Dolandırıcılar, kredi kartı ‘kopyalama’ yöntemiyle birçok kişinin banka veya kredi kartı bilgilerini kullanarak binlerce liralık alışveriş yapılabiliyordu. Kredi kartı kullanıcıları için yeni tehlike ise, kredi kartının fotoğrafının çekilmesi... Peki bu tuzağa düşmemek için nelere dikkat edilmeli? İşte uzmanlardan, kredi kartı kullanıcılarına kritik uyarılar.
#Kredi KartıKimlik hırsızlığı, giderek büyüyen bir suç haline geliyor. Siber korsanlar bu yöntemle kişilerin kimlik numaraları, kredi kartı bilgileri ve şifreleri gibi önemli bilgilerini ele geçiriyor. Bu eylemler, mağdurların kimliklerini yasadışı amaçlar için kullanarak mali yıkım ve karmaşık kişisel sorunlar yaratmayı amaçlıyor. Yeni raporlara göre, ABD'de 15 milyondan fazla kişinin kimliği çalındı ve Türkiye'de de bu sayı her geçen gün artıyor. Ancak, siber korsanların kişisel bilgilere erişmeye çalıştığını gösteren bazı işaretler bulunuyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu işaretleri ve alınması gereken önlemleri mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikMaliye, IBAN üzerinden ödeme talep eden esnafın peşine düştü. IBAN’a ödeme yapan, yaptıran, hesabını kullandıran yani 'IBAN kiralayana' yaptırım uygulanabilir mi? Vergi hukuku uzmanı avukat Aslanpınar, “Banka hesaplarına bloke koyulabilir, malvarlığı tamamen durdurulabilir” uyarısında bulundu
#MaliyeTicaret Bakanlığı, IBAN kiralama ilanları başta olmak üzere sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyararak; bir banka hesabının maddi menfaat karşılığında başka kişiler tarafından kullanılmasına izin vermenin 'Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu'na göre suç teşkil ettiğini bildirdi.
#KiralıkGünümüzde dijitalleşme ile birlikte siber dolandırıcılık riski de artıyor. Son dönemde, siber saldırıların KOBİ ölçeğinde işletmeleri hedef almaya başladığını söyleyen uzmanlar, tahsilat süreçlerinde yapılan hataların telafisi zor büyük kayıplara neden olabileceğini dile getiriyor.
#KOBİ‘Mahsen-30’ operasyonunda sahte kiralık bungalov ev ilanı veren ‘Odacılar’ çetesi çökertildi. Çete elebaşlarından Yonca Onat’ın aralarında bulunduğu 34 kişi yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, çetenin 18 bin 635 kişiyi dolandırdığını, parayı ise bahis platformlarında akladıklarını bildirdi.
#Mahsen-3Siber korsanların son dönemde en sık kullandığı yöntemlerin başında ‘telefon numarası kopyalamak’ geliyor. Galatasaray’ın eski yöneticisi ve iş insanı Abdurrahim Albayrak’ın telefon numarasını kopyalayan dolandırıcılar, aradıkları vatandaşları banka görevlisi olduklarını söyleyerek dolandırmaya çalıştı. Peki siber korsanlar telefon numarasını nasıl kopyalıyor? Telefon numarası kopyalananlar hangi risklerle karşı karşıya kalabilir? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikAralarında spor dünyasının ünlü isimleri Arda Turan, Emre Belözoğlu, Fernando Muslera ve Selçuk İnan’ın da bulunduğu toplam 21 kişiyi dolandırdıkları iddiasıyla eski banka müdürü Seçil Erzan’ın da arasında bulunduğu 7 sanıklı dava dosyasına sanıkların telefonları ve dijital materyallerinin incelemelerine ilişkin yeni bilirkişi raporu geldi. Raporda Seçil Erzan'ın Deniz Bank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aydoğdu'ya, "Arda’ya 2 milyon verebilir miyim?" diye sorması ise dikkat çekti.
#Seçil ErzanBankacılık işlemlerinin birçoğunu yapabildiğimiz ATM'ler gündelik hayatı kolaylaştırsa da bazı riskleri de beraberinde getirdi. Özellikle pandemi sonrası dolandırıcıların ATM’lere yönelik saldırıları daha da arttı. Hem sosyal medyada hem de çözüm platformlarında ATM dolandırıcılıklarıyla ilgili onlarca şikâyet bulunuyor. Peki dolandırıcılar hangi yöntemleri kullanıyor? Kullanıcılar nelere dikkat etmeli? QR kod ile işlem yapılması güvenilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DolandırıcılıkSon dönemde “Banka hesabınızı kiralayın, binlerce lira kazanın” mesajları çoğaldı. Uzmanlar, illegal işler için tercih edilen bu yola bilerek ya da bilmeyerek dahil olmanın hukuki açıdan ciddi sonuçları olabileceği konusundan uyarılarda bulunuyor. Peki dolandırıcılar insanları nasıl tuzağa düşürüyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Hukuki olarak riskler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#DolandırıcılıkÇevrimiçi alışveriş siteleri Kasım ayında peş peşe indirim ve kampanyalar yapıyor. Özellikle ayın son haftasında alışverişlerde büyük artışlar yaşanıyor. Ancak yılın bu zamanında dolandırıcılık girişimleri de ikiye hatta üçe katlanıyor. Organize suç çetelerinin eş güdümlü saldırıları nedeniyle her yıl 100 milyonlarca lira yılın bu zamanında dolandırıcılara kaptırılıyor. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor? Dolandırıcılar tüketicileri hangi oyunlarla tuzağa düşürüyor? Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile bu sorulara cevap aradık.
#Siber Güvenlikİstanbul'da banka müşterilerine ait kart bilgilerini ele geçirerek çıkarttıkları ek kartlarla nakit avans çeken 2 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin bu yolla 2 milyon liralık vurgun yaptıkları belirlendi. Biri telefoncu, diğeri tekstilci iki şüpheli adliyeye sevk edildi.
#İSTANBULKonya'da cep telefonlarına bir banka adıyla 'Hesabınıza para geldi' mesajı gönderip, tıklanan link aracılığıyla o kişilerin banka hesap bilgilerini ele geçirerek yaklaşık 60 milyon liralık vurgun yapan çeteye düzenlenen operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Çevresinde 'Richie Rich' lakabı takılan çetenin liderliğini yapan 22 yaşındaki ismi açıklanmayan şüphelinin, lüks bir hayat sürdüğü, 3 mermer ocağının sahibi olduğu öne sürüldü.
#DolandırıcılıkKonya'da cep telefonlarına bir banka adıyla 'Hesabınıza para geldi' mesajı gönderip, tıklanan link aracılığıyla o kişilerin banka hesap bilgilerini ele geçirerek yaklaşık 60 milyon liralık vurgun yapan çeteye düzenlenen operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Çevresinde 'Richie Rich' lakabı takılan çetenin liderliğini yapan 22 yaşındaki ismi açıklanmayan şüphelinin, lüks bir hayat sürdüğü, 3 mermer ocağının sahibi olduğu öne sürüldü.
#KonyaYalova'da yürütülen devre mülk dolandırıcılığı soruşturmasında kapsamında adli kontrol şartıyla bırakılan 7 şüpheli, yeniden gözaltına alındı. Şüphelilerden 5'i tutuklandı, 2'si yine adli kontrol şartıyla salıverildi. Tutuklanan şüpheli sayısı toplamda 8'e yükseldi.
#YalovaYalova'da devre mülk sahipleri ile irtibata geçip, 'yüksek kazanç' vaadi ile kandırarak, ofislerine gelen kişilerin mobil bankacılık uygulamasını kullanıp, kredi çekerek dolandırıcılık yapan suç örgütüne yönelik operasyonda gözaltına alınan 26 şüpheli, adliyeye sevk edildi.
#YALOVAEmniyet uyardı, İçişleri Bakanlığı uyardı, bankalar uyardı, Genelkurmay Başkanlığı uyardı, basın uyardı, ben defalarca yazdım... Olmuyor, olmuyor, olmuyor. Okumuşu, profesörü, cahili, ev kadını, işinsanı, doktoru, gazetecisi tuzağa düşüyor, dolandırılıyor. Bakın Çetin Aydın’ın haberi anlatıyor...
#Siber Dolandırıcılıkİstanbul'da ATM'den para çekerken, yardım etme bahanesiyle yaklaştıkları kişilerin kart şifrelerini öğrendikten sonra 'ATM kartı yuttu' yalanıyla kandırarak daha sonra hesaplarını boşaltan 2 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin benzer suçlardan çok sayıda sabıkaları olduğu ortaya çıktı.
#DolandırıcılıkCVV kodu nedir sorusu birçok kredi kartı kullanan vatandaş tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer alıyor. Kredi kartlarının arka kısmında yer alan ve alışveriş sisteminde kullanıcıya güvenlik imkanı sunan bu kod oldukça yararlıdır. Peki, CVV kodu nedir? CVV kodu ne işe yarar?
#CvvCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi geçtiğimiz günlerde sosyal medya kanalları üzerinden en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini paylaştı. İşte aralarında kredi tuzağı, kripto varlık yatırım dolandırıcılığı, sahte kurum hesapları, sahte arkadaş dolandırıcılığı, ödül dolandırıcılığı, ücretli üyelik dolandırıcılığı, sahte sosyal medya e-postaları ve düşük fiyatlı satış dolandırıcılığının da yer aldığı tuzaklardan kurtulma yöntemleri...
#Sosyal Medya