.
#SanatDenizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios'un heykelinden sonra, kızı Hygieia'ya ait heykel başı bulundu. Hygieia heykelinin başının 2100 yıl sonra gün ışığına çıkarılması büyük heyecan yaratırken, gövdesini ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Laodikya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 'İncil’de Laodikya’ya gönderilen mektupta göz merheminden de söz edilmesi kentin ticaret alanında öne çıkmasının yanı sıra sağlık alanında da önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu da destekler şekilde sağlık tanrısı Asklepios ve kızı Hygieia heykelinin bulunması önemlidir. Tüm heykellerde çok ince işçilik olup sanatsal yönden üst düzeyde nitelik taşımaktadır.' dedi.
#ArkeolojiVision Art Platform, sanatçı Aida Mahmudova’nın ‘Bir Rüya Açılır | A Dream Unfolds’ isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 50 adet eserin bulunduğu ve küratörlüğünü Fırat Arapoğlu’nun üstlendiği sergi, çok katmanlı bir anlatı yaratarak izleyicilere iyi – kötü gibi ikilikleri resim, baskı ve heykel gibi farklı tekniklerdeki eserler üzerinden anlatıyor.
#İSTANBULAnkara Kızılcahamam’da bir kanyonun içinde yaklaşık bin metre yükseklikteki zirvede yer alan Alicin Jeositi, yapısı ile Trabzon’daki Sümela Manastırı’na benzetiliyor. Manastır görünümlü Alicin Jeositi, geçmişi hakkında net bilgi bulunmuyor.
#AnadoluTürkiye Kültür Yolu Festivali, 2024 yılında da katılımcılara unutulmaz bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. 13 Nisan’dan 10 Kasım’a kadar 16 farklı şehirde, sekiz aya yayılmış bir kültür-sanat maratonuyla Türkiye adeta bir festival iklimi yaşayacak. Anadolu'nun yedi farklı bölgesinde gerçekleşecek etkinlikler aracılığıyla Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliği ışığında herkese görsel, işitsel ve duygusal açıdan zengin bir deneyim yaşatılacak.
#Türkiye Kültür Yolu FestivaliOsmanlı’nın kültürel mirasını keşfetmek istiyorsanız göz kamaştıran mimarileriyle öne çıkan camilerden birinin kapısından adım atmakla başlayabilirsiniz. Mihrabından çinisine etkileyici detaylarla dolu bu yapılar Osmanlı’nın 600 yıllık tarihi boyunca buluşma noktası olmuş. Ramazanı fırsat bilip etkileyici camileri gezmek isteyenler için bir rehber...
#CamiSadece bizim değil, herhangi bir ülke mutfağının gerçek değerinin elit lokantalarla ölçülemeyeceğini düşünüyorum. “Bir ülke ya da bölgede yemek kültürünün varlığını ve zenginliğini anlamak için üst değil, alt düzeye bakmak gerekir” diyen Prof. Nguyen’in tespitinden yola çıkıp bakalım, haklı mı?
#Türk MutfağıSonbahar, doğanın en güzel renklerini sergilediği, huzur dolu bir mevsim. Yeşilin sarıya, turuncuya ve kırmızıya dönüştüğü bu dönemde, köyler adeta birer cennet haline geliyor. Büyük şehirlerin gürültüsünden uzaklaşmak ve doğanın keyfini çıkarmak isteyenler için, köylerde keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı… İşte biri ‘Dünya Turizm Köyü Listesi’nde girmeyi başaran, ülkemizde sonbaharın en çok yakıştığı 8 köy…
#SeyahatAnkara'da eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Doç. Dr. Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili davanın karar duruşmasında Sinan Ateş'in ablası Selma Ateş Kazanç'a saldıran Mert Can Kılıç'ı azmettirdiği iddiasıyla ev hapsi uygulanan Servet Bozkurt (47), eşi Elif Bozkurt (41) ile onun sevgilisi olduğunu iddia ettiği Hasan Şahin'i (49) öldürüp kaçmıştı. İstanbul’da yakalanan Servet Bozkurt , Ankara'ya getirildi.
#ANKARAMilliyet Mimarlık Dergisi’nin 24 Kasım Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlik-te dağıtılacak yeni sayısında, MAA-Melike Altınışık Architects imzasını taşı-yan, yalnızca geleceği sergilemekle kalmayıp aynı zamanda onun yaratım süre-cine dahil olan bir yapı olarak mimarlık, bilim ve teknolojinin sürekli evrimin-de kilit bir rol oynayan Seul Robot & Yapay Zekâ Müzesi ele alınıyor.
#Milliyet Mimarlık DergisiAntalya'da 2006 yılında kaybolan Ayhan Ağgedik'in (36), 18 yıl sonra yeniden başlatılan soruşturmada öldürüldüğü ortaya çıktı. 2013 yılında boş arazide gömülü bulunarak belediye tarafından defnedilen cesedin Ayhan Ağgedik'e ait olduğu belirlendi. Ayhan Ağgedik'in, başka bir erkekle görüştüğü için eşi Aynur Aykut'tan ayrılmak istemesi üzerine Aynur'un babası Abdurrahman Aykut ve ağabeyi Yılmaz Aykut'un bu durumu namus meselesi olarak görüp Ayhan Ağgedik'i 40 bin TL karşılığında öldürttükleri belirlendi.
#AntalyaDün, sanatçılar Umut Akyürek ile Oktay Ertuğrul’un, kızları Melek Bal’ın uyuşturucu madde ile mücadelesinde yaşadıkları zorlukları yazdım. Bugün sırada Türkiye’nin bağımlılığı önleme, tedbir ve terapisinde en yetkili kurumlardan biri, Yeşilay’ın genel başkanı, psikolog Doç. Dr. Mehmet Dinç var. Diyor ki: “Türkiye’nin sadece madde değil kumar bağımlılığı da olmak üzere iki büyük sorunu var. Sağlam, toplumsal bir duruş sergilemezsek toparlamamız çok zor.”
#Uyuşturucu BağımlılığıBu hafta rock müziğin efsanevi grubu Jethro Tull, Volkswagen Arena’da İstanbullularla buluşacak. Hande Yener, Jolly Joker Vadistanbul’da; Gazapizm, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde konser verecek. Fransız fotoğrafçı Véronique Vial’ın Institut français Türkiye’deki ‘Before 10 a.m’ (Sabah 10.00’dan Önce) başlıklı sergisini gezmek için 30 Kasım son gün.
#KonserAnkara'da eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Doç. Dr. Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili davanın karar duruşmasında Sinan Ateş'in ablası Selma Ateş Kazanç'a saldıran Mert Can Kılıç'ı azmettirdiği iddiasıyla ev hapsi uygulanan Servet Bozkurt, eşi Elif Bozkurt'u boğazını keserek öldürdü. Elektronik kelepçeyi sökerek evden çıkan Servet Bozkurt, ardından eşinin sevgilisi olduğunu iddia ettiği Hasan Şahin'i bıçaklayarak öldürüp, kaçtı.
#ANKARATürkiye ile Almanya arasında 1924 yılında başlayan dostluk ilişkileri, Würzburg’da düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Almanya IKG-Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü ve Türk-Alman Dostluk Derneği tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında 100 adet resimden oluşan sergi yer aldı.
#AlmanyaBrezilya’da gerçekleştirilen G-20 Zirvesi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne emeklimizi ne memurumuzu ne asgari ücretlimizi, toplumun hiçbir kesimini enflasyona ezdirmeyeceğiz. Son 22 yılda resim buydu, son 1 yılda da aynı şekildeydi, bu sene içerisinde de değişmedi. Biz önümüzdeki dönemde de aynı prensipler çerçevesinde hareket edeceğiz ve enflasyonun üzerinde, çalışanlarımıza alım gücünü koruyacak çerçevede muamele edeceğiz. Ama aslolan enflasyonun kalıcı bir şekilde düşürülmesidir” dedi.
#BrezilyaGünümüzdeki bireysel ve toplumsal sıkışmışlığın bedenimizde yarattığı hisleri “düğümlenme” olarak tanımlayabilir miyiz? Hisleri ve soyut kavramları tanımlamaya çalışırken, onları gözünüzde somut formlar olarak canlandırdığınız oldu mu? Gözde Can Köroğlu’nun geçtiğimiz aylarda PG Art Gallery’de açılan “Düğümler, Çözümler, İhtimaller” başlıklı sergisindeki heykelleri gördüğümüzde bu tanımların somutlaşmış haliyle karşılaşmış oluyoruz.
#Düğümler Çözümler, İhtimallerDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#Amida HöyükDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#DİYARBAKIRÖSYM 2025 sınav takviminin açıklanmasının ardından kamu personeli adayları "2025 KPSS ne zaman?" sorusunun cevabını araştırıyor. Bilindiği üzere KPSS tekli yıllarda A Grubu sınavı yapılıyor. Dolayısıyla 2025 yani gelecek yıl KPSS A Grubu sınavı yapılacak. Peki, 2025 KPSS A Grubu Genel Yetenek-Genel Kültür, KPSS Alan Bilgisi sınavı başvuru ve sınavları ne zaman? 2025 KPSS sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabıyla ilgili ayrıntılar...
#KPSSTÜRK edebiyatının usta isimlerinden Orhan Kemal’in Unkapanı’nda yaşadığı, aralarında ‘Bereketli Topraklar Üzerinde’, ‘Gurbet Kuşları’, ‘Evlerden Biri’ ve ‘Sokakların Çocuğu’ gibi pek çok romanını yazdığı evi satışa çıktı. Evin daha önce müze olması için pek çok girişimde bulunulmuş ama bir türlü gerçekleştirilememişti.
#Orhan Kemal