Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili hukuki sürecin nasıl yürütüldüğünü madde madde açıkladı. Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, inşaatların hızlandırılması ve sürecin aksamaması için tüm taşınmazların geçici olarak Hazine emanetine alındığı vurgulandı. İnşaat bitince isteyen hak sahibine konut/iş yerinin teslim edildiğinin, isteyene de taşınmazlarının güncellenmiş bedelinin ödendiğinin altı çizildi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıEv sahibi-kiracı anlaşmazlıkları ve kentsel dönüşüm süreci taşınma talebini artırsa da, maliyetler bütçeleri zorluyor. İstanbul’da 3+1 daire için ortalama fiyatları baz alarak yaptığımız hesaba göre; depozito, peşin kira, emlakçı bedeli, nakliye ve boya badana ile taşınmanın maliyeti 150 bin TL’yi buluyor.
#Taşınmaİstanbul Bahçelievler'de 30 yıllık 104 daireli sitenin tehlikeli görüntüsü dikkat çekti. Yüzlerce kişinin yaşadığı 4 bloklu sitede dış cephelerde derin çatlaklar, zemin kısımlarında ise boşluklar oluştuğu görüldü. Binaların eğimli duruşu ve bakımsız haline rağmen kiraların da 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değiştiği öğrenildi. Ev sahibi Cafer Sayan, 'Oturmaya devam ediyoruz, nereye gideceğiz? Korkunun ölüme faydası yok.' şeklinde konuştu.
#İstanbulBahçelievler'de 30 yıllık 104 daireli sitenin tehlikeli görüntüsü dikkat çekti. Yüzlerce kişinin yaşadığı 4 bloklu sitede dış cephelerde derin çatlaklar, zemin kısımlarında ise boşluklar oluştuğu görüldü. Binaların eğimli duruşu ve bakımsız haline rağmen kiraların da 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değiştiği öğrenildi. Ev sahibi Cafer Sayan, 'Oturmaya devam ediyoruz, nereye gideceğiz? Korkunun ölüme faydası yok.' şeklinde konuştu.
#İSTANBULÇankaya'nın Güzeltepe Mahallesi muhtarı Nurten İșçi, mahallelerinde yayaların ve araç trafiğinin yoğun olduğu Hoșdere Caddesi'ne MOBESE talebinde bulunarak, “MOBESE, muhtarlığı da görecek şekilde birkaç noktaya konulabilir. Hem meydana gelen trafik kazalarının tespitinde hem olası olumsuz durumlarda oldukça etkili olacaktır” dedi.
#Mahallenin NabzıKentsel dönüşüme girmesi planlanan evlerin boş kalmasını istemeyen mülk sahipleri, 3 ay, 6 ay ya da bir yıl süreyle kiracı arıyor. İlanlarda evin dönüşüme gireceği, yani riskli olduğu açıkça belirtiliyor. Bütçesine göre ev bulamayanlar da kiralıyor. ‘Yıkım öncesi kiralık ilanları’ kira sorununun ne denli büyük olduğunu gösteriyor.
#Kiralık Ev İlanlarıAK Parti İstanbul Milletvekili Murat Kurum, deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür ile görüştü. Kurum, 'Depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm süreci, terörle mücadele kadar önemli! Mücadelemizi bilimin ışığında hep birlikte vermeliyiz.' dedi.
#İstanbul6 Şubat'ta yaşanan iki büyük depremin ardından Ordu'da, riskli binalar için denetim çalışması yapıldı. Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerindeki 47 bin binanın 13 bin 250'sinde yapılan incelemede, 9 bin 886 binanın deprem yönetmeliğine uygun olmadığı belirlendi.
#ORDUAvcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında bina temeli kazılırken, önünden geçen yolun yarısı çöktü. Bitişikteki başka bir binanın altında ise, göçük nedeniyle boşluk oluştu. Bina önlem amacıyla boşaltılırken, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli binada ve yolda incelemelerde bulundu.
#AvcılarAvcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında bina temeli kazılırken, önünden geçen yolun yarısı çöktü. Bitişikteki başka bir binanın altında ise, göçük nedeniyle boşluk oluştu. Bina önlem amacıyla boşaltılırken, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli binada ve yolda incelemelerde bulundu.
#İstanbulAvcılar'da 1 ay önce boşaltılan 4 katlı bina tehlike saçıyor. Kolon, kiriş ve duvarlarında derin çatlaklar bulunan 40 yıllık Pehlivan Apartmanı'nın bulunduğu sokakta oturanlar tedirginlik içinde. Daire sakinlerinin henüz anlaşamadığı için yıkımına başlanamayan binadan zaman zaman beton parçaları düşürüyor. Mahalle sakinlerinden Gülsen Önder, "Her an üstümüze yıkılacak diye korkuyla oturuyoruz. Bina çatlamış, ikiye ayrılmış. Hala bu binayı böyle tutuyorlar. Niye bu binayı bekletiyorlar anlamadım" dedi.
#AvcılarAvcılar'da 1 ay önce boşaltılan 4 katlı bina tehlike saçıyor. Kolon, kiriş ve duvarlarında derin çatlaklar bulunan 40 yıllık Pehlivan Apartmanı'nın bulunduğu sokakta oturanlar tedirginlik içinde. Daire sakinlerinin henüz anlaşamadığı için yıkımına başlanamayan binadan zaman zaman beton parçaları düşürüyor. Mahalle sakinlerinden Gülsen Önder, "Her an üstümüze yıkılacak diye korkuyla oturuyoruz. Bina çatlamış, ikiye ayrılmış. Hala bu binayı böyle tutuyorlar. Niye bu binayı bekletiyorlar anlamadım" dedi.
#AvcılarÇevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Murat Kurum, A Haber'de gündeme ilişkin gelen soruları yanıtladı. İstanbul'un kentsel dönüşümüne ilişkin konuşan Bakan Kurum " İstanbul'un depreme hazır hale gelmesi bizim milli güvenlik meselemiz" dedi. 'Deprem bölgesinde 2 buçuk ayda 113 bin konutu yapımına fiilen başladı' diyen Bakan Kurum "Bizim hedefimiz bir yılda 319 bin konutumuzu vatandaşımıza teslim etmek. Bunların sözleşmelerini mayıs ayında başlatmayı düşünüyoruz. Bir kısmını rezerv alanda bir kısmını yerinde yapacağız" dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "Deprem bölgesi riskli değilmiş" başlığıyla yayınlanan haberin yalan, asılsız ve mesnetsiz olduğunu açıkladı.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıKahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yıkıldı, on binlercesi hasar aldı. Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...
#Deprem6 Şubat'ta hepimizin içine ateş düştü. Depremlerde binlerce ev yıkıldı, onbinlerce kişiyi kaybettik. Maalesef tehlike hem deprem bölgesi için hem de ülkemizin tamamı için bitmiş değil. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz. Bu acıların tekrar etmemesi için yapabileceğimiz ilk şey oturulan evlerin sağlam olduğundan emin olmak. Binaların depreme dayanıklılığı konusunda en güvenilir bilgiyi nasıl ve nereden alabiliriz? Evlerde yaşayanlar neler yapabilir? Uzmanlar detaylıca anlattı
#DepremBugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanında 3.2 milyon konutun kentsel dönüşüm kapsamında yenilendiğini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “İstanbul’da 90 bin, Ankara’da 10 bin olmak üzere toplamda 250 bin konutun dönüşümü sahada devam ediyor. 2035’e kadar acil dönüştürülmesi gereken 1.1 milyon konutun yenilenmesi sağlanacak” dedi.
#Kentsel Dönüşüm“Dar gelirli olup da ev sahibi olmayan tek bir vatandaşımız kalmayıncaya kadar üretmeye devam edeceğiz” diyen Bakan Murat Kurum, sosyal konut hedefini açıkladı. Bugüne kadar TOKİ eliyle 1 milyon 170 bin konut ürettiklerini belirten Kurum, “250 bin konut açıkladık ve yapımına hızlıca başladık. Bundan sonra da yeni sosyal konut paketleri gelecek. 2030’da 2 milyon sosyal konut rakamına ulaşacağız” dedi. Konutta ikinci önemli hamle de orta gelirli kampanyası olacak. Gelire göre farklı faiz oranlarının uygulanması beklenen kampanyada son aşamaya gelindiğini belirten Bakan Kurum, yatırımcıların değil ihtiyaç sahiplerinin faydalanacağı bir model hazırlandığını kaydetti.
#Sosyal KonutMehmet Büyükekşi başkanlığındaki TFF yönetiminin hakemlere mal beyanında bulunmayı mecburi hale getirmesinin 2 sebebi olabilir: 1-) Spor müsabakalarında görev yapan hakemlerin anayasaya göre ‘kamu görevlisi’ sayılmaları. 2-) Bazı hakemlerin, futbol ailesinin çok yakından tanıdığı bir inşaatçıdan ev ve ofis aldığı iddiası...
#TFFVatandaşın bilinçlenmesi ile kentsel dönüşüm süreci hızlandı. Geçen yıl ülke genelinde 104 bin 583 bağımsız birim için (konut, ofis ya da işyeri) risk tespiti yapıldı ve yıllık bazda tüm zamanların rekoru kırıldı. Bugüne kadar vatandaşın talebiyle toplam 838 bin 666 bağımsız birim incelendi ve 746 bini yıkıldı. Bu yılın ilk 4 ayındaki talep de ilginin sürdüğünü gösteriyor.
#Deprem