Kovid-19 enfeksiyonunun olası etkilerinin tüm bireylerde olduğu gibi ileri yaş grubundakiler için de büyük önem taşıdığını vurgulayan Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üy. Emir Ruşen, Kovid-19’un Alzheimer üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Ruşen, “Kovid-19’un zihinsel fonksiyonları çok hızlı gerilettiğine yönelik veriler var” dedi.
#KoronavirüsKrizlerle boğuşan otomotiv sektöründe beklenen düzeye ulaşılamasa da dünya çapında 2021 yılına ümitle bakılıyor. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, “Son 3 yılda dünya, Avrupa ve ülkemizde üretim daralmış durumda. Bu sene 2020 yılına göre ortalama yüzde 13’lük bir küresel büyüme bekleniyor. Bu da 87.2 milyon adetlik bir üretime tekabül ediyor” dedi.
#GazetehaberleriDünya çapında 142 milyondan fazla Covid-19 vakası görüldü. Birçoğumuz şimdi seyahat etme veya sevdiklerimizle yeniden bir araya gelme planları yapmak için can atıyor olsak da, bu salgın sona ermedi. Ancak tüm dünya bir yandan tatile hazırlanıyor. İşte turist kabul eden ülkeler ve şartları.
#CovidOtomotiv sektöründe yaşanan dalgalanmalar ikinci el pazarını da doğrudan etkiliyor. Pandemi sürecinin yanı sıra büyüyen global yarı iletken çip krizinin de tedarik sıkıntısı yaratması ile birlikte, Türkiye’de ikinci el pazarı yeniden canlandı. Fiyatlar yükselişe geçti, online satış kanalları özel uygulamalara yöneldi.
#GazetehaberleriKoronavirüsle mücadele dünya geneline 1 yılı aşkın süredir devam ederken, dikkatleri çeken bir diğer konu da ‘uzun covid’ oldu. Peki uzun Covid nedir? Geçirdiğimizi nasıl anlarız? Bu sorunun yanıtını hem uzmanlara hem de uzun Covid hastalarına sorduk...
#KoronavirüsCovid-19 enfeksiyonu bulaştığı hastalarda çeşitli tahribatlara yol açabiliyor. Bu tahribatlardan birisinin de kalp üzerinde yaptığı tutulumlara bağlı fonksiyon bozuklukları olduğu öğrenildi. Prof. Dr. Nilgün Işıksalan Özbülbül, özellikle genç ve orta yaş hasta grubunda Covid-19’u geçirdikten sonra geçmeyen nefes darlığı ya da sonradan ortaya çıkan göğüs ağrısı gibi şikayetler gözlemlediklerini kaydetti.
#KoronavirüsAvrupa pazarında elektrikli ve hibrit araç satışları tarihte ilk kez dizeli geride bırakırken, Türkiye’de ilk 10 ayda 15 bin 151 adet hibrit araç satışı gerçekleşti. Türkiye pazarında yer alan 12 otomotiv markası 24 hibrit model satışa sunarken, ülkemizde satışa sunulan hibrit otomobillerin fiyatları ise 220 bin TL’den başlayarak 3 milyon TL’ye kadar uzanıyor.
#GazetehaberleriABD’nin Phoneix şehrinde sürücüsüz taksiler çalışmaya başladı. Google’ın kardeş şirketi Waymo, Phoneix’te geniş çapta bir kullanıcı sayısının erişim sağlayabileceği tam otonom robo-taksi yolculuklarına başladı. Araçların içerisindeki hava geliştirilen yeni teknoloji sayesinde her sürüşten sonra değiştirilecek.
#GazetehaberleriDeğişen ÖTV oranları ve yükselen fiyatlara rağmen yılın dokuzuncu ayı otomotiv pazarı için tüm zamanların rekor eylül ayı oldu. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında eylül ayında yüzde 115.8 artışla 90 bin 619 adet satış yapıldı. Toplam pazarda üçüncü çeyrek sonunda ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75.5 artışla 493 bin 621 satışa imza atıldı.
#GazetehaberleriOtomotiv sektöründe hem ana sanayi hem de yan sanayide koronavirüs etkileri büyük ölçüde aşıldı. Tedarik sanayisinde doluluk oranı yüzde 90’lara ulaştı. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, “Ölümü gördük, sıtma olduk, iyileştik ve üretiyoruz. Sektörün kimi oyuncuları 3 vardiyaya tekrar döndü ve gece gündüz üretim yapıyor. Bazılarında fazla mesai bile söz konusu olmaya başladı” dedi.
#GazetehaberleriOSD’nin gerçekleştirdiği 6 aylık sektör değerlendirmesinde açıklanan rakamlar, yılın ilk yarısında üretimde ve ihracatta pandemi etkisiyle yaşanan düşüşü ortaya koydu. Buna karşın satışlardaki beklentinin üzerindeki artışın temmuzda da devam ettiğine dikkat çeken OSD Başkanı Haydar Yenigün, “Uzun vadeli hedeflerle ilerliyoruz, Türkiye’nin potansiyeli yüksek. Hedef ilerleyen süreçte 2 milyonluk pazara ulaşmak olmalı. Türkiye’ye daha büyük yatırımlar olacağını bekliyorum” dedi.
#GazetehaberleriKoronavirüs etkileri ile otomotiv sektörünün, özellikle servis ve satış sonrası açısından ciddi daralmalar yaşıyor. Fabrikaların, üretimin durduğu ve halkın evinde kaldığı dönemde ise otomotiv ve madeni yağ alanındaki hareketliliği, çalışmaya devam eden tarım sektörü ayakta tuttu.
#KoronavirüsKoronavirüs etkileri küresel çapta tüm ekonomileri derinden etkiledi. Ancak yurtdışı ve yurtiçinde açıklanan verilere bakıldığında mayıs itibarıyla bir toparlanma eğiliminden bahsetmek mümkün. Ekonomiler kısmen açılmaya başladı. Haziranda ise ekonomik faaliyetler daha fazla açılacak gibi görünüyor. Bu beklenti artan risk iştahı ile iç ve dış piyasalara olumlu yansıyor.
#YAZARNormalleşme sürecinin konuşulmaya başlaması ile birlikte otomotiv sektörü de hareketleniyor ancak koronavirüs etkileri, hem üretici hem de tüketici alışkanlıklarının değişmesine sebep oluyor. Düşük kapasite ile önlemler alarak gerçekleşen üretim ek maliyetler doğuruyor. Alışkanlıkların değişeceği, online satışların artacağı bir döneme girilirken, sektörde maske, sosyal mesafe gibi birçok önlemin kalıcı olabileceği görüşü hâkim. Tam toparlanmaya ilişkin ise 12 ay gerektiği belirtiliyor.
#Gazetehaberleri2020’ye otomotiv sektörü ile paralel olarak pozitif göstergelerle başlayan kiralama sektöründe pandemi sebebiyle durma noktasına gelen talep, günlük kiralama yapan bazı firmaları borçlarını ödeyemez noktaya getirdi. Buna karşın haziran ayında normalleşme ile birlikte işlerine dönmeyi hedefleyen büyük şirketler araçlarını kullanmasalar da iade etmediler. Bunun sebebi ise TL’ye endekslenen kiralama fiyatlarının kurdaki değişim sebebiyle artmaya devam etmesi.
#GazetehaberleriKoronavirüs döneminde ikinci el otomobillerde başlayan düşüş dördüncü ayda yeniden yükselişe geçti. Mevduat ve kredi faizlerinin gerilemesi ile birlikte otomobil, yatırım aracına dönüştü. Belirli modellerde ikinci el fiyatları yeniden sıfır fiyatlarını geçti. Yaz aylarında sıfır araçta yaşanacak tedarik sıkıntısı ile fiyatların daha da yükseleceği öngörülüyor.
#GazetehaberleriKoronavirüs otomotiv sektörünün her alanında etkisini arttırmaya devam ediyor. Sıfır otomobil satışları Türkiye’de de gerilerken, ikinci elde düşen talebe paralel olarak fiyatlar yüzde 5 azaldı. Özellikle Avrupa ülkelerinde virüsün sert etkisiyle otomotiv ihracatında da mart ayında yüzde 28.5’lik gerileme yaşandı.
#GazetehaberleriSon dönemde tüm dünyada tedirginlik yaratan yeni tip koronavirüsle ilgili (COVID-19) artan stres hayatı olumsuz etkiliyor. İnsanlar hastalık korkusu ile farklı birçok psikolojik tepki gösterirken, stres cinsel hayatı da vurdu. Üro-Androloji uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat bu durumun erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olduğunu belirterek etkilerini anlattı.
#KoronavirüsABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-Çiçeği