“Kovid-19 sürecinde sağlıklı kişiler hijyen kurallarına maksimum önem vermek şartıyla kontakt lens kullanmaya devam edebilirler” diyen göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Taşkın, “Kontakt lenslerin koronavirüs yayılımını artırabileceği yönünde bilimsel bir veri bulunmuyor” dedi
#İzmirYakın zamanda yapılan bir araştırma, kontakt lens kullanıcılarının çoğunda, onlarda göz enfeksiyonları riskini artıran en az bir kötü hijyen alışkanlığın olduğu saptanmıştır. Siz de kontakt lens kullanıcısıysanız bunlardan biri sizde de var mı? Hep birlikte bakalım.
#Kontakt LensKoç Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Afsun Şahin, COVID-19 pandemisinde maske nedeniyle gözlük kullanımının zorlaştığını, bu nedenle kontakt lens kullanımının arttığını belirterek, “Ancak kontakt lens kullanımında dikkat edilmesi gereken kuralları var. Özellikle bu dönemde aylık kontakt lens değişimi ile birlikte, saklama kaplarının da her ay değiştirilmesi gerekiyor. Lenslerde teknolojik gelişme de hız kazandı. Henüz yaygınlaşmamış olsa da kontakt lens üzerine yerleştirilmiş elektronik sensör sayesinde kan şekeri düzeyi de artık ölçülebiliyor” dedi. Şahin Hürriyet’e şunları söyledi:
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARAYeni yıl hazırlıkları başladı… Yeni yıla ışıl ışıl gözlerle girmek için neler yapabiliriz? Göz çevresi kırışıklıklarından kurtulmak için en etkili yöntem botoks uygulamasıdır. Botoks yaptırmak için ideal zaman yılbaşı gecesinden 2-3 hafta önce olabilir. Botoksun etkisi 3-5 günde başlar, 7-14 günde maksimuma ulaşır ve rötuş ihtiyacı varsa 10-14. günde rötuş yapılır. Ayrıca göz çevresi cildini nemli tutmak ve düzenli şekilde yaşlanma karşıtı göz çevresi kremleri kullanmak gereklidir. Yaşlanma karşıtı göz kremlerinde en etkili içeriklerden birisi retinol’dür. Retinol içeren kremleri gece kullanmalı, sabah da güneş koruyucumuzu göz çevremize uygulamalıyız. Ayrıca göz çevremizi nemli tutmak için gündüz göz çevresi bakım kremi de kullanmalıyız.
#GözADANA'da, Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Karaarslan, günlük bakımı, dezenfeksiyonu yapılmamış aylık ve haftalık lenslerin, uzun süreli kullanımlarda ciddi enfeksiyonlar yaratabileceğini kaydetti. Koronavirüs sürecinde de lens kullanımının son derece önemli olduğunun altını çizen Karaarslan, "Gerekli hijyen şartlarında dikkat etmeden kontakt lenslerimizi kullanacak olursak, gerek koronavirüs gerekse başka nedenlerle enfekte olmuş ellerimizle kontakt lense bulaştırabiliriz. Lensin de dezenfeksiyonunu yapmadan direkt olarak gözlerimize takacak olursak burada ciddi anlamda göze bulaşa sebebiyet verebiliriz" dedi.
#Doç. Dr. Cüneyt KaraarslanABD'li Bausch & Lomb, kontakt lens dizaynı, geliştirilmesi ve bakımı konusunda dünyanın en büyük isimlerinden biri... Bu alanda dünyada sektörün beşte birini, Türkiye'de ise yarısını elinde bulunduruyor. Bu yıl 150. kuruluş yıldönümünü kutlayan Bausch & Lomb, kontakt lenslerin yanı sıra, göz ilaçları, katarakt ve refraktif cerrahi ürünleri geliştiriyor. Lensleriyle ünlü bu dev şirketin pek bilinmeyen yönleri de var. Sinemaskopu icat ederek Oscar alması, 100 yıla yakın bir süre Ray-Ban gözlüklerini üretip satması gibi...<br>