Koronavirüs mutasyonları hakkında açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Hindistan varyantının, kaçış proteinleri üreterek hem aşıyı hem hastalığı geçirmiş kişilerin bağışıklığını etkisizleştirebileceğinden şüpheleniyoruz" dedi.
#Muhammed Emin AkkoyunluKoronavirüs mutasyonları hakkında açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Hindistan varyantının, kaçış proteinleri üreterek hem aşıyı hem hastalığı geçirmiş kişilerin bağışıklığını etkisizleştirebileceğinden şüpheleniyoruz" dedi.
#Coronavirüsİngiltere’de Oxford Üniversitesi Profesörü Oliver Pybus, koronavirüsün mutasyonlarını ve insanlığın mücadelesini bir satranç müsabakasına benzeterek, virüsün ne yönde değişeceğinin tahmin edilmesinin imkansız olduğunu belirtti.
#DünyaLatin Amerika ülkelerinde Kovid-19'a bağlı can kayıpları artıyor. Brezilya ise salgından en kötü etkilenen ülkelerden biri olmayı sürdürüyor. Koronavirüs mutasyonları nedeniyle zor günler geçiren ülkede salgının başından beri görülen en yüksek can kaybı kayıtlara geçti.
#BrezilyaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de bulunan mutant virüslerin sayılarındaki son durumu geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Mutant virüslere ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Virüs yükü düşük olan insanlardan bile bulaş söz konusu olabiliyor. Diyelim ki bir mekana gittiniz, lavaboyu kullanmak istediniz, maske takmadınız, kısa süre kalıp çıktınız. Sizden sonraki kişi de maske takmadı, kısa süre kalıp çıktı; bulaş ortaya çıkabiliyor. Kısa zaman diliminde, az sayıda virüs ile bulaş olabiliyor, bu yüzden de virüs yaygınlaşabiliyor" dedi.
#Sağlık Bakanı Fahrettin Kocaİlk olarak İngiltere'de ortaya çıkan koronavirüs mutasyonları çoğalarak neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Aşı çalışmalarını sekteye uğratmasından korkulan mutasyonlara bir yenisi daha eklendi. Finlandiya'da görülen bu yeni mutasyonun testlerde de ortaya çıkmadığı açıklandı.
#Mutasyon11 Şubat tarihinde dijital ortamda Türk toplumu Başbakanı Bülent Bayraktar ile konuşan Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann Türk toplumunu yakından ilgilendiren konular hakkında önemli açıklamalar yaptı. Almanya’da din özgürlüğünün garanti edildiğini belirten Herrman, “Müslüman öğrencilerin de ilk sınıftan itibaren din dersi alma hakları var” dedi.
#TgmnKoronavirüsün, vücutta en çok akciğerler üzerinde tahribata yol açmasının yanı sıra başka organlara da ağır hasar verebileceğini belirten Kardiyalog Prof. Dr. Özlem Esen, “Almanya’da yapılan bir çalışma koronavirüsü asemptomatik geçiren hastaların yaklaşık yüzde 60 oranında sessiz miyokardit (kalp kası iltihabı) saptanmış” dedi. Esen, koronavirüs sonrası erken teşhisinin hayat kurtarıcı olacağı uyarısında bulundu.
#KoronavirüsÇin’in Vuhan kentinden başlayıp tüm dünyayı saran corona virüs(Covid-19) salgınına ilişkin Çinli uzmanlardan kritik açıklama geldi.Çinli uzmanlar koronavirüsün Avrupa’da en çok can almasının sebebinin mutasyona uğraması geldiğinde mutasyona uğrayarak ölümleri arttırdığı belirtti. Öte yandan uzmanlar, koronavirüsün(corona virüs) mutasyona uğramış 30 farklı türünü tespit ettiğini duyurdu.
#CoronaABD ve Fransa'dan bilim insanları tarafından, milyonlarca genetik kod parçası kullanılarak yapılan yeni bir araştırma, Covid-19 salgınının bir laboratuvar sızıntısından ziyade pazarda satılan enfekte hayvanlarla ortaya çıktığını öne sürüyor.
#KoronavirüsKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Aşılar Covid-19 pandemisindeki en güçlü silahımız ancak hem virüsün sürekli mutasyona uğraması hem de başka koronavirüslerin taşıdığı yeni pandemi potansiyelleri, daha geniş kapsamlı bir çözüme ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Bilim insanları bir süredir tüm koronavirüslere etki edecek bir aşı için çalışıyor ve çarpıcı sonuçlar elde ediyor. Biz de bu çalışmalara biraz daha yakından baktık...
#Koronavirüs AşısıSAĞLIK Bakanlığı Kororonavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilimdalı'ndan Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Midilli, tüm dünyayı yeniden alarma geçiren "Omicron" varyantıyla ilgili, özellikle aşı karşıtlarının "aşılananlar yüzünden daha güçlü mutasyonlar ortaya çıktı" iddialarına, "Tam tersine, şu ana her yeni mutasyon, aşılamanın en düşük olduğu bölgelerden çıktı. Bu da tüm dünyanın aşıya ulaşabilmesinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" şeklinde karşı çıktı. Prof. Dr. Midilli, yeni varyantın aşılar, teşhis ve tedavide neleri değiştireceğini anlattı.
#İstanbulDünya son birkaç gündür yeni bir varyant tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü'nün 'endişe verici' olarak ilan ettiği varyant, ülkelerin de bir takım önlemler almasına sebep oldu. Peki Omicron adıyla bilinen bu varyant, pandeminin seyrini nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Derya Unutmaz yanıtladı...
#OmicronTBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Çok şükür Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2002'den itibaren hem o geçmişte boşa geçirilen vakitleri telafi edecek yatırımlar, çalışmalar yapıldı hem de geleceği düşünerek çalışmalar yapıldı" dedi.
#Mustafa ŞentopTBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Çok şükür Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2002'den itibaren hem o geçmişte boşa geçirilen vakitleri telafi edecek yatırımlar, çalışmalar yapıldı hem de geleceği düşünerek çalışmalar yapıldı" dedi.
#Mustafa ŞentopTemelleri 1970'lerin Macaristan'ında atılan ve son 1 yılda Covid-19'a karşı en güçlü silahımız olan mRNA aşıları, önümüzdeki yıllarda kanser başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa da kalkan olacak. Gelecekte her yıl yüz binlerce kişinin hayatını kurtaracak bu gelişmeleri biz de sizin için mercek altına aldık.
#Mrna AşılarıTürkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında yapılan toplam aşı sayısı 88 milyon 400 bini aştı. Prof. Dr. İsmail Balık, Covid-19'da yoğun bakıma yatma açısından hiç aşı olmayanların ilk sırada olduğunu belirterek, "2'nci sırada tek doz aşı olmuş kişiler; henüz 2'nci aşısını olmamışlar. 3'üncü sırada ise 2'nci aşısını daha yeni olmuş bağışıklığı tam gelişmemiş kişiler. 4'üncü sırada da 2 doz aşı olmuş ve aradan 3 aydan daha fazla zaman geçmiş kişiler yoğun bakıma yatış sırasını oluşturuyor" dedi.
#AnkaraRize'de artan koronavirüs vakaları nedeniyle, hastanelerde ek Covid-19 servisleri açılıyor. Doçent Doktor Ayşegül Çopur Çiçek, son günlerde İngiltere varyantını hiç görmez olduklarını belirterek, “Delta varyantı yüzde 35-40’lar seviyesinde, geriye kalan yüzde 60-70’lik kesim ise elimizdeki mevcut kitin henüz tespit edemediği diğer şüpheli varyantlar olarak kayıtlarımıza geçiyor. Bu da virüsün değişimlerini hızlı bir şekilde devam ettirdiğini ve ileriki süreçlerde deltadan, Delta plustan başka mutasyonları da konuşacağımız anlamına geliyor” dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs salgını tam kontrol altına alınmaya başlamışken farklı ülkelerde görülmeye başlanan ve hızla yayılan yeni Kovid-19 mutasyonları tüm planları alt üst etmiş durumda. Herkesin dikkati ilk olarak Hindistan'da ortaya çıkan ve hızla yayılan Delta varyantına çevrilmişken geri planda kalan ancak en az onun kadar tehlikeli olan Beta varyantı endişe saçmaya devam ediyor. bilim insanları özellikle aşıların bu varyanta olan etkisi konusunda endişeli.
#KoronavirüsKoronavirüsün ilk kez Hindistan'da görülen ve 'Delta' adı verilen tipi tüm dünyada yayılmaya ve vaka sayılarını artırmaya devam ediyor. Birçok ülke yeni vakalardaki artışın Delta varyantından kaynaklandığını açıklarken Sidney Havalimanı’nda ortaya çıkan 'salgın zinciri' adeta saç baş yoldurdu.
#Delta VaryantıBilim insanları koronavirüsün (Kovid-19) HIV hastası bir kadında tam 32 kez mutasyona uğradığını belirledi. Araştırmacılar diğer HIV hastalarında da benzer durumların gözlenmesi durumunda bu hastaların 'bir varyant fabrikası haline gelebileceğini' duyurdu.
#DünyaTüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşı ve ilaç çalışmaları devam ederken Prof. Dr. Derya Unutmaz, Covid-19 ilacının yaz ortasında ya da en geç sonbaharda piyasaya çıkacağını düşündüğü söyledi. Prof. Dr. Unutmaz ayrıca, 'Şu anda müthiş bir yarış var virüsle aşılanma arasında. Bizim de önümüzde çok fazla zamanımız kalmadı. Çünkü bu Delta varyantı (Hindistan varyantı) çok hızlı yayılıyor. Onun için aşılanma ile onun önüne geçmemiz lazım. Geçemezsek, gerçekten önümüzdeki bir iki ayı yine çok zor geçirebiliriz.' dedi.
#Haber