Yatay geçiş, bir üniversitede öğrenim gören bir öğrencinin, aynı veya farklı bir üniversitenin aynı bölümüne veya başka bir bölümüne geçiş yapmasıdır. Yatay geçiş, öğrencinin öğrenimine devam ettiği üniversitenin, öğrenciye sunduğu olanakların yeterli olmaması, öğrencinin ilgi alanlarında değişiklik olması, şehir değiştirmeyi amaçlaması, farklı bir konuda uzmanlaşmak istemesi gibi nedenlerle tercih edilebilir. İşte, yatay geçiş hakkında detaylı bilgiler
#Yatay GeçişYatay geçiş, üniversite öğrenimi gören pek çok öğrencinin merak ettiği konulardan biri. Yatay geçiş, öğrencilerin, kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanları ile geçmek istedikleri yükseköğretim programlarının merkezi yerleştirme puanını sağlamaları şartıyla ön lisans veya lisans programlarına geçişini ifade ediyor. Peki yatay geçiş nasıl yapılır? İşte kurum içi ve kurumlar arası yatay geçiş için gerekli şartlar
#Yatay GeçişCumhurbaşkanı Erdoğan, başka bankalardan yüksek faizle kredi kullanan çiftçiler için sevindiren haberi duyurdu. Çiftçiler, yüksek faizle çektikleri kredileri Ziraat Bankası’na taşıyarak yeniden yapılandırma yapabilecek. Tarım borç kredisi transferi üst limiti, kredi faizi ve vadesi belli oldu. Peki Tarım Borç Kredisi transferi nedir, nasıl yapılacak? İşte, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama…
#Tarım Borç Kredisi TransferiYatay geçiş başvuruları merak edilen konulardan biri. Kurumlar arası yatay geçişlerin ne zaman yapılacağı araştırılıyor. Yatay geçişler YÖK'ün "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre yapılıyor. Peki 2022 Yatay geçiş başvuruları ne zaman? Kurumlar arası yatay geçiş başvuru şartları hakkında bilgiler...
#2022 Yatay Geçiş Başvuruları Ne ZamanYatay geçiş, üniversite öğrenimi gören pek çok öğrencinin merak ettiği konulardan biri. Yatay geçiş, öğrencilerin, kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanları ile geçmek istedikleri yükseköğretim programlarının merkezi yerleştirme puanını sağlamaları şartıyla ön lisans veya lisans programlarına geçişini ifade ediyor. Peki yatay geçiş nasıl yapılır? İşte kurum içi ve kurumlar arası yatay geçiş için gerekli şartlar
#Yatay Geçiş Nasıl YapılırYükseköğretim Kurulu “özel öğrenci” sıfatıyla üniversiteler arası geçiş yapma kriterlerinde değişiklik yapıldığını açıkladı. “Özel öğrencilik istisnai bir yoldur. Tüm lisans eğitimi süresince kullanılacak bir yol ve istismar kapısı değildir” denilen açıklamada özel öğrencilik süresinin sınırlandırıldığını bildirdi.
#YÖKYatay Geçiş, üniversite eğitimi gören pek çok öğrencinin duyduğu terimler arasında yer almaktadır. Belirli dönemlerde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, aynı bölümün okutulduğu farklı bir üniversiteye geçiş imkanı tanıyan Yatay Geçiş süreci, öğrenciler kadar bu tarz haberlerle karşılaşan kişilerin de dikkatini çekiyor. Peki, Yatay Geçiş nedir ve nasıl yapılıyor? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Yatay GeçişSon dakika haberine göre, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), faaliyet izni kaldırılan İstanbul Şehir Üniversitesinin öğrencilerinin sınıf, dönem, kredi, süre gibi kazanılmış haklarının korunacağını, burs ve indirim oranlarının devam edeceğini bildirdi.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerde dijital ortamda gerçekleştirilecek dönem sonu sınavların temel ilkelerini belirledi. Buna göre sorular rastgele seçilecek, sınav esnasında tam ekran kullanılacak ve tarayıcı kilidi işlevselleştirilecek.
#YökYükseköğretim Kurumları Sınavı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlandı ve tercih tarihleri belli oldu. Tercih sürecine kısa bir süre kala, üniversiteli adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de yatay geçiş oldu. Peki, yatay geçiş nedir? İşte yatay geçiş sistemi hakkında tüm detaylar...
#Yatay Geçiş Nedir?Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Prof. Dr. Yekta Saraç, meslek yüksekokulları (MYO) anadal yönetmeliğine ilişkin, "Aynı yükseköğretim kurumunda yürütülen önlisans diploma programları ile diğer önlisans programları arasında çift anadal programları açılabilmesi ve öğrencilerin ikinci anadal diploma programında öğrenim görebilme fırsatını elde edebilmesi mümkün olabilecek" değerlendirmesinde bulundu.
#Prof. Dr. Yekta Saraç‘Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
#YÖKDünya çapında 4,3 milyon öğrenci üniversite eğitimini yabancı bir ülkede yapıyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı OECD verilerine göre en fazla uluslararası öğrenci çeken ülkeler Avustralya, İngiltere, İsviçre, Yeni Zelanda ve Avusturya. Öğrencilerin çoğu ise Asya’dan.
#Yurt Dışında EğitimTürkiye'de 68 üniversitede uzaktan eğitim merkezi bulunuyor. Çeşitli nedenlerle kampusa gidemeyenler ve çalışanlar için büyük fırsat, uzaktan eğitim. Diplomasının, örgün eğitimden farkı yok. Lisans alanında en çok da bilgisayar mühendisliği, bilgisayar öğretmenliği ve endüstri mühendisliği tercih ediliyor.
#DersYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yıl üniversiteye girişte, ilk kez tıp ve hukuk programlarına, ‘başarı sırası sınırlamasına’ göre öğrenci alınmasının kararlaştırıldığını bildirdi. Saraç’ın açıklamasına göre, 2015’te tıp fakültesi tercih etmek için ilk 40 bin, hukuk tercih etmek için de 150 bin sıralamasına girmek gerekecek.
Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) 2014-2015 eğitim Öğretim yılı bahar döneminde, öğrencilere yatay geçiş hakkı verdi. Yüksek Öğretim Kurulu, milyonlarca üniversite öğrencisini ilgilendiren bir karara imza attı... Üniversiteler isterlerse, sadece yurt içindeki yükseköğretim programlarına kayıtlı öğrencilerin başvuru yapabilmesi için, 2014 kontenjanının yüzde yirmisine kadar yatay geçiş kontenjanı ayırabilecekler. (2015 Dikey Geçiş Sınavı 'DGS' Sınavı ne zaman, başvuru tarihi açıklandı mı?)
#YökÜniversitede yan dal programına devam etmek için ana daldaki not ortalamasının 100 üzerinden 60 olması şartı getirildi. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin kaydı yan dal programından silinecek. Yatay geçişlerde ise, öğrencinin üniversiteye kayıt olduğu yılın merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği programın taban puanına eşit veya yüksek olması gerekecek.
#Ders