Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşıların gücüne inandıklarını belirterek, "Bilimsel çerçevede araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlara itibar ediyoruz. Biz aşı ile bu hastalıktan da kurtulacağımıza inanıyoruz." dedi. Pek çok vatandaş da aşıların ne zaman uygulanmaya başlanacağını merak ediyor. Peki, korona aşısı ne zaman uygulanacak?
#Korona Aşısı Ne Zaman Uygulanacak?Koronavirüse karşı Pfizer ile birlikte aşı geliştiren BioNTech şirketinin kurucusu ve CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, salgınla mücadelede aşının önemini belirtirken, her yıl bir doz hatırlatıcı aşıya ihtiyaç olabileceğini söyledi.
#KoronavirüsCovid-19 aşıları dünyanın birçok ülkesinde gevşeme ve normalleşme adımlarını beraberinde getirdi ancak aşıların koruma süresinin ne kadar olduğu ve hatırlatma dozuna ihtiyaç olup olmayacağı da halen netleşmiş değil. Bu konuda merak edilenleri uzmanlarımızın da desteğiyle 10 başlıkta özetlemeye çalıştık...
#Hatırlatma Dozu60 yaş üstü aşı takvimi Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlandı. E Nabız uygulaması üzerinden koronavirüs aşı programını duyuran Bakanlık, ikinci aşamada aşı yapılacak yaş gruplarını sıraladı. Aşı programına göre, 60 yaş üstü vatandaşlar 2. aşılama sürecinde aşılarını olabilecekler. Sağlık çalışanlarından başlanarak uygulanmaya devam eden koronavirüs aşısında süreçle ilgili Sağlık Bakanı Koca'dan da açıklama geldi. Koca, aşı temin sürecine paralel olarak aşılanma programının süreceğini belirtti. Koronavirüs aşısı uygulanacak grup sıralaması e Nabız üzerinden de sorgulanacak. İşte, 60 yaş üstü aşı takvimi ile ilgili bilgiler.
#Koronavirüs Aşı SırasıAşı takvimi ile Sağlık Bakanlığı tarafından belli yaş gruplarında uygulanan aşılama sürecinde sona yaklaşıldı. İlk süreçteki aşamada sağlık görevlileri, yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalanlara ve 65 yaş üzerindekilere aşılama gerçekleşti. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bilim Kurulumuzun oluşturduğu öncelikli grupların aşılanmasında 1. aşamayı tamamlamak üzereyiz." ifadesini kullandı. Gözler şimdi sonraki süreçte. Peki, 2. aşamada kimler aşı olacak? İşte, ayrıntılar.
#Aşı Sırası ÖğrenmeAşı sırası sorgulama ekranı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama ile yeniden gündeme geldi. Koca, aşılamada 2. aşamanın yarından itibaren Huzurevleri ve Bakımevlerinde kalanlar ile bu vatandaşların bakımından sorumlu kişilere yapılmak üzere başlanacağını duyurdu. 90 yaş üzeri vatandaşlar da 2. aşı programı kapsamında aşılarını olacaklar. Korona virüs aşı sırası sorgulama işlemi e-Nabız ve SMS ile öğrenilebilecek. İşte, korona virüs aşı sırası öğrenme ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Korona Virüs Aşı Sırası ÖğrenmeTürkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun Corona Vac aşısı için acil kullanım onayı vermesinin ardından, sağlık çalışanları ilk sırada olmak üzere aşılama başladı. Vatandaşların Covid-19 aşısıyla ilgili kafasında soru işareti olmaması gerektiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, “Kişiler aşılandıktan sonra; ateş, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık gibi semptomlar görülebilir. Kimse telaş etmesin, bu tepkiler çok normaldir. Vücutta antikor oluşmasını sağlayacak aşıyla, Covid-19 virüsünün hastalık yapmayan inaktif şekli enjekte edilecek; yani virüsün kolu, bacağı var; ancak beyni yok. Bu nedenle hastalık yapma özelliği de yok" dedi.
#AşıSon dakika haberi... Coronavirüs aşısında son gelişmeler dünyada olduğu gibi ülkemizde de yakından takip ediliyor. Tüm dünyanın umutla beklediği aşıda son aşamaya gelinirken Türkiye'de uygulanacak olan korona virüs aşısında tarih belli oldu. Aralık-ocak-şubat ayında Çin menşeli 50 milyon Sinovac aşısının gelmesi planlanırken, gözler coronavirüs aşısının fiyatı çevrildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmelere göre, aşının sağlık çalışanlarından başlamak üzere riskli gruplar ve enfeksiyonu yayma potansiyeli yüksek olan kesimlere uygulanması planlanıyor. Peki, koronavirüs aşısı ne zaman yapılacak? İşte, aşının fiyatı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Koronavirüs Aşısı Ne Zaman GelirGelen son dakika haberine göre, dünyanın dört gözle beklediği koronavirüs aşısında tarihi bir aşama Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Akova, "Aşılarla ilgili en çok korkulan şey, herkesin bilmediği ve merak ettiği konulardan bir tanesi de şu: Aşı yaptığımız zaman acaba aşı hastalığı artıracak potansiyel yan etkiye sahip olabilir mi? Çünkü biz aşı ile kanda antikor yükselmesini bekliyoruz. Ama yükselen antikoru olan hastalar, gerçek virüsle karşılaşırlarsa acaba vücudunda aşırı bir reaksiyon verir ve ciddi bir yan etki ortaya çıkar mı? Hayvan çalışmalarında ve Faz 1 denemelerinde böyle bir şey gözlenmedi. Faz 2 aşaması henüz makale olarak yayınlanmadı ancak veriler var ve o verilerde de gördük bu şekilde bir yan etki söz konusu değil. Aşının yapıldığı gönüllerde de yüksek ölçüde antikor ürettiği görülüyor.'' dedi.
#Son Dakika