Coğrafi işaretli Manisa sultani çekirdeksiz üzümü dünyanın en eski meyve türlerinden biri. Sofralık olarak taze taze yenebildiği gibi zaman zaman farklı tariflerde de tercih edilebiliyor. Bu çok lezzetli meyvenin yapraklarıysa genellikle zeytinyağlı sarma yapımında kullanılıyor.
#Sultani Çekirdeksiz ÜzümAkdenizliler binler yıldır tüketiyor... Kalp dostu ve aynı zamanda sindirimi düzenliyor. Yunan, İtalyan ve Türk mutfaklarının eşsiz lezzeti enginarın faydaları saymakla bitmiyor. Bir çoğumuz enginarı duyduğumuzda burun kıvırsak da bu eşsiz sebzenin faydaları vücudumuz için eşsiz nitelikte... İşte enginar ile ilgili bilinmesi gerekenler...
#EnginarÖzellikle mevsim geçişlerinde hazımsızlık yaşamak ve şişkin hissetmek oldukça doğal. Bu noktada kendinize hazırlayacağınız detoks içecekleri ile sindirim sisteminizi güçlendirebilir, şişkinlik hissinden kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda bu içecekler içinde yer alan mevsimin taze sebze ve meyveleri cildinizin ışıldamasına da yardımcı olur. İşte detoks içeceklerinizin ya da içme suyunuzun içine ekleyeceğiniz meyve ve sebzeler.
#Sponsorlu İçerikKışın cildimizi sağlıklı tutmak için ne yapmalıyız? Soğuk, kuru hava, sert rüzgarlar esmeye başladığında cildi korumak, bahara sağlıkla erdirmek daha zor olur. Cilt doğal nemini kaybederse kurur, pul pul dökülmeye başlar ve bu belirtiler kontrol altına alınmazsa cilt hastalıklarına zemin oluşturabilir.
#EstetikMeyveler hem kış aylarında hem de yaz ayların da sevilerek tüketilmekte ve bir çok fayda sağlamaktadır. Kış aylarının gelmesi ile birlikte kış meyveleri araştırılmaya başlanmıştır. Kış meyveleri hangileridir ve isimleri nelerdir? Kış meyvelerinin özellikleri ve faydaları nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Kış MeyveleriTürk mutfağında çokça tüketilen bazı besinlerin özellikle sağlığa faydaları ile de ön plana çıktıkları görülmektedir. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen turp ve turpun yararları da merak konusu olmakta ve araştırılmaktadır. İşte bu bağlamda ilgiyle okuyacağınız siyah turpun faydaları, siyah turpun neye iyi geldiği ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Soğanı yağla kavurup sonra sebzeyi koyma alışkanlığınızdan vazgeçelim. 1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığından fazla yağ koymayalım. Tuzu yemek piştikten sonra atalım. Karnabahar sevmiyorsanız bu sebzeyi bir de pizza tabanı olarak yemeyi deneyin. Sebze yemeklerinin lezzetini ve besin değerini arttıracak 13 önerim var.
#SağlıkYıllardır hastalıklara karşı kullanılan sinameki otu, dünyanın en faydalı bitkilerinden biridir. Anavatanı Afrika olan sinameki otu, ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Sinameki otu nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, en çok nerede bulunur, hangi mevsimde vardır, zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Sinameki OtuDoğal yollarla kendiliğinden yetişen çalba otu, faydalı bitki türlerinden biridir. Halk arasında şalba otu olarak tanınan bitki türünün ana vatanı Avrupa'dır. Ülkemizin belli bölgelerinde yetişen çalba otunun sadece Türkiye'de 200'den fazla türü bulunuyor. Çalba otu nedir, nasıl kullanılır, yetiştirmek mümkün müdür, hangi mevsimlerde olur, faydaları neler gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Çalba OtuSoğuk algınlığı, üst solunum yollarında ortaya çıkan viral bir enfeksiyon. Genellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, halsizlik, öksürük gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Bazı kişilerde hafif C, E vitamini içeren meyveler ve kalsiyum destekli bazı takviye besinler hastalığı olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle soğuk algınlığına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyecekler sayesinde doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki soğuk algınlığı nasıl geçer? Evde soğuk algınlığına ne iyi gelir? İşte evde soğuk algınlığını doğal ve bitkisel yollar...
#Soğuk Algınlığı Nasıl GeçerManolya çiçeği; oldukça hoş bir kokusu olan, yaprakları ve oval görünümlü kaba bir çiçek türüdür. Manolya çiçeği; tür şeklinde iki çeşit şeklinde gruplandırılmaktadır. Manolya çiçeği; her mevsim rengini koruyan ender bitkilerin içerisinde yerini alır. Peki manolya çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Manolya çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları nedir ve yetiştiriciliği nasıldır? İşte merak edilen tüm detaylar.
#Manolya ÇiçeğiBarut ağacı, cehrigiller (Rhamnaceae) familyasına ait kapalı tohumlu bir ağaç türüdür. Kabuk, dal, çiçek ve gövde kısımlarından ayrı ayrı kullanılan barut ağacının insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Peki, barut ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Barut ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? Barut ağacı hakkında merak edilen bilgileri derledik.
Özellikle dünyanın en büyük canlı topluluğu olarak da bilinen bal mantarı, bulunduğu bölge itibariyle kilometrelerce bir alanı kaplayabiliyor. Bugün en çok bilinen önemli mantar türleri içerisinde yer alır. Peki bal mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Bal mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Bal Mantarı NedirBahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte ıhlamurlar ne zaman çiçek açacağı ile merak konusu olmaya başladı. Haziran ayı itibariyle tam anlamıyla çiçek açmaya başlayan ıhlamurlar, belirli periyodlarla toplanır. Soğuk algınlığı gibi pek çok hususta destekleyici besin olan ıhlamur, sağlık sorunlarının üstesinden gelmek için önerilen bitki çaylarındandır. Peki, ıhlamur ne zaman toplanır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#IhlamurYoğun yaşam temposunun yanı sıra kış mevsiminin gelişi ile beslenme ve egzersiz alışkanlıklarımızda aksamalar yaşanabiliyor. Özellikle sağlıklı beslenme ile ilgili kış mevsiminin zenginliklerinden yararlanmak, genel sağlık açısından hayat kurtarıcı olabiliyor. Sağlıklı bir diyet, beden sağlığının yanı sıra göz sağlınıza da destekleyici etkide bulunabiliyor. Barındırdığı vitamin ve mineraller ile göz sağlığınızı koruyacak 10 besini Op. Dr. Aylin Koç Akbay açıklıyor.
#Göz SağlığıKış mevsiminin gelmesi ve bazı fırsat sitelerindeki indirimlerle birlikte son dönemde bilinçsiz vitamin tüketimi arttı. Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Filiz Arabacı, gerek internetten gerekse tanıdık yardımıyla alınan vitaminlerin çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirterek, “İnternet üzerinden bu tip destek ürünlerinin bilinçsizce, yüksek dozda alınması kişinin sağlığını korumak yerine riske atar. Vücut direncinizi korumak istiyorsanız yapmanız gereken şey dengeli beslenmektir” dedi.
#VitaminCovid 19 salgını nedeniyle bağışıklık sistemini güçlü tutma kaygısı insanlarda haklı olarak bir endişeye sebebiyet vermektedir. Covid 19 tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğinin sınırlı olması ve aşı çalışmalarında bazı firmalar sona gelse de henüz bu konuda devam eden uzun bir sürecin varlığı endişeleri artırmaktadır.. Kış mevsimi ile birlikte Covid 19 ve mevsimsel hastalıkların artışı da bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin takviyelerinin kullanımını gündeme getiriyor. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) D vitamini takviyesini bağışıklık sistemini güçlendirdiği için öneriyor.
#D Vitamini NedirUzmanlar, dünyada yayılmaya devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tehlikesinin günden güne arttığına dikkati çekerken, hala tedavisi ve aşısı bulunmayan bu hastalık için korunma önlemlerine özen gösterilmesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi gerektiğini bildiriyor.
#KoronavirusKışı hasta olmadan atlatmak için vücut direncini artıran besinleri tüketmenin önemli olduğunu anlatan Gastronomi Bölümü öğretim görevlisi Merve İşeri Uzunoğlu, besinlerin yararlarını renklerine göre ayırt etmenin mümkün olduğunu söyledi.
#Renklerine Göre BesinlerSonbahar ve kış mevsimiyle birlikte değişen iklim koşulları, özellikle çocukların bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Bu dönemde enfeksiyon ataklarının görülebileceğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Türkmen, "Probiyotikler bağırsaklardaki faydalı bakterileri artırır ve immun sistemi güçlendirir. Kefir en doğal probiyotiktir" dedi.
#KefirÇocuk giyiminde rengarenk, cicili biçili kıyafetlere aldanıp kumaş cinsini göz ardı ediyoruz. Oysa çocukların sağlığı için ‘cilt dostu kumaş tercihi’ son derece önemli. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Ko
#Çocuk KıyafetleriAvian İnfluenza (Kuş gribi, Tavuk Vebası, Bird Flu) insanlarda grip etkeni olarak gözlenen influenza virüslerinden A tipinin neden olduğu, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı bir hastalıktır. Peki Avian İnfluenza (Kuş Gribi) hastalığının belirtileri nelerdir?
#Kus Gribi