Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde, M.Ö. 4'ncü ve 5'inci yüzyıllarda inşa edilen bazilikal planlı kilise kalıntısı bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, "Bu yıl kazılarımız sadece bu alanda devam ediyor. Çalışmaları herhangi bir aksilik olmazsa önümüzdeki sezon bitirmeyi planlıyoruz. Ondan sonra koruma, konservasyon ve restorasyon projesi hazırlanacak hızla. Birkaç yıl içerisinde ziyarete açılmış olacak" dedi.
#BurdurDünya'nın pek çok noktasında "Perseid meteor yağmuru" hayran bırakan manzaraları beraberinde getirdi. İzmir'in Bergama ilçesinde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bergama Akropolü'nde "Perseid meteor yağmuru" gözlemlendi.
#MeteorAntik çağların en önemli yerleşim alanlarından biri olan Kibyra, ticaret yollarının merkezi noktasında konumlanarak Likya, Karya, Psidya ve Frigya bölgelerinin kesiştiği alanlarda dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Kibyra Antik Kenti nerede? Kibyra Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri sizler için derledik.
#KbyraBurdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde bu yıl 18 bin kişi ağırlandı. Ziyaretçilerin ilgisini en çok çeken, her yıl mayıs ayında ziyarete açılıp, kış mevsiminde üzeri örtülen Medusa mozaiği oldu. Mozaik, bu sene de kış şartlarından etkilenmemesi için üzeri örtülerek muhafaza edilecek.
#BurdurSalda Gölü'nde incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Yeşilova ilçesinde yarısından fazlası hibe olacak şekilde arıtma tesisi yapacaklarını belirterek, "Gölümüze arıtılmadan bir tek damla su bırakılmayacak şekilde projelerimizi yapmış olacağız." dedi.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat KurumBURDUR müze ve ören yerleriyle her yıl yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Tarihi yıllar öncesine dayanan, onlarca tarihi eseri bünyesinde barındıran Kibyra ve Sagalassos gibi antik kentlerin bulunduğu Burdur, müzeleriyle de ilgi çekiyor. 2019 yılında 249 bin kişiyi ağırlarken, bu yıl pandemi nedeniyle ziyaretçi sayıları azalsa da Burdur'daki müze ve ören yerleri görenleri hayran bırakıyor.
#BurdurBurdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde 2020 yılında yapılan kazı çalışmalarında Tanrı Asklepios'un (sağlık tanrısı) heykelciği ve Tanrı Serapis'in (Mısır kökenli tanrı) büstü bulundu.
#Kibyra Antik KentiBilinen özellikleri dışında henüz keşfedilmeyen güzelliklerle de dolu bir şehir Burdur. Genelde Antalya’ya geçerken yol üzeri uğranan bir yer olsa da önemli antik kentlere ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin Maldivler’i olara bilinen Salda’yı görüp uğruna yollara düşülecek şiş köftesini tadabilirsiniz...
#BurdurBurdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde, M.Ö. 4'ncü ve 5'inci yüzyıllarda inşa edilen bazilikal planlı kilise kalıntısı bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, "Bu yıl kazılarımız sadece bu alanda devam ediyor. Çalışmaları, herhangi bir aksilik olmazsa önümüzdeki sezon bitirmeyi planlıyoruz. Ondan sonra koruma, konservasyon ve restorasyon projesi hazırlanacak hızla. Birkaç yıl içerisinde ziyarete açılmış olacak" dedi.
#Kibyra Antik KentiBurdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti kazıları sırasında ortaya çıkarılan Medusa mozaiği, Kurban Bayramı'nda ziyarete açık olacak. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, "Ziyaretçilerimiz rahatlıkla gelip, bu eşsiz mozaiği yerinde orijinal haliyle görebilirler" dedi.
#MedusaDenizli'nin 6 kilometre kuzeyinde yer alan antik Laodikeia kenti, kuruluşundan 2 bin 200 yıl sonra bile koruyabildiği ihtişamıyla ziyaretçilerine antik çağın atmosferini yaşatıyor. Lykos ırmağının güneyinde kurulan kentin adı antik kaynaklarda daha çok “Lykos'un kıyısındaki Laodikeia” şeklinde geçmekte. Diğer antik kaynaklara göre ise, kent MÖ. 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve kente Antiokhos'un karısı Laodike'nin adı verilmiş. İşte Laodikeia kenti ile ilgili bilgiler...
#Laodikeia KentiDünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına öncülük eden UNESCO, 2020 yılında Türkiye’den 5 yeni kültür varlığını daha listeye ekledi. Dünya çapında pek çok ülkede kültür varlıklarını listeleyen UNESCO, Türkiye’den toplam 83 kültür varlığına bu listede yer verdi. Peki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içerisinde Türkiye’den kaç kültür varlığı yer alıyor? İşte, Dünya Miras Alanı olarak kabul edilen yerler ve geçici liste içerisine alınan kültür varlıkları
#Türkiye Dünya MirasıBurdur, günümüze ulaşan antik miras bakımından en zengin illerimizden biri. Sınırları içerisinde birbirine yaklaşık iki saat mesafede üç antik kenti barındırıyor: Sagalassos, Kibyra ve Kremna... Her biri tarihi önemleri kadar konumlarıyla da kentin paha biçilemez antik gerdanlıkları gibi duruyor.
#BurdurBayramı mini bir tatil fırsatı olarak gören ama kalabalıktan hoşlanmayanlar için popüler duraklar yerine biraz daha sakin ama güzelliği ile öne çıkan adresleri sizin için derledim. Önereceğim dört rotaya alıcı gözle bakın derim.
#Bayramda Gidilecek Yerler