Günümüzde genç yaşlı demeden pek çok insan sırt ağrısından mustarip… Uzmanlar, modern yaşam tarzı, çalışma koşulları ve en önemlisi hareketsiz yaşamın bu yaygın sağlık sorununu tetiklediğini belirtiyor. Uzun saatler masa başında çalışmak, kötü duruş alışkanlıkları ve yetersiz fiziksel aktivite, sırt ağrısının başlıca nedenleri arasında. Bazen de burkulma, fıtık, siyatik vb. gibi sağlık sorunları nedeniyle sırt ağrıları yaşanır. Bu ağrılar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#Sırt AğrısıGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıÇocuğu okula gidecek tüm aileler tatlı bir telaş içerisinde de olsa okul alış-verişini tamamladı. Ancak çocukların okulda kullanacakları defter, kitap ve diğer araç-gereçlerini taşıdıkları sırt çantaları kimi zaman aşırı şekilde ağır olabiliyor. Bu durum ise beraberinde bazı sağlık sorunlarını getiriyor.
#Sırt ÇantasıOmurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor. Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Skolyozİngiltere'de yapılan bir çalışmada evden çalışanların 2100 yılına kadar nasıl görüneceği modellendi. Anna isimli model, kambur sırtı ve şişmiş gözleri ile dikkat çekerken sağlık uzmanları evden çalışanları gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı.
#Evden ÇalışmaGerek pandeminin etkisiyle gerekse yaşantı şeklimizin bozulmasından dolayı artık çocukluk çağından itibaren boyundan başlayıp bele kadar uzanan şekil bozukluklarında artış bulunmaktadır. Peki, kamburluk bir hastalık mıdır? Yoksa sadece basit bir şekil bozukluğu mudur?
#Op. Dr. Erman ÇEKİÇİnsanların yaşadıkları çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar ise yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Özellikle kifoz da en dikkat çeken hastalıklardan bir tanesidir. Kifoz nedir? Nasıl düzelir? Kifoz nefes darlığı yapar mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kifoz Nedir?Gece yatağa girdiğimizde muhtemelen en son düşündüğümüz şey hangi tarafa yatmamız gerektiğidir. Yorganın altına geçip en sevdiğimiz uyku pozisyonunu alır ve uykuya dalarız. Bugüne kadar buna pek kafa yormamış olabilirsiniz ama uyku pozisyonunuz sağlığınızı çok yakından etkiliyor. Peki hangi uyku pozisyonu daha faydalı?
#SağlıkGünümüzde Servikal lordoz, oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Doğal bir eğriyi ifade eder ancak, telefon ve bilgisayar kullanımı fazla olan insanlarda da zaman içerisinde meydana gelmektedir. Peki, Servikal lordoz nedir, nasıl tedavi edilmelidir tüm detayları ile derledik.
#Servikal LordozFiziksel hareketsizlik ve hareketsiz bir yaşam tarzı, Batı toplumlarında en önemli sağlık riskleri arasındadır. Kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendromlar, kötü duruş bozuklukları, depresyon ve hatta kas atrofileri gibi tüm bu riskler fiziksel aktivite eksikliği ile yoğunlaşır. Peki, haftada kaç gün spor yapılmalı ya da spor salonuna kaç gün gidilmelidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Haftada Kaç Gün Spor Yapılmalı?Mobilizasyon tekniği, yardımcı araçlarla ya da çeşitli el hareketleriyle eklem kompleksinin hareket aralığını artırma, dokuların genişleme yeteneğini iyileştirmek amacıyla kullanılır. Pek çok kas işlevini tedavi etmek için uygulanan fizik tedavi yöntemlerinden bir tanesi olan mobilizasyon nedir, nasıl yapılır, mobilizasyon teorisi ve teknikleri nelerdir tüm detaylarıyla derledik.
#Mobilizasyon NedirAnaljezikler, genellikle ağrıyı azaltmak için kullanılan ilaçlardır. Aynı zamanda bu ilaçlar, ağrı kesici olarak da bilinir. Teknik olarak, analjezik terimi, bilincinizi kaybetmeden ya da sizi uykuya sokmadan ağrıdan kurtulmanızı sağlayan bir ilaçtır. Tıpta analjezik nedir ve ne için kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Omurganın kendi ekseninde dönerek kıvrılması ve yana doğru eğriliği olarak tanımlanan ve günümüzde her 100 ergenlik dönemi kız çocuktan 3’ünün karşılaştığı skolyozun erken teşhisi pandemi sürecinde imkansız olabiliyor. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumumuzda skolyoz hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı, anne-babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozGergin boyun sendromunun sıklıkla yorgunluk, boyunda sertlik, boyun ağrısı veya boyundan başlayan baş ağrısına sebep olabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konu hakkında bilgiler verdi.
#Gergin BoyunKötü duruşun sadece kamburlaşmış, omuzlar öne gelmiş, boyun düzleşmiş veya ters dönmüş göstermez, aynı zamanda sağlığı da olumsuz etkilediğini beliten Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, kötü duruşun olumsuz etkileriyle ilgili önemli bilgiler verdi.
#Kötü DuruşAktif bir yaşam tarzınız olsa bile yemek yemek, çalışmak, sohbet etmek gibi gündelik hayatımızda birçok aktiviteyi yanlış oturarak gerçekleştiriyoruz. Bu duruma yaşadığımız koronavirüs salgını ile birlikte çalışma şeklimizin de temelden değişmesi eklenince birçok sağlık sorunu karşımıza çıkıyor.
#SağlıkAktif bir yaşam tarzınız olsa bile yemek yemek, çalışmak, sohbet etmek gibi gündelik hayatımızda birçok aktiviteyi yanlış oturarak gerçekleştiriyoruz. Bu duruma yaşadığımız koronavirüs (Covid- 19) salgını ile birlikte çalışma şeklimizin de temelden değişmesi eklenince birçok sağlık sorunu karşımıza çıkıyor. Ortaya çıkan sorunlardan bir tanesinin de tıp dilinde postür bozukluğu olarak bilinen duruş bozukluklarının olduğuna dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Esin Selimoğlu, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Yanlış DuruşYaşadığımız pandemi sürecinde ofislerin evlere taşınması, virüse karşı alınan önlemler ve dijital bağımlılığın artması daha uzun süre oturarak sabit biçimde kalmamıza neden oldu. Bu duruma yanlış oturma şekli de eşlik edince, kas iskelet sorunları kaçınılmaz oldu.Ortaya çıkacak problemlerin nefes kalitemizi bile etkileyeceğini dile getiren Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yaşar Kutlu, “Uzun süre yanlış pozisyonda oturmak kuyruk sokumunda bir baskı oluşturarak omurlara daha fazla basınç uygulamasına neden oluyor. Bu da ağrı sorununa yol açabiliyor. Tedavi edilmediği takdirde ise bel, boyun fıtıklarından duruş bozukluklarına kadar omurga ile ilgili birçok rahatsızlıkla karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.
#SağlıkBoyun, baş ile vücut arasındaki bağlantıyı sağlar. Başımızı destekler ve dengeli pozisyonda tutar. Başın birçok yöne rahat hareket etmesini sağlar. Kafadan gövdeye geçen büyük damarları, omuriliği, kola giden sinirleri korumakla görevlidir. Boyun, vücuttaki en karmaşık eklem yapısına sahiptir ve omurganın en hareketli parçasıdır.
#Boyun AğrısıAynaya baktığınızda çenenizin altında bir boğum görüyorsanız ya kilo almışsınızdır ya da gıdınız çıkmıştır. Kilolu olmadığınız halde de gıdıya sahip olabilirsiniz. Bu sorundan hızlıca kurtulmak mümkün! Medikal Estetik Hekimi Dr. Meltem Ayran, evde kolayca yapabileceğiniz gıdı yok eden egzersizi ve ameliyatsız gıdı estetiğini anlatıyor.
#Gıdı EstetiğiÇocuklarda artan teknoloji bağımlılığı ve hareketsiz yaşamla birlikte kas gelişimlerinin de olumsuz etkilendiğini beliren Uzm. Dr. Ruhan Özer, "Karın ve sırt kaslarında zayıflık olan çocuklarda postür bozukluğu daha sık görülüyor. Özellikle kamburlukta erken önlemler alınmadığında iç organlar bile olumsuz etkilenebilir." dedi.
#ÇocukSkolyoz hakkında bilgilendirmede bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, “Çocuklarda kötü duruş, omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bel çukurlarındaki asimetri, bel kemiğinde bir tarafın öne çıkıntı yapması, kürek kemiğinde tümsek görünümü, elbiselerin vücuda tam olarak oturmaması ve kızlarda eteğin yukarı doğru çekilmesi gibi belirtiler görüldüğünde skolyoz ihtimali düşünülerek vakit kaybetmeden hekime başvurulmalı” dedi.
#Çocuk Sağlığı