Ruanda’nın ışıltılı başkentinde Afrika’nın cazibesi belirgin. 23 yıl önceki vahşi soykırımın izleri çoktan silinmiş. Birbiri ardına açılan yüksek teknoloji şirketleri, yaratıcı girişimler, Doğu Afrika’nın en güzel kahvesinin ikram edildiği kafeler şehre hareket getirmiş. Ortam güvenli, halk misafirperver. Pırıl pırıl caddeler, uçsuz bucaksız golf sahasını andıran tepeler, enerjik genç sanat atmosferine rağmen ortada çok az turist var. Çoğunluk şehrin zenginliklerini fark etmeden ormana, safariye koşuyor. Şoförlü otomobil ya da taksi motosiklet kiralayın, şehri keşfe çıkın.
#KigaliTarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kahramanmaraş’taki depremlerde yıkılan Isias Hotel için “Olduğu gibi, bir ibret nesnesi olarak bu haliyle muhafaza edilmeli ve hikâyesi anlatılmalı” yorumunu yapmıştı. Biz de geçmişteki büyük afetleri, yıkımları, acıları, utanç anlarını hatırlatmak, unutturmamak için bir anıt olarak insanlığa sunulan müzeleri gezginlerimize sorduk.
#SeyahatRuanda, 1994 yılında Hutiler ile Tutsiler arasında yaşanan iç savaşta, 100 gün içinde 800 bin kişinin soykırıma uğramasının 20’nci yılında anma törenleri düzenlerken, Devlet Başkanı Paul Kagame, Fransa’yı ‘soykırımın ideolojik altyapısını hazırlamak ve bizzat uygulamakla’ suçladı.
#Fransa