Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ancak Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.
#Süleyman PampalDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT ve LB.1 gibi Covid-19 virüsü varyant gruplarının dünya çapına baskın hale geldiğini doğrulayarak tehlikeye dikkat çekti. İngiltere, ABD ve Yunanistan gibi ülkeler ise yeni varyantlar yüzünden vaka sayılarında artış tespit ettiklerini açıkladı.
#Covidİzmir'de mevcut yapı stokunun eski olması ve yerleşim yerlerinin yanlış bölgelere konumlandırılması gibi nedenlerle olası bir depremde yıkımlar yaşanacağından endişe ediliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, kentte olası bir depremde Konak, Alsancak, Bayraklı, Mavişehir ve Bostanlı'da sıvılaşma yaşanacağını, denizin kentin içine doğru yürüyeceğini belirterek, "Bunlar uzun vadede çözülmesi gereken şeylerdi ancak ne yazık ki yapılmadı" ifadelerini kullandı.
#İzmirProf. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de zeminin her yıl 1,5 santimetre çöktüğüne dikkati çekti. Prof. Dr. Yaşar, "İzmir'in en büyük sorunu ne ulaşım ne körfezin kokması ne kirlilik ne de başka bir şey. Uzun vadede tek bir olay var; çökme. Önlem alınmazsa 50-60 yıl sonra deniz suyu Basmane'ye kadar gelebilir" ifadelerini kullandı.
#İzmirProf. Dr. Naci Görür, İzmir'de katıldığı konferansta "Depremleri durduramayız. Kentlerimizi deprem dirençli yapabiliriz. Deprem dirençli yerler, bugünkü bilimle, teknoloji ile yapılabilir. Bunu yapabilecek her şeyimiz var... Bu iş böyle gitmez. Bu deprem işini halletmemiz lazım; aksi halde tarihin çöplüğüne atılır, gideriz" dedi. "Her fay hattının kendine özgü özellikleri var" diyen Görür, " düşmanımızı tanımalıyız. Bu düşman soteye yatmış ve ne zaman uyanacağı belli değil." ifadelerini kullandı.
#Naci GörürUlusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), iklim değişikliğinin kademeli ısınma etkisi nedeniyle gezegendeki okyanusların yarısından fazlasının son 20 yılda maviden yeşile döndüğünü açıkladı. Peki bu renk değişikliği tam olarak neden oluyor? Hangi sorunları ortaya çıkarabilir? İşte detaylar…
#İklim DeğişikliğiYüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Denizin içinde bir deprem oluyorsa tsunami de oluyor. Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymada oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami olabilir" dedi.
#DepremTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, "Daha 2 sene öncesine kadar Türkiye'de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500'e çıktı. Türkiye'de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. 'Deprem olmaz' dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı" dedi.
#DepremGeçtiğimiz günlerde Yalova'nın Çınarcık ilçesinde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem İstanbul'da da hissedilmişti. Daha önce de büyük İstanbul depremiyle ilgili önemli uyarılarda bulunan Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir televizyon programında bu depremin İstanbul depreminin öncüsü olup olmayacağı konusunda açıklama yaptı. Tunceli ve Elazığ'daki deprem tehlikesine dikkat çeken Görür, Bursa'nın Gemlik ilçesi için "Muhakkak taşınmalı. Kurtulma şansı yok" dedi.
#DepremGeçtiğimiz hafta Bursa'nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'nde hissedilmişti. Bu depremler sonrası olası İstanbul depremi tekrar gündeme geldi. CNN TÜRK'te Cüneyt Özdemir'e konuşan Deprem Bilimci Naci Görür, İstanbul'da deprem olasılığının yüzde 47 olduğunu açıklayarak "Şimdi bu gerçekten çok büyük bir olasılık. Yazıtura bile atsanız %50 şansla atıyorsunuz. %47 gerçekten büyük bir rakam." dedi. Görür, aynı zamanda İstanbul'daki en tehlikeli ilçeleri de açıkladı.
#Naci GörürBursa'nın Gemlik ilçesinde dün sabah saatlerinde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler Türkiye'deki fay hatlarını yeniden gündeme getirdi. Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir sosyal medya programında Hatay ve Kahramanmaraş dışında 16 ilin fay hattı üzerinde kurulu olduğunu hatırlatarak uyarıda bulundu. Görür, 6 Şubat Kahramanmaraş depremindeki bir anısını anlatarak gözyaşlarına boğuldu.
#Naci GörürEsenler 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda kolon ve kirişlerde görülen korozyon hakkında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi Deprem ve Doğal Afet Komisyonu Başkanı İnşaat Mühendisi Oktay Birinci, “Bu haliyle alt katların tamamen kullanıma kapatılması gerekiyor” dedi. Esenler Otogarı esnaf ise, korkarak çalıştıklarını belirterek, “Tabutta yaşıyoruz, deprem olursa ilk yıkılacak yer burası" diye konuştu.
#İstanbulİngiltere Veri Koruma Birimi (ICO) yetkilileri, şirketlerin gelecekte çalışanları izlemek veya işe almak için beyin izleme teknolojisini kullanabileceğini söylüyor. ICO'ya göre, "nöroteknolojinin" doğru şekilde geliştirilmemesi ve kullanılmaması halinde ayrımcılık tehlikesi var.
#Nöroteknolojiİstanbul’da iki gündür etkili olan sis Boğaz’da görsel şölen sunarken, uzmanlardan korkutan uyarı geldi: “Buna fotokimyasal smog diyoruz. Bu Los Angeles’ta, Şangay’da gördüğümüz bir kirlilik türü. Kentte 5 gündür hava kirli. Sabah dışarıda yürüyüş, spor yapıyorsanız zehirli hava soluyorsunuz.”
#İstanbul SisSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son aylarda Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülen ve çocuk ölümlerine neden olan, 'Beta Hemolitik Streptokok' hastalığı ile ilgili, "Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde ileride kalıcı hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklar bazen kalp kapaklarını tutabiliyor, kapak yetmezlikleri, kapak patolojileri, ameliyat gerektiren durumlar olabiliyor. Yani nezle grip oldum geçer, gider deyip aldırış etmemek sizi ömür boyu bir hastalığın yükünü taşımak zorunda bırakabilir” dedi.
#HastalıkEnerji krizinin vurduğu Avrupa'daki panik ve belirsizlik sürüyor. Havaların soğumasıyla insanlar ısınmak için oduna yönelirken, hırsızlık olaylarının artması nedeni ile odundular değerli stoklarına alarm takmaya başladı. IMF Başkanı Kristalina Georgieva enerji krizi ile ilgili yaptığı açıklamada 2023 yılının 2022 yılından çok daha kötü geçeceğini belirterek Euro bölgesindeki ülkelerin yarısının resesyon riski ile karşı karşıya olduğunu iddia etti.
#AVRUPAPutin için kritik önemi olan ve Rusya ile Kırım'ı birbirine bağlayan Kırım Köprüsü'ne gerçekleştirilen saldırı bölgede tansiyonu zirveye çıkardı. Bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e peş peşe saldırılar düzenlenirken Putin'in bundan sonra atacağı adımlar tüm dünya için endişe kaynağı oldu. Moskova Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı Dmitry Medvedev'in konuya ilişkin açıklaması ise gerilime tuz biber oldu.
#RUSYACumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuva-yı Milliye Meydanı'nda düzenlenen "Balıkesir OSB, Çamlık Millet Bahçesi, Ardıçtepe Barajı ile Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni"ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsanlarımızın refah düzeyinde yaşanan kayıpları en iyi biz biliyoruz, telafi edecek tedbirleri de biz alıyoruz. Ülkemizin ve milletimizin hiçbir meselesinde olmadığı gibi hayat pahalılığı hususunda da gözümüzü gerçeklere kapatmadık" dedi. Erdoğan "Bu kardeşiniz bu görevde olduğu sürece faiz her geçen gün her geçen hafta her geçen ay inmeye devam edecektir. Kimse bize bu konuda akıl vermesin. Yatırımcı gelsin, bizim devlet bankalarından kredi talebinde bulunsun. Onları faize ezdirmeyeceğiz. Yatırım yüksek faizle olmaz. Onun için de düşük faiz. Başbakanlığım döneminde biz enflasyonu 6,4'e düşürmüştük, faizi de 4,6'ya indirmiştik. Bunu biz yaptık ya. Yarın da Allah'ın izniyle bu gidişi biz düze çıkaracağız. Bugüne kadarki adımları nasıl başarıyla neticelendirdiysek inşallah mevcut sıkıntıları da biz çözeriz" değerlendirmesinde bulundu.
#CumhurbaşkanıRusya ve Ukrayna arasındaki savaş uzadıkça yaşanan şiddetin dozu da giderek artıyor. Dünya bu hafta sonuna Rusya’nın Zaporijya’ya yaptığı saldırı ve sonrasında da Kırım’daki Kerç köprüsünde meydana gelen patlamayla başladı. Zaporijya’daki saldırılar bir kez daha nükleer felaket korkusunu tetikledi.
#ZaporijyaAvrupa'yı sarsan enerji krizine çözüm arayışları devam ederken Brüksel'in 27 ülkenin tamamı için en kötü senaryoya hazırlandığı öğrenildi. Fransa gaz depoları dolu olmasına rağmen yeni bir önlem paketi açıklarken İngiltere'den herkesi tedirgin eden bir uyarı geldi.
#AVRUPARusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken Çin ve Tayvan arasındaki gerginlik de her geçen gün artıyor. Çin, Tayvan konusunda karşısından duran ABD’yle ipleri tamamen koparma noktasına gelirken sergilediği ‘şov’ ile adeta düşmanına gözdağı verdi…
#ÇinRusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, dünya da bir yandan iki tarafın ilerleyen günlerdeki hamleleri konusunda tahminlerde bulunuyor. Rusya konusunda sürekli istihbarat toplayan İngiltere’den, silahlı kuvvetlerin en yüksek kademesinden, gelen iddia ise ortalığı daha da karıştıracak gibi görünüyor…
#RUSYABrezilya'da genel seçime günler kala, kongre adayı Saulo Batista, 2 yıldır yasak ilişki yaşadığı sevgilisi tarafından göğsünden bıçaklandı. Olay ülke gündemine bomba gibi düşerken 40 yaşındaki politikacının sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
#Brezilya