Türkiye’nin yaz kış tarımda üretim merkezlerinin başında gelen illerden Mersin’de örtü altında turfanda kayısı çağlasının hasadı yapıldı. Sezonun birinci hasadı olması nedeniyle çiftçiye destek amaçlı ilk 1 kilogramı 500 TL’den alıcı buldu. Kayısı çağlası önce Katar, Dubai gibi Arap ülkelerine sonra Avrupa’ya gönderilirken, hasadı turfanda olunca fiyatları üreticinin yüzünü güldürüyor.
#ÇağlaMersin’in Erdemli ilçesinde, erik ve badem çağlasının ardından 5 yıl öncesine kadar üreticiler tarafından yere dökülen kayısı çağlasının ilk hasadı gerçekleştirildi. Daha önce seyreltme yapmak için çiftçiler tarafından toplandıktan sonra yerlere atılan kayısı çağlası, şimdilerde kilogramını 100 TL'den satılıyor.
#ÇağlaDünyayı saran krizin etkisiyle Türkiye’de son aylarda hem tüketimde, hem üretimde görülen daralma etkisini üretici fiyatları endeksinde (ÜFE) de gösterdi. ÜFE’de yıllık oran ilk kez yüzde 0.35 geriledi. Enflasyonda asıl gösterge olan TÜFE’de aylık artış yüzde 0.02’de kaldı, yıllık yüzde 6.13’e geriledi.