Dünkü yazımızda 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, özellikle ‘görevlendirme belgeleri’nde (gıyaplarında) isimleri geçtiği için darbeye katılma ve/ya da örgüt üyeliği suçlamalarıyla yargılanan bazı generallerin adli yargıda beraat etseler de göreve dönmeyi ve özlük haklarının iadesini talep ettiklerinde idari yargıda karşılaştıkları karmaşık hukuk tablosuna dikkat çekmiştik.
#15 TemmuzKendisi hakkında bilgi edinmek üzere bilgisayarınızda arama yaptığınızda, ismine ve fotoğrafına muhtelif haber linklerinde 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden iki gün sonra “Bursa İnegöl’de Köftecide Yakalanan Darbeci General” başlığı altında rastlayabilirsiniz.
#Erdal Öztürk15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden iki yıl geçti. Türkiye hâlâ yaralarını sarmaya çalışıyor, bir yandan da FETÖ ile bağlantısı olanların izini sürüyor, mücadelesine devam ediyor. O gece tepemizde uçan F16’lar, bombalamalar, halkın sokağa dökülmesi ve 249 kişinin şehit olması hepimizin hafızasında. Yine o gece terör örgütü tarafından basılan yerlerden biri Hürriyet gazetesiydi. Bir yılı aşkın süredir iddianamelerin içine dalan ve kılı kırk yaran titizliğiyle 90’a yakın köşe yazısında o gecenin fotoğrafını net bir şekilde önümüze koyan dönemin Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’le konuştuk.
#Gazetehaberleri15 Temmuz kalkışması çerçevesinde hazırlanan görevlendirme listelerini incelerken üzerinde durduğumuz örnekler daha çok darbecilerin “göreve devam” ya da ek görevlere (örneğin sıkıyönetim komutanlıklarına) atama gibi planlamalarına ilişkin vakalara odaklanıyordu.
#YazarlarÖNCE dünkü yazımıza kısa bir atıf yapalım. Orgeneral Akın Öztürk, darbe girişiminin ertesi günü 16 Temmuz 2016 tarihinde Akıncı Üssü’nden Çankaya Köşkü’ndeki Başbakanlığa geçmek için Eskişehir’deki Hava Kuvvetleri Harekât Merkezi’ni arayıp helikopter uçuşu için izin isterken, bu üste derdest edilmiş olan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler’i de yanında getireceğini belirtmişti.
#YazarlarFetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, aralarında dönemin eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil'in de bulunduğu 7 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.
#Metin İyidilAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı’ndaki faaliyetlere yönelik iddianame tamamlanmıştı. İddianamede, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin askeri kanadın 1 numarası olmakla suçlanan Akın Öztürk ile darbe girişimi kapsamında komutanlıkta komutayı ele geçiren Ahmet Bican Kırker'le ilgili de dikkat çeken detaylar var. Öztürk, darbe girişimi püskürtüldükten sonra rehin tutulan generallere 'geçmiş olsun' demiş.
#15 TemmuzSURİYE’ye yönelik operasyonda nedeniyle de dikkatlerin üzerinde olduğu Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksallı’nın darbe girişimi sırasında derdest edilmeye çalışıldığı ve bu esnada yanında bulunan eşinin yaralandığı ortaya çıktı.
#Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai AksallıDarbe girişimi nedeniyle bir hafta öne çekilip bugün yapılacak olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı öncesi Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) son yılların en büyük temizliği yapıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaptığı 5.5 saatlik zirve sonrası 149 general ve amiral, 1099 subay ve 436 astsubay, OHAL kapsamında yayınlan Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile TSK’dan ihraç edildi. TSK’nın 358 olan general ve amiral sayısı ihraçlarla 209’a düştü. İhraç kararı verilenler arasında Özel Kuvvetleri ele geçirmeye çalışırken Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı’nın emir astsubayı Ömer Halisdemir tarafından alnından vurularak öldürülen Tuğgeneral Semih Terzi de var.
#İhraçÇANAKKALE Kara Savaşları'nın 100'ncü yıldönümü anma törenleri kapsamında düzenlenen 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'nde katım rekoru kırıldı. Üniversite öğrencileri, izciler, askeri lise ve harp okulu öğrencileri ile vatandaşların da yer aldığı yürüyüşe tam 25 bin kişi katıldı.
#ÇanakkaleŞırnak’ın Uludere ilçesinde (Roboski) çoğu çocuk 34 kişinin savaş uçaklarınca bombalanarak öldürülmesi ile ilgili soruşturma “kaçınılmaz hata” gerekçesiyle kapatılırken, dönemin 2. Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanı Albay Aygün Eker’in, İHA’ların (insansız hava araçları) geçtiği görüntülerdeki kişilerin “kaçakçı olduğu” yönündeki değerlendirmelerini üstleriyle paylaştığı ortaya çıktı.
#Uludere- Çanakkale Valisi Çınar: "Şehitler ve gazilerimiz bu vatan, millet ve biz nesilleri için verebileceklerinin en fazlasını verdiler" - "Kahramanlarımıza değer verme seviyemiz, nesillerimize milli duygu, bilinci aktarma seviyemizi, gücümüzü de gösterir. Bu hepimizin boynunun borcu olmalı"
ÇANAKKALE Savaşları’nın başlangıcı olarak kabul edilen 3 Kasım 1914’te, İngiliz ve Fransız donanmalarına ait gemilerin boğazın girişini bombardımanı sırasında, Seddülbahir Kalesi’nde şehit düşen 5 astsubay ve 81 er, 100 yıl sonra ilk kez resmi törenle anıldı. Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’ndaki bu ilk şehitlerinin anıtına karanfil bırakılıp, Kuran-ı Kerim okundu.
- Çanakkale Deniz Savaşları öncesi 3 Kasım 1915'te, boğaz girişine gelen İngiliz ve Fransız gemilerinden açılan ateş sonucu şehit olan 5 subay ve 81 er için Seddülbahir köyündeki İlk Şehitler Anıtı'nda tören düzenlendi - Vali Çınar: "Çanakkale 'barışın başkenti'dir. Çanakkale Savaşı barış için büyük bir sebeptir"