Koronavirüs vaka sayısı, hasta sayısı, test sayısı ve vefat eden kişi oranı belli oldu. 11 - 17 Temmuz Türkiye haftalık corona virüs tablosu Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşıldı. Salgının yeniden kendisini gösterdiği son günlerde, Türkiye'de de koronavirüs vaka sayısında artış yaşandı. Tabloya göre corona virüs nedeniyle 96 kişi hayatını kaybetti, iyileşen sayısı ise 124 bin 732 olarak kaydedildi. Sağlık Bakanı Koca, vaka sayısı artışının günlük 40 katına kadar çıktığını söylemişti. Peki, koronavirüs vaka sayısı ne kadar oldu? İşte, kovid-19 vaka, iyileşen ve ölüm oranında son durum bilgisi...
#KoronavirüsKoronavirüs pandemisinden en çok etkilenen ülkelerden birisi olan Rusya, yeni rakamları açıkladı. Yeni bir varyantın da görüldüğü başkent Moskova'daki kötüye gidiş ise sürüyor. Öte yandan Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, aşı olanlarda da koronavirüs görüldüğünü duyurdu.
#RusyaÇANKIRI Valisi Abdullah Ayaz, kentte koronavirüs vaka sayısında artış yaşandığını belirterek, "Pazartesiden beri aldığımız veriler kesinlikle hoşumuza gitmedi. Vaziyet iyi değil. Böyle giderse korkarız ki kısa süre içinde rengimiz değişir" dedi.
#Çankırı ValisiAdana'da koronavirüse yönelik alınan tedbirler kapsamında polisin yaptığı denetimlerde Vakkas K., maskesiz yakalanınca telefonu çaldığı gerekçesiyle maskesini çıkardığını söyledi. “Üzerimde kimliğim yok. Cezayı kabul etmiyorum” diyen Vakkas K., polis merkezine götürüleceğini anlayınca kimliğini vermek zorunda kaldı.
#AdanaKoronavirüs vaka sayısında artış yaşanan illerin Valileri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü vatandaşlara yönelik bazı kısıtlamalar getirildiğini açıklıyor. Bu şehirlerin hangileri olduğu da sorgulanan konular arasında. Peki, 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı hangi illerde var?
#65 Yaş Üstü Sokağa Çıkma YasağıManisa’nın Kula ilçesinde son günlerde artan vakalar sonrası korona virüse yakalanan bir vatandaş, tedavi gördüğü hastaneden paylaştığı videoyla vatandaşları uyardı. Bu durumu yaşamayanların henüz ciddiyetin farkında olmadığına dikkat çeken Ayşe Akbey isimli kadın, ‘Ben yakalanmam, bana bir şey olmaz demeyin’ sözleriyle vatandaşları uyardı.
#ManisaEnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, DSÖ'nün uluslararası acil durum ilan ettiği Afrika'da ortaya çıkan 'maymun çiçeği' varyantına karşı Türkiye'de de önlem alınması gerektiğini söyledi. Ceyhan, "Türkiye'de, şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit edebilmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız" dedi. Ceyhan, "Şu anda bir yayılma söz konusu ve bunun için DSÖ alarmda. Solunum yoluyla bulaşan pandemiler gibi, grip pandemisi, koronavirüs pandemisi gibi bir anda 100 binlerce, milyonlarca vakaya ulaşmaz. Ama yavaş yavaş artarak dünya için tehlike oluşturabilir" diye konuştu.
#Maymun ÇiçeğiCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıProf. Dr. Alper Şener, İngiltere'de Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi olan Eris'e (EG.5.1) ilişkin, "Türkiye için olağanüstü bir durum olduğunu düşünmüyorum. Zikredilen Omicron alt grup varyantı nedeniyle Türkiye için bir vaka, yoğun bakım ve hastaneye yatış sayısında artış olacağını düşünmüyorum" açıklamasında bulundu.
#ÇanakkaleCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıAvrupa’da paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken uzmanlar şimdi de aynı mikrobun tetiklediği kızıl hastalığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki kızıl nasıl bulaşıyor? Hangi semptomlara neden oluyor? Tehlikeleri neler? Uzmanlarımızın da desteği ile 8 soruda mercek altına aldık.
#Sağlık'Bir okul çocuğu, ayda 4-5 kez doktora gidebiliyor' bu sözler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Binboğa'ya ait. Bu yıl solunum yolu enfeksiyonlarında büyük artış yaşanıyor. Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen virüslerin içinde en çok görülen ve hızlı bulaşan ise RSV… Peki en çok kimler için riskli? Belirtileri neler ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Neden bu yıl bu kadar arttı? Uzmanlar anlattı.
#RSVProf. Dr. Alper Şener, okulların açılmasıyla birlikte Covid-19 olgu sayılarında ufak tefek tırmanışlar yaşanabileceğini hatırlatarak, bunun bir dalga tarzına dönmesini beklemediğini kaydetti. Prof. Dr. Şener, "Bu yaz dönemini rahat geçirdiğimiz gibi sonbahar ve kış dönemini rahat geçirecek ülkeler içerisindeyiz" dedi.
#Prof. Dr. Alper Şener