Bilgi hırsızlığının önüne geçmek için sonunda dünya çapında düğmeye basıldı. justice.gov sitesinde 29 Ekim’de yayımlanan resmi makaleye göre ABD Adalet Bakanlığı; Avrupa ülkeleri ve Europol ile işbirliği halinde, siber şebekeleri çökertmeyi ve bilgi hırsızlarını yakalamayı hedefleyen, ‘Operation Magnus’ adı verilen büyük bir harekâta başladı. Operasyonun kapsamını ve şebekelerin nasıl milyonlarca insanın bilgilerini ele geçirebildiğini inceleyelim.
#Umut Fırat EroğluABD’de Hazine, Ticaret, Enerji ve İç Güvenlik bakanlıklarına düzenlenen ve aylardır sürdüğü anlaşılan organize siber saldırı nedeniyle alarm verildi. Hacker’lar nükleer silahların yönetimini yapan Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi’ne bile sızmış. ABD şimdi hasar tespiti yapıyor. Baş şüpheli ise Rusya.
#GazetehaberleriSiber saldırıların yarısı kolay lokma olarak görülen KOBİ’lere yönelik gerçekleşiyor. Yılda ortalama 2,2 milyon dolardan fazla zarara uğrayan KOBİ’lerin 4’te 3’ünde IT güvenliğini sağlayacak uzmanın olmadığına dikkat çeken uzmanlar, KOBİ’lerin mutlaka izlemesi gerektiği 5 siber güvenlik adımını sıralıyor.
#HackerTüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgını ile birlikte hem ülkemizde hem de dünyada birçok şirket çalışanların ve müşterilerin güvende olmaları için evden çalışma modeline geçti. Ancak evden çalışma modeli gerekli önlemler alınmadığı takdirde şirketler ve çalışanlar açısından büyük bir risk oluşturuyor.
#HackerGoogle'da çalışan güvenlik uzmanları, geliştirilen bir kötü niyetli yazılım aracılığıyla, Apple'ın iPhone marka akıllı telefonlarının en az iki yıl boyunca hacklenmeye çalışıldığına dair kanıtlar olduğunu ortaya çıkardı. Bunun üzerine Apple da çok geçmeden ilgili güvenlik açığını kapattı.
#GoogleAğustos 2018’de keşfedilen ve telefon görüşmelerini izinsiz kaydeden Triout casus yazılımı yeniden ortaya çıktı. Bitdefender Antivirüs, Google Play’de ve üçüncü parti mağazalarda bulunan Psiphon uygulamasıyla cihaza kullanıcının bilgisi dışında yüklenen Triout yazılımının 50 milyon kez indirildiğini tespit etti.
#BitdefenderYılbaşı hediyeleri için online alışveriş yapmak AVM’lerdeki kalabalıkla mücadele etmekten daha kolaydır. Ancak aynı zamanda kişisel bilgilerinizi ele geçirmeyi amaçlayan siber suçlular için de büyük bir fırsat. Yapılan bir araştırma, yılbaşı alışverişlerinin yoğunlaştığı yılın son iki ayında siber dolandırıcılık girişimlerinin, yılın geri kalanına göre %14 arttığını gösteriyor. Güvenlik uzmanları, bilgisayar ve akıllı telefonlar ile güvenli yılbaşı alışverişi için 10 önemli ipucu paylaştı.
#BitdefenderBitdefender Antivirüs, 2019 yılında öne çıkacak siber saldırı türlerine yönelik öngörülerini açıkladı. Siber güvenlik açısından oldukça çalkantılı geçen 2018’in ardından 2019’da siber saldırıların artacağını ve karmaşık hale geleceğini vurgulayan uzmanlar, 2019’a yönelik 10 siber güvenlik tahminini paylaşıyor.
#BitdefenterVar olan siber tehlikelerin şiddetlenmesi dışında yeni risklerin de ortaya çıkacağı 2019’da şirketlerin ayakta kalmak için siber güvenliğe daha fazla önem vermekten başka çaresi bulunmuyor. Komtera Teknoloji, 2019’a dair 10 siber güvenlik öngörüsünü paylaşıyor.
#Siber GüvenlikCryptojacking olarak adlandırılan gizli kripto para madenciliği, 2018’in en kritik saldırı yöntemlerinden biri olmayı sürdürüyor. Ele geçirdikleri cihazların işlemci gücü ve elektrik enerjileriyle kripto para madeni işleyen kötü niyetli madenciler, şirket cihazlarını işlevsizleştiriyor. Ağ güvenliği çözümlerinde lider olan WatchGuard'ın Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, dünyayı en çok etkisi altına alan 8 cryptojacking yöntemini açıklarken güçlenen cryptojacking saldırılarına karşı şirketlerin önlem almak zorunda olduğunun altını çiziyor.
#Kripto ParaGeçtiğimiz Cuma günü uzun zamandır görülmemiş çapta büyük bir virüs salgını yaşandı. Neredeyse her ülkeden kurumların saldırıya uğradığı ve bilgisayar ağlarının çöktüğü haberleri geldi. Virüsün kendi kendini çoğaltma özelliği ise son yıllarda gördüğümüz ufak çaptaki benzer saldırılardan tamamen farklı. Buna benzer yaşanan son büyük ‘salgını’ Conficker solucanı başlatmıştı ve bu yaklaşık on yıl önceydi. Teknik ve uygulama anlamında önemli farklılıklar içeren bu vakayı, küresel siber güvenlik şirketlerinden Forcepoint’in uzmanları farklı yönleriyle değerlendirdi.
#ForcepointTrend Micro, yenilenen ve kapsamı genişletilen “Trend Micro Security 2017” çözümünü, kullanıcıların beğenisine sundu. Yeni sürüm, günde 250 milyonu aşkın tehdide karşı koruma yaparak, kullanıcıların fidye yazılımlara (Ransomware), kötü niyetli tehditlere, kimlik hırsızlığına ve yeni zararlı yazılım çeşitlerine karşı güvende olmasını sağlıyor.
#Trend Microİnternet ortamından gelen tehditlerin katlanarak arttığına dikkat çeken Microsoft, 70 ülkede Tüketici Eylem Günü düzenleyerek söz konusu riskler karşısında bilgisayar kullanıcılarının dikkatli olmaları için uyarıda bulundu. Yapılan araştırmalar, kötü amaçlı yazılımlardaki artışın büyük oranda korsan yazılımlarla ilişkili olduğunu ortaya koydu. Ağırlıkla organize suç örgütleri tarafından dağıtımı yapılan korsan yazılımlar, iş, zaman ve para kayıplarına yol açtığı gibi bilgi güvenliğini de ciddi ölçüde tehdit ediyor.