Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Hükümet Başkanı Sanchez ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 20 milyar dolar olduğunu belirten Erdoğan, 600'den fazla İspanyol şirketin Türkiye'deki yatırımlarından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İspanya ittifak dayanışmasının nasıl olması gerektiğini göstermektedir. Maalesef birçok NATO ülkesi buradaki patriotlarını alıp götürürken İspanya bunu yapmamıştır." dedi. Ayrıca Erdoğan, AB'nin Türkiye'ye stratejik bakış açısıyla yaklaşması ve somut adımlar atması gerektiğini belirtti. Soru-cevap kısmında İspanyol gazetecinin 'İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin sorusuna yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, " İstanbul Sözleşmesi'ni tamamen gündemimizden çıkardık. Çünkü bu sözleşmeyle atılacak adımları zaten normal yasalarımızda, gündemimizde var" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSağlık Bakanlığı, YouTube iş birliğiyle koronavirüs aşıları hakkında vatandaşları bilgilendirmek, bu konuda sıkça sorulan soruları cevaplamak için yeni bir proje hayata geçirdi. Proje kapsamında YouTube içerik üreticileriyle Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri bir araya geldi. “Aşı Ol, Sevdiklerine Yakın Ol” temasıyla uzman görüşlerine yer verilen videolar hazırlandı.
#KoronavirüsTürkiye’ye getirilen aşıların laboratuvardaki test sürecinin tamamlanmasının ardından koronavirüs aşı randevu sistemi MHRS üzerinden erişime açıldı. Aşı sıralaması dolayısıyla öncelikli grupta yer alan sağlık çalışanları için randevular başladı. Peki, MHRS üzerinden aşı randevusu nasıl alınır? İşte detaylar…
#MHRSKoronavirüs aşısı Türkiye'nin gündeminde yer almaya devam ediyor. Türkiye'nin Çinli aşı firması SinoVac'tan aldığı koronavirüs aşıları geldi. Çin'den getirilen aşılar corona virüs pandemisinde umut oldu. Türkiye'ye gelen corona virüs aşısıyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, aşıların 28 gün ara ile iki doz şeklinde yapılacağını duyurdu. Koronavirüs aşısının ilk kimlere yapılacağı da açıklayan Koca, MHRS üzerinden aile hekimlerinden veya uygun bir kamu yada özel hastaneden randevu alarak aşıların yapılabileceğini aktardı. İşte, corona virüs aşılama programının detayları.
#Corona Aşısı Kimlere YapılacakBilim insanları daha önce koronavirüs aşısı yaptıracak olan kişilere yaptığı uyarıyı esnetti. İngiliz yetkililerden Dr. June Raine tarafından yapılan açıklamaya göre ortalama 1.5 milyon kişiden alınan verilerle, Pfizer / BioNTech aşısı, gıda ve ilaç alerjisi olanlar için 'güvenli' hale geldi. Toplanan verilerin herhangi bir olumsuzluğu yansıtmadığını belirten Raine, aşının içerisindeki bir maddeye karşı alerjisi olanların ise henüz aşı yaptırmamaları gerektiğini söyledi.
#KoronavirüsÇin’in başkenti Pekin’den 17 konteynere yüklenen 3 milyon aşı, bu sabaha karşı İstanbul, yarın akşam da Ankara’da olacak. Başkentte soğuk hava deposunda tutulacak olan aşılar barkodlanıp karekodları sisteme işlenecek. Laboratuvar sonuçlarının ardından da bu depodan tüm Türkiye’ye dağıtılacak.
#GazetehaberleriTürkiye büyük bir umutla aşıları bekliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin aşılarının pazartesi günü ülkemizde olacağını, 4.5 milyon doz Alman BioNTech aşısının da alınacağını açıkladı. Aşıların en erken iki haftalık sürecin sonunda kullanıma hazır olacağını söyleyen Bilim Kurulu üyeleri, merak edilen soruları Hürriyet’e yanıtladı...
#Koronavirüs AşısıSon dakika haberi... Koronavirüs aşısıyla ilgili Sağlık Bakanı Koca'dan beklenen açıklama geldi. Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Koca, koravirüs aşısıyla ilgili "Bilim Kurulumuzun değerlendirmesiyle aşının ülkemizde kullanılması konusunda kendi insanımızda gösterdiği etkiden emin olduk. Artık aşının Türk insanında etkili olduğundan eminiz." dedi. Koca, Çin'den gelen koronavirüs aşısının önümüzdeki hafta başında yola çıkacağını belirtti. İşte, Bakan Koca'nın aşıyla ilgili yaptığı açıklamalar.
#Çin Aşısı Geldi Mi?Çin aşısı ne zaman gelecek? Koronavirüs aşısı Türkiye'nin salgın gündeminde yer almaya devam ediyor. Coronavirüste vaka sayısı bazı illerde halen artış göstermeyi sürdürürken Sağlık Bakanlığı aşılama takvimini planladı. Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından corona virüs aşısının Türkiye'ye geleceği tarih için 11 Aralık'ı işaret gösteren Sağlık Bakanı Koca, yeni açıklamalarda bulundu. Aşının şuan depolarda hazır olduğunu belirten Koca, aşılamanın yılın ilk haftası yapılacağını söyledi. İşte, corona virüs aşısında son durum ve aşılamanın başlayacağı tarihle ilgili ayrıntılar.
#Koronavirüs Aşısı Ne Zaman YapılacakSağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs aşısı Türkiye'ye geldiğinde günde 1,5 milyon kişinin aşılanmasının planlandığını söyledi. Prof. Dr. İlhan, Türkiye'de aşılamanın her yerde aynı anda başlayacağını belirterek, "83 milyon nüfusumuz olduğunu düşündüğümüzde 60-65 milyon civarı vatandaşımızın haziran ayı sonuna kadar aşılanmasını planladığımız düşünülebilir.'' dedi.
#AnkaraÇin'de geliştirilen Covid-19 aşısı, sağlık çalışanlarının ardından gönüllü vatandaşlar üzerinde de uygulanıyor. Kendisi de gönüllü olarak aşı olan Göğüs Hastalıkları ve Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedat Altın “Ülkemizde özellikle faz3 çalışmaları şeklinde başlayan bir süreç içerisindeyiz. Şimdiye kadar 820 gönüllümüz aşı oldu ve bunlarda da ciddi bir yan etki gelişmediği için biz özellikle pandeminin çıkış yolu olarak aşılanmayı öneriyoruz” dedi. Altın, "Virüsü öldürecek bir silahımız bir ilacımız yok. O yüzden tüm insanlığın kurtuluşu açısından aşıya çok önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsKoronavirüs aşısı Türkiye'ye ne zaman gelecek? Koronavirüs aşısında son durum dünyada olduğu gibi ülkemizde de takip ediliyor. Dünya genelinde vaka sayısı artış gösterirken Pfizer'den gelen sevindirici haberlerle beraber gözler koronavirüs aşısında yeni gelişmelere çevrildi. Konuyla ilgili son dakika açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci çiftinin aşı çalışmalarında ruhsatın aralık ayında verilmesinin yüksek ihtimal olduğunu belirtti. Koca koronavirüs aşısının Türkiye'ye geliş tarihini de duyurdu. İşte, koronavirüs aşı çalışmalarında son durum.
#Koronavirüs Aşısı Türkiyeye Ne Zaman GelirKoronavirüs aşısında Türkiye'deki son durum, Kovid-19 ile mücadele sürecinde gündemde yer alıyor. Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin umut vaden aşı çalışmasında aşının fiyatı ve Türkiye'ye geliş tarihi de müjdelenmişti. Tüm dünya BioNTech'in koronavirüs aşısındaki başarıyı konuşurken Oxford Üniversitesi ile Astra Zeneca'nın geliştirdiği aşının başındaki Profesör Andrew Pollar'dan da kritik açıklamalar geldi. Peki, Koronavirüs aşısı Türkiye'ye ne zaman gelecek? İşte, korona virüs aşı çalışmalarında son durum.
#Koronavirüs Aşısı Türkiye‘Zona zoster’ olarak bilinen ve kısaca ‘zona’ olarak tanımlanan deri hastalığında son zamanlarda artış yaşanıyor. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, bu artışın çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve ülkemizde de benzer bir artışın gözlemlendiği üzerinde duruluyor. Peki zona neden gençleri hedef almaya başladı? Vücudun en çok hangi bölgesinde ortaya çıkıyor? Nasıl bulaşıyor? Dermatoloji uzmanı Dr. Selma Salman ile mercek altına aldık.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiDSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖSağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde artış görülen üst solunun yolu enfeksiyonlarına karşı vatandaşı uyardı. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda risk grubundaki kişilere seslenerek "Söz konusu gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalıdır.” dedi.
#Fahrettin KocaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Daha çok yurt dışından tedarik edilen Hepatit A aşısı, artık dünya standartlarında ülkemizde de üretilecektir. Böylece Türkiye, bu aşıyı en üst standartta üreten 4'üncü ülke olacaktır" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın 9 kişide yeni varyant Eris tespit edildiğini açıklaması üzerine Kovid'de son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Eylül ayı itibariyle Kovid'de Eris varyantı kaynaklı yeni bir dalgaya girildiğini, şu anda da Omicron'un alt varyantı olarak bilinen yeni varyantların baskın olduğunu düşündüklerini söyledi. Yavuz maske zorunluluğu veya yeni kapanmaların gündemde olmadığını kaydetti.
#ErisCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıABD'de AstraZeneca Kovid aşısı olduktan kısa bir süre sonra komaya giren kadının çok nadir görülen ciddi bir sendromu olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz sene eleştiri oklarının hedefinde olan AstraZeneca aşısı bu yıl yeniden aşıyı kullanan ülkelerde tartışma konusu oldu.
#Guillain Barre Sendromu