Viral varyant özellikleri, mutasyon virüs vakasının ülkemizde görülmesinin ardından gündeme geldi. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bu mutasyon sayıları giderek artmaya devam ediyor ama vaka sayılarında önemli oranda bir etkisinin şu an olmadığını görüyoruz." dedi. Birkaç yeni mutasyona sahip bir virüsle ortaya çıkan 'varyant'ta virüsün insan hücrelerine daha kolay tutunabildiği uzmanlar tarafından bildiriliyor. Peki, koronavirüs varyantı nedir? İşte, koronavirüs varyantı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Mutasyon Virüs NedirKoronavirüste gelişen yeni mutasyonlar bilim insanlarının yaptığı çalışmalar ile ortaya çıkmaya devam ediyor. İngiltere ve Brezilya'da farklı mutant varyant tespit edilmesi dünyada endişeye neden oldu. Diğer yandan Güney Afrika’da ilk kez görülen Koronavirüs (Covid-19) varyantı ABD'ye sıçradı. Ülkenin Güney Karolina eyaletindeki iki kişide yeni varyant tespit edildi. Birkaç yeni mutasyona sahip bir virüs, orijinal virüsün "varyantı" olarak adlandırılıyor. İşte, koronavirüs varyantı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Koronavirüs Varyantı NedirEris varyantı belirtileri, dünyada yayılmaya devam ederken öne çıkan konulardan oldu. Koronavirüs varyantlarıyla neredeyse aynı belirtileri taşıyan Eris virüsü ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü duyurdu. Covid-19 nedeni olan SARS-CoV-2 virüsünün yeni bir varyantı olan Eris, boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı gibi semptomlarla kendisini gösteriyor. EG.5 diğer adıyla Eris dünya çapında dolaşan Covid-19’un Omicron varyantının bir alt türü olup virüsün mutasyona uğramış bir versiyonu olarak biliniyor. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Eris varyantı (Eris virüsü) Türkiye'de kaç kişide görüldü? İşte, belirtileri ve virüs hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Eris Varyantı BelirtileriEris varyantı son günlerde dünyada etkili olmaya başladı. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken Omicron'un alt varyantı Eris virüsü sonrası ABD'den peş peşe maske kararları geldi. Covid-19'un yeni varyantı Eris (EG.5.1) virüsünün Türkiye'ye olup olmadığı ise merak ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Eris varyantı ile ilgili açıklamada bulundu. Peki, Eris varyantı Türkiye'de var mı, hangi ülkelerde görüldü? İşte, Covid-19'un yeni varyantı Eris nedir, belirtileri nelerdir? İşte Eris virüsü en yaygın 10 semptomu!
#Eris VaryantıEris virüsü Covid-19 yayılımında yeni bir varyant olarak dikkat çekiyor. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'yi etkisi altına aldı. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. İngiltere'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanlarından Profesör Paul Hunter, Eris'in "muhtemelen bir noktada baskın hale geleceğini ve toplam enfeksiyon sayısını artıracağını" belirtti. Yine de varyantın etkisinin muhtemelen korkulduğu kadar çarpıcı olmayacağını düşünen bilim insanına göre, yeni vakaların ülkeyi nasıl etkileyeceğini söylemek için de henüz erken. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Covid-19'un yeni varyantı Eris virüsü nasıl bulaşır, tehlikeli mi, hangi ülkelerde var? İşte Eris virüsü hakkında merak edilenler...
#Eris VaryantıCovid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü İngiltere'nin ardından ABD'de görüldü. Dünya Sağlık Örgütü eris varyantı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. Bu durum akıllara maske zorunluluğu geri mi geliyor? sorusunu getirdi. Peki, Yeni koronavirüs varyantı Eris virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Eris varyantı hangi ülkelerde var? İşte eris varyantı son gelişmeler...
#Eris VirüsüBA.5 varyantı belirtileri, Covid-19'da vaka sayılarının yeniden yükselişe geçmesiyle gündeme geldi. Pandeminin başlamasından yaklaşık iki buçuk yıl sonra koronavirüsün yeni varyantı BA.5 ortaya çıktı. Şimdiye kadarki en bulaşıcı varyant olduğu belirtilen BA.5 varyantında, tat ve koku duyularını kaybetme veya nefes darlığı yaşama olasılıkları daha düşük olarak açıklandı. BA.5 varyantının daha hızlı yayıldığı ve aşılara karşı da daha dirençli olduğu öğrenildi. Peki, Koronavirüs BA.5 varyantı nedir, belirtileri nelerdir? İşte, BA.5 koronavirüs semptomları hakkında ayrıntılı bilgiler.
#KoronavirüsTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKoronavirüs pandemisi bitiyor derken bu sefer ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyada endişe yarattı. Önce Avrupa’da birkaç vaka olarak görülen ve kısa sürede dünyaya yayılan hastalık, 1 aylık bebekler ile 16 yaş arasındaki çocuklarda etkili oluyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıktı? Ülkemiz nasıl etkilenecek? Uzmanlar aileleri huzursuz eden gizemli hastalığı hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hepatit SalgınıOmicron XE varyantıyla birlikte koronavirüs varyantları yeniden gündeme geldi. Bunlardan biri olan delta virüsü belirtileri de merak edilenler arasında yer alıyor. Koronavirüsün tehlikeli varyantlarından olan Delta varyantı ve Delta Plus virüsü belirtileri, Türkiye'de yaygın olarak görülmüştü. Peki, delta virüsü nedir, belirtileri nelerdir? İşte delta virüsü gün gün belirtileri...
#Delta VirüsüKoronavirüs salgınında bir kez daha artış oldu. Son birkaç hafta içinde Asya ve Avrupa'da dördüncü bir koronavirüs dalgası yaşandı. Korona alt varyantı Omicron BA.2' nin neden olduğundan şüphelenilen yeni varyantı Omicron XE olarak adlandırılıyor. Peki, Omicron XE nedir, belirtileri nelerdir? İşte, Omicron XE varyantı semptomları...
#Omicron XEKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Omicron belirtileri neler? sorusu koronavirüs salgınında vaka sayısında yaşanan tedirgin edici artış ile öne çıkmaya devam ediyor. Türkiye'nin de olduğu pek çok ülke üçüncü doz kararı alırken, bahar aylarında kendisini gösteren soğuk algınlığı ile omicronun belirtileri ayırt etmek de zorlanıyor. Her geçen gün omicron belirtileri ile ilgili yeni araştırma yapan uzmanlar son olarak Omicron'un iki 'erken uyarı işareti'ne sahip olduğunu belirtti. Peki, omicron varyantında boğaz ağrısı ve hapşırık görülür mü? İşte, omicron belirtileri ve semptomları hakkında ayrıntılar.
#OmicronOmicron belirtileri, koronavirüs salgını devam ederken gündemde yer almaya devam ediyor. Grip ve soğuk algınlığına benzeyen omicron belirtileri hakkında açıklama yapan uzmanlar omicronda ateşin az görülen, koku ve tat kaybının ise çok az görülen belirtilerinden olduğunu söylüyor. Peki, Omicron belirtileri neler? Omicron varyantı nedir? İşte koronavirüs omicron varyantının belirtileri hakkında ayrıntılı bilgiler.
#OmicronOmicron belirtileri, koronavirüs salgını devam ederken gündemde yer almaya devam ediyor. Grip ve soğuk algınlığına benzeyen omicron belirtileri hakkında açıklama yapan uzmanlar omicronda ateşin az görülen, koku ve tat kaybının ise çok az görülen belirtilerinden olduğunu söylüyor. Peki, Omicron belirtileri neler? Omicron varyantı nedir? İşte koronavirüs omicron varyantının belirtileri hakkında ayrıntılı bilgiler.
#OmicronBA.2 varyantı, koronavirüs salgını devam ederken gündeme geldi. Omicron'un alt varyantı BA.2'nin çok daha hızlı bulaşma veya bağışıklıktan daha fazla kaçma yeteneğine sahip olabileceği belirtilirken gözler BA.2 varyantı belirtilerine çevrildi. Uzmanlar BA.2'nin orijinal varyantı 'yerinden etme' olasılığı için 'gerçekten kötü bir işaret' yorumunda bulunurken şimdiye kadar, 40 ülkede BA.2'ye rastlandığı bildirildi. BA.3 için ise vaka oranlarının düşük seyrettiği belirtildi. Peki, BA.2 varyantı nedir, belirtileri nelerdir? İşte, BA.2 ile ilgili merak edilenler.
#BA.2Aşırı bulaşıcılığına rağmen hastalığın daha hafif geçtiği Omicron ile tehlike azaldı mı? Yoksa söz konusu rehavet zaten yüksek olan bulaşıcılığı tetikleyerek vakaların rekor seviyelere gelmesine mi sebep oluyor? Omicron pandemiyi bitirecek bir umut mu, yoksa büyük risk taşıyan bir rehavet mi?
#OmicronDeltacron varyantı belirtileri, Dünya'yı tedirgin eden açıklama ile gündeme geldi. Koronavirüs mücadelesinde ortaya çıkan Omicron varyantından sonra şimdi de Deltacron varyantı görüldü. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin iddialarına göre Deltacron varyantı Omikron ve Delta'yı birleştiren bir Kovid-19 mutasyonu olarak öne sürüldü. Yaklaşık 2 yıldır koronavirüs pandemisi sürerken Deltacron varyantının bulaşıcılığı ve hangi semptomları gösterdiği bilim dünyası tarafından mercek altına alındı. Peki, Deltacron varyantı nedir, Türkiye'de var mı? İşte, Deltacron varyantı belirtileri ile ilgili bilgiler.
#DeltacronSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan "Şu anki bilgilerimize göre, Omicron'da kuluçka süresi daha kısa gibi görünüyor. Orijinal Vuhan varyantında bu süre 5 günken, Delta varyantında 4 gün, Omicron'da ise 3 gün gibi görünüyor. Çok kısa sürede hastalık ortaya çıkarıyor. Ama vatandaşlar, 'bir temasım oldu, üzerinden 5 gün geçti, hasta olmayabilirim' diye düşünmemeli" dedi.
#OmicronOmicron varyantı gündemde yer almaya devam ediyor. Koronavirüs varyantlarına bir yenisi daha eklendi. Omicron varyantı ilk olarak Güney Afrika'da ortaya çıktı. .Varyant kısa sürede tüm dünyanın alarma geçmesine neden oldu. Bu varyant, bünyesinde birçok mutasyonu barındırıyor. Peki, Omicron varyantı nedir, Türkiye’de görüldü mü?
#Omicron VaryantıOmicron varyantı, koronavirüsün mutasyona uğraması ile gündeme geldi. DSÖ'den yapılan açıklamaya göre ilk olarak Güney Afrika'da tespit edilen koronavirüs varyantı Omicron tüm dünyayı endişelendirdi. Omicron’un çok sayıda mutasyona sahip olan farklı bir varyant olduğunu belirten DSÖ, küresel düzeyde potansiyel olarak daha fazla yayılma olasılığı yüksek olduğunu belirtti. Peki, Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının koronavirüsten farkları neler? İşte, Omicron varyantının belirtileri ve detayları
#OmicronDünya yeni bir varyant paniği ile ayağa kalkmışken Japonya’da neredeyse vakalar sıfırlanmış durumda. Peki bu nasıl oldu? Japonya'dan gelen delta varyantının 'hata verdiği' iddialarını biyoteknoloji ve viroloji uzmanı Dr. Semih Tareen'e sorduk
#Covid-19Dünya Sağlık Örgütü, ilk kez Güney Afrika'da tespit edilen koronavirüs varyantı B.1.1.529'u endişe verici varyant kategorisine aldı ve varyanta Yunan alfabesinin 15. harfi olan Omicron adı verdi. Çok sayıda mutasyona uğramış olduğu bilinen varyant endişe yartırken, vatandaşlar da konu hakkında bilgi almak istiyor. Peki, Omicron (Nu) varyantı nedir?
#OmicronDünya son birkaç gündür yeni bir varyant tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü'nün 'endişe verici' olarak ilan ettiği varyant, ülkelerin de bir takım önlemler almasına sebep oldu. Peki Omicron adıyla bilinen bu varyant, pandeminin seyrini nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Derya Unutmaz yanıtladı...
#OmicronOmicron varyantı belirtileri Koronavirüs salgınında kaygıları artırmaya devam ediyor. Şu ana kadar pek çok varyantın gözlemlendiği Koronavirüs'te bu kez yeni varyant ise Omricon olarak adlandırıldı. Güney Afrika kökenli olduğu belirlenen Omricon varyantı, bazı ülkelerin seyahat kısıtlamasına gitmesine neden oldu. Henüz yeni olması nedeniyle tam anlamıyla etkileri gözlemlenemeyen Omricon varyantı, daha hızlı yayılım gösterebiliyor. Peki, Omicron varyantı nedir, belirtileri nelerdir? İşte, o detaylar
#Omicron VaryantıOmicron nedir, belirtileri nelerdir sorusu koronavirüs salgınında ortaya çıkan yeni salgınla birlikte internette en çok aranan konular arasında yer alıyor. Dünya genelinde baskın varyant olan ve milyonlarca insanın ölümüne neden olan Delta varyantı ile mücadelemiz bitmeden yeni kabus başladı B.1.1.529 olarak bilinen, yeni adı ile "Omicron" varyantı sadece bir gün içinde hayatımızın odak noktasına oturdu. Ülkeler alarm durumuna geçip peş peşe önlemler alırken, yeni varyantla ilgili korkutan detaylar da tek tek ortaya çıkmaya başladı...
#Omicron'Nu varyantı, bilim insanlarının yaptığı araştırmaların ardından gündemde yer aldı. Dünya koronavirüs salgını ile yaklaşık 2 yıldır mücadele ederken, Son 24 saatte yapılan 364 bin 351 testte 27 bin 592 vaka tespit edildi. 175 kişi hayatını kaybederken, 28 bin 285 kişinin de tedavisi ve karantinası sona erdi. İngiliz bilim insanlarının yaptığı çalışmaya göre koronavirüsün yeni varyanı ortaya çıktı. 'Nu' isimli varyantta tüm varyantlara göre daha fazla değişiklik bulunuyor. Peki, 'Nu varyantı nedir, aşılarda etkili mi? İşte, detaylar.
#KoronavirüsYapılan çalışmalar, BioNTech aşısının üzerinden 6 ay geçtikten sonra koruyuculuğunun azaldığını söylüyor. Dünyada pek çok ülkeden sonra Türkiye'de de geçtiğimiz hafta BioNTech olan ve üzerinden 6 ay geçen 18 yaş üstü herkese hatırlatma dozu tanımlandı. Peki hatırlatma dozu neden önemli? Ne kadar koruyacak? Kimler, ne zaman olmalı? Farklı yan etkiler olur mu? Merak edilenleri Prof. Dr. Derya Unutmaz'a sorduk
#Koronavirüs