Doğu Karadeniz'de koronavirüs vaka sayıları delta varyantının da etkisiyle artıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, Trabzon’da hastanelerin yoğun bakım servislerinde yoğunluk yaşanmaya başladığını söyledi. Prof. Dr. Aydın, "Bu varyantın böyle kolay bulaşıyor ve hâkimiyetini artırıyor olması bizi ürkütüyor" dedi.
#TrabzonKoronavirüste delta varyantının etkileri araştırılırken bu kez de Kolombiya varyantı gündemde. Kolombiya varyantının daha bulaşıcı olup olmadığına dair henüz net veriler ortaya konulmuş değil. Söz konusu varyant Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) de gündeminde DSÖ varyantı 'daha fazla izleme' gerektiren varyant olarak belirledi. Peki, Kolombiya varyantı nedir, Türkiye'de görüldü mü?
#Kolombiya VaryantıProf. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Kurban Bayramı sonrası covid yoğun bakım ünitesi ve pandemi servislerinde yoğunluk yaşandığını belirterek, “Özellikle yatan hastaların yüzde 80'den fazlası aşılanmamış" dedi. Şu andaki virüsün önemli bir kısmının Delta varyantı olduğunu belirten Prof. Dr. Yalçın, muhtemelen bundan sonraki beklenenin Kolombiya varyantı olduğunu söyledi.
#Kurban BayramıProf. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Kurban Bayramı sonrası covid yoğun bakım ünitesi ve pandemi servislerinde yoğunluk yaşandığını belirterek, “Özellikle yatan hastaların yüzde 80'den fazlası aşılanmamış" dedi. Şu andaki virüsün önemli bir kısmının Delta varyantı olduğunu belirten Prof. Dr. Yalçın, muhtemelen bundan sonraki beklenenin Kolombiya varyantı olduğunu söyledi.
#Antalyaİlk olarak Kolombiya'da ortaya çıkan bir Kovid-19 varyantı olan B.1.621 ABD'de yayılıyor. DSÖ'nün 'daha fazla izleme' gerektiren varyant olarak belirlediği B.1.621'in Miami'deki vakaların yüzde 10'undan sorumlu olduğu açıklandı.
#DünyaKayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, şu an en baskın varyantın Delta olduğunu hatırlatarak, koronavirüs tedbirlerine uyulması konusunda çağrı yaptı. İnal "Bu varyantları engellemek bizim elimizde. Tedbirlere uyarsak yeni varyantlar çıkmaz" dedi.
#KoronavirüsBilim insanları Mu varyantını yakından izliyor. Mu, aşılardan veya önceki bir enfeksiyondan korunmaya veya direnme potansiyeline sahip olsa da Mu’nun daha yaygın hale gelmediği görüldü. Bu da Delta kadar endişe verici olmadığını gösteriyor. Ancak bilim insanları en çok Mu'nun aşı korumasına direnmesinden endişe duyuyor. Bu durum bilim çevrelerince 'kâbus senaryosu' olarak nitelendiriliyor.
#DünyaMU variantı belirtileri gündemde yer almaya devam ederken, MU varyantının Türkiye'de de görüldüğü açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de “Mu varyantlı” sadece iki kişinin tespit edildiğini bildirdi. Ocak ayında Kolombiya’da keşfedilen Kovid-19’un Mu varyantı, dünyada yaygınlaşırken, Dünya Sağlık Örgütü tarafından varyant "yakından izlenmesi gereken varyant" kategorisine alınmıştı. Basın toplantısında gazetecilerin "MU varyantı hangi illerde görüldü?" sorusuna Bakan Koca net yanıt verdi. İşte, MU varyantı görülen iller hakkında ayrıntılı bilgiler.
#MU Varyantı Hangi İllerde GörüldüEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de görülen 'Mu' varyantı ile ilgili uyararak "'Mu' varyantı kışın bizim için sorun teşkil edebilir çünkü biraz bulaşıcılığı yüksek, dirençli bir varyant olarak şu anki yayınlarda çıkmaya başladı" dedi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise "İyi yönde ortaya çıkan varyantlar da var; ama bunlar maalesef hızlı bulaşma özelliği de kazandıracak ikinci bir mutasyona uğramadığı için kaybolup gidiyor, yayılmıyor" diye konuştu.
#Mu VaryantıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de “Mu varyantlı” sadece iki kişinin tespit edildiğini açıkladı. Peki bu varyantın etkileri nelerdir? Prof. Dr. İsmail Balık, 'Mu varyantı' ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
#GazetehaberleriMu varyantı belirtileri dünyada olduğu gibi ülkemizde de gündeme gelmeye devam ediyor. Yeni tip koronavirüsün ilk kez Kolombiya'da tespit edilen Mu varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yakından izlenmesi gereken varyant kategorisine alındı. Delta mutasyonunun endişeleri sürerken, Mu varyantının aşılar üzerindeki etkileri de uzmanlar tarafından mercek altına alındı. "B.1.621", diğer adıyla Mu varyantının aşılara karşı daha dirençli kılan mutasyonlar geçirdiğini, ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu DSÖ bildirdi. Peki, Mu varyantı nedir, belirtileri nelerdir? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Mu Varyantı NedirDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsün yeni bir versiyonunu varyantlar listesine ekledi. Adı B.1.621 olarak da bilinen 'Mu' varyantı…Ne kadar tehlikeli, hangi ülkelerde görülüyor, aşılara karşı daha mı dirençli, ülkemizde görüldü mü? İşte 8 SORU 8 YANIT...
#Mu Varyantıİlk olarak 2019'un son günlerinde Çin'de görülen koronavirüs yeni varyantlar ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Son dönemde adını sıkça duymaya başladığımız Mu varyantı ile ilgili pandemi konusunda ABD'nin en yetkili ismi Dr. Anthony Fauci'den açıklama geldi.
#DünyaMu Varyantı DSÖ'nün yayınladığı raporun ardından endişeye neden oldu. İlk olarak Kolombiya'da tespit edilen ve geçtiğimiz haftalarda ABD'de de görülen Mu varyantı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "yakından izlenmesi gereken varyant" kategorisine alındı. Peki, Mu varyantı nedir, hangi ülkelerde var? Mu varyantı (mutasyonu) Türkiye'de görüldü mü? İşte Mu varyantı ile ilgili bilgiler
#Mu Varyantı